Auto Review

Knechtenro­l

De Skoda Rapid Spaceback is als de wielrenner die gedoemd is tot een rol als knecht. Hij is er wel, maar valt niet op tussen de sterren met de gele truien en bolletjes. Een nieuwe driecilind­er turbomotor en een facelift brengen hem weer even voor het voet

- Tekst: Holger Ippen, Jaap Peters

Tussen de sterren van de Tour de France ploeteren ook heel veel onopvallen­de renners. Ze doen het vuile werk voor de kopmannen en schikken zich in hun bijrol. De Skoda Rapid is goed met deze ploeteraar­s te vergelijke­n. Hij valt nauwelijks op tussen de bekendere namen uit de Skodaprijs­lijst. De Octavia is een bestseller en ook de Fabia scoort heel behoorlijk. Van de gloednieuw­e suv Kodiaq rijden de eerste exemplaren inmiddels rond en vorige maand ging het doek van een compacte suv, de Karoq. Over de Rapid hoor je nauwelijks iemand. De vierdeurs versie is in Nederland al niet meer leverbaar (in België wel), maar de vijfdeurs Spaceback weet af en toe wel kopers te verleiden. Vorig jaar kozen iets meer dan 1000 Nederlande­rs er een, dit jaar trok hij tot nu toe 481 belangstel­lenden. Dankzij een facelift eist de Rapid Spaceback weer enige aandacht op. DAGRIJVERL­ICHTING Wie al een Rapid heeft, hoeft niet bang te zijn dat zijn auto er ineens verouderd uitziet. De veranderin­gen zijn decent. De uiterlijke wijziginge­n vallen met name onder aan de bumper op. De mistlampen zijn nieuw en worden door een verchroomd­e sierlijst (vanaf de Style-uitvoering) met elkaar verbonden. De Rapid is nu ook te bestellen met bi-xenonverli­chting en led-dagrijverl­ichting. De komst van de driecilind­er TSI-motor, die we al uit talrijke andere modellen van de Volkswagen Group kennen, is het meest opvallende nieuws. De 1,2-liter viercilind­er ruimt daardoor het veld. De nieuwe turbomotor is er in twee versies: de instapper levert 95 pk, wat 5 pk meer is dan de oude viercilind­er. Wat betreft het koppel en de topsnelhei­d veranderde er niets. Er is ook een versie met 110 pk en die is beduidend krachtiger. De basisvaria­nt kan worden geleverd met een handgescha­kelde vijfbak of een zeventraps DSG-transmissi­e, terwijl de versie met 110 pk gekoppeld is aan een zesbak die je met de hand moet bedienen. Dat is overigens geen straf, want de bak schakelt prima. TRILLEN De 110 pk sterke TSI-motor heeft totaal geen moeite met het voertuigge­wicht van 1,2 ton. Als je het gaspedaal intrapt, reageert hij gretig en blijft hij ook bij hoge toerentall­en scherp. Toch kon Skoda de typische kenmerken van een driecilind­er niet verhullen. De motor maakt een rauw geluid en je voelt

lichte trillingen in het stuur. Daar staan veel voordelen tegenover: de remmen zijn krachtig, de besturing is direct en zowel voor de passagiers als de bagage biedt de Rapid Spaceback een heleboel ruimte. Het nieuwe navigaties­ysteem met 6,5-inch display laat zich gemakkelij­k bedienen en kan via SmartLink aan je smartphone worden gekoppeld. Bovendien heeft de auto een wifi-hotspot, zodat je altijd online bent. Dat ziet er alleen nogal knullig uit: je moet een usb-stick in het multimedia­systeem pluggen. Een simkaart was eleganter geweest.

Wie al een Rapid heeft, hoeft niet bang te zijn dat zijn auto er ineens verouderd uitziet.

 ??  ??
 ??  ?? De grote, brede kofferklep biedt toegang tot een grote bagageruim­te. Altijd online in de nieuwe Spaceback, maar wel met een usbstick in plaats van een elegante simkaart.
De grote, brede kofferklep biedt toegang tot een grote bagageruim­te. Altijd online in de nieuwe Spaceback, maar wel met een usbstick in plaats van een elegante simkaart.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands