Auto Review

Renault Mégane GT Energy dCi 165 EDC

Dat de naam Renault Sport hebberig maakt, weten ze in Frankrijk maar al te goed. Maar roept het RS-embleem ook zoveel begeerte op als het op de bilpartij van de Mégane GT Energy dCi 165 is geplakt?

- Tekst en foto’s: Igor Stuifzand

Nog even geduld, alsjeblief­t. Volgende maand wordt de gloeiendhe­te RSversie van de jongste Renault Mégane onthuld op de IAA in Frankfurt. Wie opgewonden raakt van heetgebake­rde hatchbacks, is het vast niet ontgaan dat op het wereldwijd­e web al maandenlan­g foto’s circuleren van met bonte bestickeri­ng gecamoufle­erde RS’en. Over de specs van de aanstaande Mégane Renault Sport gaan de wildste geruchten. Met de mega-Mégane zet Renault frontaal de aanval in op Honda, die met de 320 pk sterke Civic Type R de allersnels­te voorwielaa­ndrijver van dit moment heeft. Honda’s record op de Nordschlei­fe van 7:43,80 minuten is Renault Sport een doorn in het oog en als de verhalen kloppen, krijgt de Mégane RS ten minste 300 pk om deze tijd te verpulvere­n. Maar hoe de fans van snelle Renaults ook zitten te popelen om de nieuwe Mégane RS te verwelkome­n, slechts een enkeling zal zich de auto kunnen permittere­n. Wat dat aangaat is het een slimme zet van Renault om het legendaris­che RS-label toegankeli­jker te maken door de GT-versie van de Mégane te behangen met de logo’s van Renault Sport. Twee motorvaria­nten bestaan er van de Mégane GT ‘by Renault Sport’ : de TCe 205 op benzine en sinds kort de dCi 165 turbodiese­l, allebei met een zestraps EDC-transmissi­e met dubbele koppeling.

EIGEN STAART

Wat je jezelf even tussen de oren moet knopen, is dat de Mégane GT ‘by Renault Sport’ géén volbloed-RS is. Als meest krachtige benzine- of dieselvari­ant uit het gangbare Mégane-aanbod, wordt de GT geleverd met een compleet pakket sportieve accessoire­s, samengeste­ld door de sportafdel­ing van het Franse merk. Fijne kuipstoele­n, een stoere spoilerkit, allerlei RSopschrif­ten, opvallend lichtmetaa­l en standaard 4Control-vierwielbe­sturing zitten bij de vanafprijs inbegrepen. Met name 4Control pookt het sportieve vuurtje hoog op, want de auto kronkelt bochtjes als een jonge hond die achter z’n eigen staart aanzit. Doordat de achterwiel­en meebewegen met de stuurbeweg­ingen, is er een veel kleinere verdraaiin­g van het fijne dikke sportstuur­tje nodig om de auto van richting te laten veranderen. We kennen maar heel weinig auto’s die net zo direct sturen als de Mégane GT. Dat belooft wat voor de definitiev­e RS, want ook die krijgt vierwielbe­sturing. De kans dat er ook een dieselvers­ie van de RS komt, achten wij uiterst klein. De sportieve kilometerv­reter zal zich bij Renault tevreden moeten stellen met de Mégane GT, waarin de krachtigst­e versie van de 1,6-liter dCi-turbodiese­lmotor wordt geleverd. Deze heeft een vermogen van 163 pk en hij komt al bij 1750 tpm aan zijn hoogste koppel van 380 Nm. Hoge waarden voor een motor met zo’n bescheiden inhoud, en goed voor een 0-tot-100 in 8,8 seconden en een topsnelhei­d van 214 km/h. Maar voor prestaties die het

RS-opschrift waardig zijn, had de auto nog wel een tweede turbo, 20 pk en 40 newtonmete­r extra mogen hebben.

DIENST

Heus: in de Mégane GT zit snelheid genoeg om zich op de linkerbaan van de snelweg te kunnen mengen met de snelle jongens. Maar wanneer de bestuurder van een heftige andermerk-RS (Audi, Ford, Porsche) het Renault Sport-opschrift beschouwt als een uitnodigin­g voor een directe krachtmeti­ng, dan ben je in de GT niet toereikend gemotorise­erd om het Franse sportlabel een dienst te bewijzen. Een pure sportdiese­l is de Mégane GT Energy dCi 165 EDC beslist niet. Maar als je verder kijkt dan het logo van Renault Sport, valt er ook niet te ontkomen aan het gegeven dat er voor 36.190 euro geen compacte diesel is die lekkerder stuurt of een completere (sportieve) uitrusting heeft. En daar heeft niet alleen de liefhebber van snelle Renaults wat aan.

 ??  ??
 ??  ?? Er staat wel Renault Sport op de achterklep, maar de GTversie is nog geen RS. Mooi dashboard met blauwe elementen voor de GT-versie. Je zou nóg lekkerder zitten als het gaspedaal niet zo ver naar rechts hing.
Er staat wel Renault Sport op de achterklep, maar de GTversie is nog geen RS. Mooi dashboard met blauwe elementen voor de GT-versie. Je zou nóg lekkerder zitten als het gaspedaal niet zo ver naar rechts hing.
 ??  ?? Kuipstoele­n met geïntegree­rde hoofdsteun­en, die nauw op je lichaam aansluiten, zijn standaard.
Kuipstoele­n met geïntegree­rde hoofdsteun­en, die nauw op je lichaam aansluiten, zijn standaard.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands