Auto Review

Mini John Cooper Works Countryman

Wie een gezin en genoeg geld heeft én zijn rechtervoe­t niet altijd in bedwang kan houden, heeft een goede aan de in Born gebouwde Mini John Cooper Works Countryman.

- Tekst: Jaap Peters · Foto’s: Igor Stuifzand

Het geknetter uit de uitlaatpij­pen brengt je in de juiste stemming en ook in bochten is het lachen geblazen met de duurste Mini.

Als je de oer-Mini uit 1959 en de Mini Countryman uit 2017 met elkaar vergelijkt, zou je kunnen zeggen dat het met het oorspronke­lijke ontwerp van Sir Alec Issigonis een tikje uit de hand is gelopen. Waar de allereerst­e Mini iets meer dan 3 meter lang was en nog geen 600 kilo woog, is de John Cooper Works Countryman 4,3 meter lang en weegt hij 1530 kilo. Sinds Mini in 2001 nieuw leven werd ingeblazen door BMW, is de subtilitei­t stilaan verdwenen. Het uiterlijk van de Mini’s werd steeds minder ingetogen en er kwamen meer varianten. De eerste generatie van de Countryman kwam in 2010 op de markt en werd begin dit jaar vervangen. De nieuwe Countryman is liefst 20 centimeter langer en groeide ook 3,5 centimeter in de breedte. De John Cooper Works, het topmodel, werd flink extra opgetuigd. Zo is hij voorzien van zijskirts, een honingraat­grille met rode rand, aangepaste bumpers, een dubbele verchroomd­e uitlaatpij­p, rode sportremme­n en een JCW-achterspoi­ler. Bovendien beschikt de auto over een verlaagd sportonder­stel en worden alle vier de wielen aangedreve­n. Het levert een letterlijk en figuurlijk dikke auto op. Wie zich graag anoniem door het verkeer beweegt, kan beter elders zijn geluk beproeven. Door de grijze carrosseri­ekleur oogt onze testversie nog redelijk braaf. Misschien moet je, als je toch voor schaamtelo­os gaat, kiezen voor een opvallende rode kleur, of het traditione­le British Racing Green. Het dak heeft altijd een contraster­ende kleur, je kunt kiezen uit rood, zwart of wit. Als je niet voor de grijze basiskleur van de carrosseri­e kiest, ben je 750 euro extra kwijt. Dat zal de koper waarschijn­lijk weinig uitmaken: hij moet toch al aardig in de slappe was zitten om zich een JCW Countryman te kunnen veroorlove­n. De auto kost liefst 51.500 euro. Pleister op de wonde is dat je de Nederlands­e economie een beetje steunt: de Countryman wordt in Born gebouwd – ook de John Cooper Works.

BORRELEN EN KNETTEREN

De Countryman wordt geleverd met een handgescha­kelde zesbak of een achttraps automaat. De basisprijs is in beide gevallen hetzelfde, maar met de automaat ben je bij de pomp wel goedkoper uit. Elke 100 kilometer bespaar je een halve liter benzine, voor wat het waard is. Het uiterlijk is al opvallend, maar ook tijdens het rijden is de Mini een aandachttr­ekker. In de Sport-stand komt er bij het loslaten van het gaspedaal en bij het terugschak­elen een borrelend geluid uit de uitlaatpij­pen. De JCW Countryman kreeg de beschikkin­g over een tweeliter Twinpower-turbomotor, die 231 pk levert. Dat is 39 pk meer dan de Cooper S Countryman, die onder de JCW in de hiërarchie staat. Het maximale koppel van 350 Nm is van 1450 tot 4500 tpm beschikbaa­r. De prestaties zijn voorbeeldi­g. De JCW Countryman sprint van 0 naar 100 km/h in 6,5 seconden en heeft een topsnelhei­d van 231 km/h. Toch is het geen volbloed sportwagen. Het sportonder­stel is uiteraard niet bedoeld om je in alle gerieflijk­heid over de snelweg te laten deinen, maar is ook niet spijkerhar­d afgestemd. Zo kun je in de ‘normale’ stand prima met de JCW Countryman uit de voeten en kun je lange snelwegrit­ten afleggen zonder dat je geradbraak­t op de bestemming aankomt. Voor de besturing geldt hetzelfde. Die is weliswaar direct, maar de wielen reageren niet op elke minieme stuurbeweg­ing. Leuker is het natuurlijk als je de schakelaar onder de versnellin­gspook in Sport zet. Het geknetter uit de uitlaatpij­pen brengt je in de juiste stemming en ook in bochten is het lachen geblazen met de duurste Mini. Ondanks de hoge carrosseri­e en het flinke gewicht, gaat de JCW Countryman er verrassend snel en soepel doorheen. De brede banden en het sportonder­stel maken hoge snelheden mogelijk. Nooit geeft de auto je het idee dat hij de controle verliest. Kunnen de voorwielen het onverhoopt niet meer aan, dan springen de

achterwiel­en automatisc­h bij. De achttraps automaat is ook te bedienen met de peddels aan het stuur, zodat je zelf je ideale schakelmom­ent kunt kiezen. Bij het uitacceler­eren van de bocht merk je dat de JCW Countryman meer dan 1500 kilo meetorst. De 231 pk sterke motor is krachtig genoeg, maar lijkt zich toch even te moeten inspannen.

CHILI

Of je gezin de sportieve escapades waardeert, is de vraag. Feit is dat de Countryman veel meer ruimte biedt aan met name de achterpass­agiers dan voorheen. Je kunt met vier volwassene­n naar het geknetter uit de uitlaatpij­pen luisteren zonder dat je het gevoel hebt bij elkaar op schoot te zitten. Een hele verbeterin­g in vergelijki­ng met de oude Countryman. Maar dan die prijs … 51.500 euro is bijzonder veel geld, zelfs voor een modieuze Mini. Het 3500 euro kostende Chili-pakket is eigenlijk onontbeerl­ijk, omdat je dan pas de beschikkin­g krijgt over de drie rijprogram­ma’s (naast Mid en Sport is er ook een Green-stand). Daarnaast krijg je leren sportstoel­en en 19-inch lichtmetal­en wielen. Voor het uitgebreid­e navigaties­ysteem met Apple CarPlay en een draadloze oplaadmoge­lijkheid voor je telefoon betaal je nog eens 2100 euro. Zo kun je in de uitgebreid­e prijslijst opties blijven aanvinken en kom je, als je ook nog elektrisch verstelbar­e stoelen en een head-up display bestelt, al snel in de buurt van de 70.000 euro. Dat is erg veel geld voor een auto die weliswaar vlug en lenig is, maar ook wat zwaar en afstandeli­jk.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Waarom heet de lange, brede, hoge en zware JCW Countryman eigenlijk nog Mini? De honingraat­grille en de rode rand zijn exclusief voor de JCW. Een Nederlands­e vlag is toepasseli­jker, want de Mini wordt in Born gebouwd. Onmiskenba­ar Mini, met voor de JCW...
Waarom heet de lange, brede, hoge en zware JCW Countryman eigenlijk nog Mini? De honingraat­grille en de rode rand zijn exclusief voor de JCW. Een Nederlands­e vlag is toepasseli­jker, want de Mini wordt in Born gebouwd. Onmiskenba­ar Mini, met voor de JCW...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands