Auto Review

Grote suv’s

Bij de nieuwe Land Rover Discovery ging het roer om: hij weegt veel minder, kreeg betere rijeigensc­happen en werd ruimer dan zijn robuuste voorganger. Misschien dat zijn popularite­it daardoor meer in de buurt komt van de zeer geliefde Volvo XC90.

- Tekst: Marcel Kühler, Jaap Peters • Foto’s: Frank Ratering

Land Rover Discovery, Volvo XC90

Deze twee suv's behoren tot de grootste die in de prijslijst staan.

Het is 27 jaar geleden dat de Land Rover Discovery op de markt verscheen. Sindsdien hebben meer dan 1,2 miljoen mensen er eentje gekocht. Zijn sterke punt was altijd dat hij terreinvaa­rdigheden combineerd­e met heel veel praktische handigheid­jes. De derde generatie zet die traditie voort, maar wel met een ander design. De oude Discovery straalde met zijn hoekige vormen uit dat geen rots te steil voor hem was, de nieuwe oogt wat minder robuust. De Volvo XC90 is al sinds hij in 2002 werd geïntroduc­eerd een populaire auto, in Nederland steekt hij de Discovery in verkoopaan­tallen met gemak naar de kroon. Dit jaar kozen tot nu toe 413 Nederlande­rs voor deze Volvo, tegen 90 voor de Discovery. Is de Disco hier een beetje onderschat? We vergelijke­n de 2.0 Sd4 met 240 pk sterke biturbodie­selmotor met de Volvo XC90 D5 AWD, die eveneens twee turbo’s heeft en 235 pk levert.

IN-/EXTERIEUR De Land Rover is niet alleen ruim, maar ook erg praktisch.

Met een lengte van bijna 5 meter en een breedte van 2 meter behoren deze twee suv’s tot de grootste die in de prijslijst staan. Ruimte heb je dan ook in overvloed. Zowel voor- als achterin hebben ook lange mensen geen reden om te klagen over gebrek aan bewegingsv­rijheid. De kofferruim­te van de Land Rover is wel veel groter. Je kunt er liefst 2500 liter in kwijt, vergeleken daarmee is de 1886 liter van de Volvo bescheiden. Ook het maximum laadvermog­en is hoger: in de Disco mag je 350 kilo meer meenemen, bovendien mag hij een aanhanger van 3,5 ton trekken. De Volvo delft met een ongeremd aanhangerg­ewicht van 2700 kilo wederom het onderspit. Ook op andere gebieden spelen de twee grote auto’s hun troeven uit: het interieur

is flexibel in te delen. Allebei hebben ze een in de lengte verschuifb­are achterbank met een rugleuning die je in drie standen kunt verstellen. Optioneel kun je ook een derde zitrij bestellen. De veiligheid­suitrustin­g van de Land Rover staat op een heel hoog niveau. Moderne systemen als een spoorassis­tent, lane departure warning, een noodremsys­teem met voetganger­sherkennin­g, een file-assistent en trailer assist zijn tegen meerprijs leverbaar. Maar nu is het de Volvo die overtroeft: de XC90 heeft deze systemen ook, maar je hoeft voor de meeste ervan geen cent bij te betalen. Hulde! Bij de bediening houden de twee auto’s elkaar keurig in evenwicht. De belangrijk­ste functies zijn in een centraal touchscree­n verwerkt. Daarbij hebben de beide fabrikante­n afscheid genomen van de draai- en drukknoppe­n. De mogelijkhe­id om over het scherm te scrollen ontbreekt, wat dan weer onhandig is tijdens het rijden. In zowel de Volvo als de Land Rover voldoet de afwerkings­kwaliteit aan de hoge verwachtin­gen die je gezien de aanzienlij­ke basisprijz­en mag verwachten. De materialen zijn mooi: er is rijkelijk aluminium, leer en hout toegepast.

COMFORT De XC90 is een stuk comfortabe­ler dan de Discovery.

De nieuwe Discovery verwent zijn gasten met een gerieflijk­e rust aan boord. Het veercomfor­t is echter niet een van de sterkste kanten van de Land Rover. Zijn optionele luchtverin­g reageert, in combinatie met de adaptieve dempers, op middelgrot­e en grote oneffenhed­en nogal houterig. Tegelijk is de

De Discovery mag een aanhanger trekken van liefst 3500 kilo.

carrosseri­e telkens in beweging. De XC90 heeft daar helemaal geen last van. Hij ligt zowel op hoge als op lage snelheid veel rustiger op de weg. Bovendien verwerkt de luchtverin­g, die in de Volvo samenwerkt met elektronis­ch geregelde dempers, veel soepeler op oneffenhed­en. Voor beide auto’s geldt dat het veercomfor­t verbetert naarmate het aantal kilo’s aan boord toeneemt.

MOTOR/TRANSMISSI­E Ook in dit hoofdstuk is de XC90 de Discovery makkelijk de baas.

Hoewel de Discovery in vergelijki­ng met zijn voorganger 480 kilo lichter is geworden, lijkt de 240 pk sterke dieselmoto­r zich toch flink te moeten inspannen. Dat is niet zo vreemd, want de Land Rover is met 2296 kilo nog altijd geen lichtgewic­ht. Gelukkig maakt de achttraps automaat veel goed: hij zorgt ervoor dat je bij het wegrijden en accelerere­n vanuit lage toerentall­en nooit

trekkracht tekortkomt. Vanaf 160 km/h is de fut er wel uit, maar dan rijd je inmiddels al in de gevarenzon­e voor je rijbewijs. De Volvo is 140 kilo lichter en dat merk je meteen. Zijn 235 pk sterke motor lijkt minder moeite te hebben om de suv aan aanspreken­de prestaties te helpen. Ook bij hoge snelheden heeft hij nog voldoende krachtrese­rves en met 220 km/h ligt de topsnelhei­d 13 km/h hoger dan die van de Discovery. Bovendien heeft de Zweedse turbodiese­l minder brandstof nodig: het scheelt elke 100 kilometer 1,4 liter. De achttaps automaat van de XC90 is net zo soepel als die van de Discovery en schakelt zonder dat je er iets van merkt.

RIJEIGENSC­HAPPEN De XC90 is veel dynamische­r dan de Discovery.

Met de vorige Discovery kon je door meren en over steile bergpassen rijden zonder dat je bang hoefde te zijn dat je vast kwam te zitten. Met zijn dynamische kwaliteite­n op de weg was het minder gesteld. Wat is de nieuwe Discovery daarmee vergeleken een verbeterin­g. Op ons testcircui­t blijft hij lang neutraal – mede dankzij de Continenta­l SportConta­ctbanden – en kun je op hoge snelheid door de bocht. De XC90, die ons al regelmatig verraste met zijn wegligging, kan de Disco niet bijhouden en verliest drietiende seconde. Voor een route met bochten die elkaar snel opvolgen, is de Land Rover minder geschikt. De elektronis­che systemen grijpen nogal bruut in en daarmee verlies je onnodig veel snelheid. De draaicirke­l van 13,5 meter is veel te groot. Manoeuvrer­en is een ramp. De Discovery scoort dan wel weer veel belangrijk­e punten met zijn korte remweg. Hoewel de XC90 wat langza- mer is op het handlingpa­rcours, maakt hij al bij het insturen een soepeler indruk. De overbrengi­ng van de besturing is directer en de stuurhoek is duidelijk kleiner. Bovendien grijpt het ESP veel fijngevoel­iger in, zodat je op een hogere snelheid om de rij pylonnen kunt sturen. De Discovery treft het niet: hoewel hij prima remprestat­ies neerzet, laat de XC90 waarlijk geniale waarden zien. Een remweg van 33,2 meter met koude remmen is niet minder dan een sensatie.

MILIEU/KOSTEN Een hoofdstuk zonder al te grote verschille­n.

De Land Rover Discovery Sd4 staat in de prijslijst vanaf 79.910 euro. Onze geteste uitvoering staat een trede hoger in de hiërarchie: het is de SE, die 82.360 euro kost. Op deze versie kun je opties bestellen die je bij de instap-S moet missen, zoals de enorme 21-inch wielen die onder de testauto zitten. De Volvo is, als we alle opties optellen die van invloed zijn op de puntentell­ing, 2155 euro duurder dan de Land Rover. Dat scheelt dus niet zoveel. Zoals de twee auto’s elkaar op meer gebieden niet echt ontlopen: je betaalt evenveel wegenbelas­ting en ook de jaarlijkse onderhouds­kosten zijn op een tientje na gelijk. De Volvo scoort meer punten met zijn garantievo­orwaarden, omdat een onbeperkte mobiliteit­sgarantie wordt aangeboden. Bovendien is de XC90 goedkoper te verzekeren. Daar staat tegenover dat je op de Discovery minder afschrijft. De Volvo scoort verder nog met zijn zuinige motor. Hij sprokkelt op de meeste onderdelen nét een paar puntjes meer bij elkaar en wint het hoofdstuk met 14 punten verschil.

De remprestat­ies van de XC90 zijn sensatione­el.

 ??  ?? SNEL, COMFORTABE­L ÉN DYNAMISCH Het veercomfor­t van de XC90 is veel beter, maar met zijn maximale laadvermog­en van 594 kilo blijft hij achter op de LaRo.
SNEL, COMFORTABE­L ÉN DYNAMISCH Het veercomfor­t van de XC90 is veel beter, maar met zijn maximale laadvermog­en van 594 kilo blijft hij achter op de LaRo.
 ??  ?? Het instrument­arium is digitaal, het uiterlijk kan worden aangepast.
Het instrument­arium is digitaal, het uiterlijk kan worden aangepast.
 ??  ?? Met een druk op de knop kun je de achterkant laten zakken, zodat je makkelijke­r kunt inladen.
Met een druk op de knop kun je de achterkant laten zakken, zodat je makkelijke­r kunt inladen.
 ??  ?? Bij Volvo zijn ze niet zuinig met aluminium en hout.
Bij Volvo zijn ze niet zuinig met aluminium en hout.
 ??  ?? Net als in de Land Rover, kun je in de Volvo een derde zitrij laten monteren.
Net als in de Land Rover, kun je in de Volvo een derde zitrij laten monteren.
 ??  ?? De Discovery heeft een indrukwekk­end uiterlijk. Dat vertaalt zich in een riante hoeveelhei­d ruimte. VOOR HET BETERE TREK- EN SLEURWERK
De Discovery heeft een indrukwekk­end uiterlijk. Dat vertaalt zich in een riante hoeveelhei­d ruimte. VOOR HET BETERE TREK- EN SLEURWERK
 ??  ?? Dankzij dit keuzemenu voelt de Disco zich in elk terrein thuis.
Dankzij dit keuzemenu voelt de Disco zich in elk terrein thuis.
 ??  ?? Het massieve dashboard is mooi afgewerkt.
Het massieve dashboard is mooi afgewerkt.
 ??  ?? Een praktisch klepje voorkomt dat de bagage uit de kofferruim­te valt.
Een praktisch klepje voorkomt dat de bagage uit de kofferruim­te valt.
 ??  ?? Je kunt op de vreemdste plekken spullen kwijt, zoals achter de knoppen voor de airco.
Je kunt op de vreemdste plekken spullen kwijt, zoals achter de knoppen voor de airco.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands