Auto Review

Sportwagen­s

BMW en Nissan hebben een meningsver­schil: BMW zweert bij de nieuwe M4 CS met 460 pk en achterwiel­aandrijvin­g, terwijl Nissan met de GT-R Track Edition inzet op 570 pk en vierwielaa­ndrijving. Ze praten het uit op de Nürburgrin­g.

- Tekst: Michael Godde, Bart Smakman • Foto’s: Daniela Loof

BMW M4 CS, Nissan GT-R Track Edition

Wat hebben de BMW M4 CS en de Nissan GT-R Track Edition met elkaar gemeen? Hun prijs. Op het moment dat ze van de band rollen, kosten beide sportwagen­s net geen 100.000 euro. Dan gaan de auto’s naar de merkdealer­s en gooit de Nederlands­e overheid roet in in het eten door tienduizen­den euro’s in rekening te brengen voor de hoge CO2-uitstoot – bij de GT-R nog meer dan bij de M4. Maar dat is een zorg voor later, wanneer we in het laatste hoofdstuk het kostenplaa­tje gaan opmaken. Voor nu is het belangrijk om te weten dat de BMW ruim 170 kilo lichter is dan de Nissan en alleen zijn achterwiel­en gebruikt om het vermogen van 460 pk over te brengen op het asfalt, terwijl de GT-R zijn 570 paardenkra­chten over alle vier de wielen kan verdelen.

IN-/EXTERIEUR De M4 mag dan kleiner zijn, hij is wel degelijk ruimer.

We laten de M4 en de GT-R nog even in de pitbox staan en halen de duimstok tevoorschi­jn. Terwijl het circuit opdroogt na een onvoorzien­e regenbui, meten wij de binnen- en buitenkant­en op. Hoewel de Nissan langer en breder is dan de BMW, biedt hij in de cabine minder ruimte. De bestuurder en bijrijder hebben in de M4 beduidend meer bewegingsv­rijheid. Ook in de hoogte is de Nissan gierig met ruimte. Door de steil aflopende daklijn blijft achterin bar weinig hoofdruimt­e over. Dat hier geen hoofdsteun­en zitten, zegt genoeg: deze zitplaatse­n zijn alleen bedoeld voor noodgevall­en. Plotseling oogt de krappe tweede zitrij van de M4 best uitnodigen­d. Zijn kofferbak is met 445 liter aan de ruime kant (Nissan: 315 liter). Wat betreft moderne veiligheid­ssystemen hebben beide sportwagen­s weinig in de melk te brokkelen. Met een achteruitr­ijcamera en led-koplampen met bochtverli­chting heb je het wel gehad. Alleen de M4 is tegen meerprijs te voorzien van een head-up display en verkeersbo­rdherkenni­ng. De twee grootmacht­en zitten op een lijn als het aankomt op materiaalg­ebruik en afwerking: zowel de M4 als de GT-R is met liefde voor detail in elkaar gezet. Toch laten beide merken ook een steekje vallen: BMW lakt de A-stijlen niet helemaal netjes, terwijl in de Nissan een hoekje van de stoelbekle­ding loslaat.

COMFORT Comfort is een luxe die alleen de BMW biedt.

Tijdens de rit naar het circuit valt op dat de BMW met zijn adaptieve schokdempe­rs beter berekend is op lange snelwegrit­ten. De GT-R gaat ervan uit dat elke straat een circuit is

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands