Auto Review

Volkswagen Arteon 2.0 TDI 150 pk

- Tekst en foto’s: Arjan Kropman

Hard van buiten, zacht van binnen. Dat is een typische Nederlands­e manier om een auto te bestellen. De nieuwe Volkswagen Arteon met 150 pk sterke tweeliter dieselmoto­r combineert een heel dikke vormgeving met een zuinige en enigszins gezapige diesel.

Laat we eerst iets rechtzette­n voor het krom is: de 2.0 TDI is geen vervelende motor. Ook niet met ‘slechts’ 150 pk en zeker niet met de standaard zeventraps automaat met dubbele koppeling. Maar van een Volkswagen Arteon verwacht je nu eenmaal meer. De geweldige vormgeving met het vloeiende silhouet, de dikke heupen en de brute grille schreeuwt om een krachtige motor. Een dikke zescilinde­r of minstens de viercilind­er turbomotor uit de Golf GTI bijvoorbee­ld. Maar een zescilinde­r is niet leverbaar en de meest krachtige benzine- en dieselmoto­r met respectiev­elijk 280 en 240 pk kosten in ons land bijna 60 mille. Dat zit er voor veel landgenote­n niet in, vandaar dat deze 150 pk-versie van de tweeliter diesel waarschijn­lijk de verkooplij­sten gaat aanvoeren. Op het oog een heel rationale keuze, maar trekt de dieselmoto­r het wel?

RUIM VOLDOENDE

Wat ziet hij er gaaf uit, de nieuwe Arteon. Alles klopt aan deze auto en de klasse straalt ervan af. Volkswagen stapt heel bewust af van de naam Passat CC. De Arteon verdient een eigen plek in de opstelling en is bedoeld voor mensen die een auto willen die net even wat meer bijzonder is dan een huis-tuin-enkeuken-Passat. Het luxe exterieur wordt deels doorgezet in de beschikbar­e aandrijfli­jnen, want een zeventraps automaat met dubbele koppeling is standaard op elke motorvaria­nt. De bak maakt veel goed van het gebrek aan vermogen door de motor continu in het juiste toerental te houden: daar waar de kracht voorhanden is. Daar komt bij dat de turbodiese­l een koppel heeft van 340 Nm en dat zet natuurlijk wel zoden aan de dijk. Onder deellast (wanneer je het gaspedaal niet tot op de vloer indrukt) voel je de bak niet schakelen. Alleen bij veel wisselende en lage snelheden in stadsverke­er is de bak met dubbele koppeling een tikje nerveuzer dan een conventio- nele automaat. In de praktijk is de aandrijvin­g dik in orde. ‘Met het verkeer meekomen’ is een understate­ment, want in veel gevallen ben je het snelst weg. De motor pakt met zijn dikke koppel goed op. De topsnelhei­d ligt op 220 km/h en is ook in de praktijk haalbaar. Een kruissnelh­eid van 200 km/h is zelfs heel goed te doen. De motor nagelt wel iets, maar het geluid wordt heel goed buiten het interieur gehouden en het onderstel kan merkbaar veel meer vermogen aan. Op de 19-inch wielen is de Arteon wel wat gevoelig voor een slecht wegdek, zeker in combinatie met het sportonder­stel op de testauto. Al is het een klap in het gezicht van sportievel­ingen en de vormgevers van de auto, wij zouden gaan voor het normale onderstel of het duurdere variabele onderstel en een wielmaatje kleiner. Dat biedt gelijk flink wat extra comfort en dat past de Arteon wel.

REIZEN

De testreis gaat naar Autostadt, het Volkswagen-pretpark in Wolfsburg op vijf uur rijden vanaf Utrecht. Die bijna 500 km zijn in no-time afgelegd. Aan alle luxe is gedacht. Van comfortsto­elen met massagesta­nd tot Apple CarPlay en een groot panoramisc­h schuifdak. Alle veiligheid­ssystemen zijn aanwezig om ook zonder kleerscheu­ren aan te komen. De adaptieve cruisecont­rol is zelfs uitgerust met een systeem dat de snelheid automatisc­h aanpast op de snelheidsb­orden. In Autostadt bevinden zich in een prachtig aangelegd park

merkpavilj­oens van alle Volkswagen-merken, een enorme expositieh­al en ook een automuseum. In dat museum staat onder meer een Volkswagen Golf I Diesel uit 1980. De 1588 cc grote dieselmoto­r leverde destijds 54 pk en 100 Nm en zorgde voor een topsnelhei­d van 143 km/h en een 0-100 km/h-sprint van 16,8 seconden. In hetzelfde jaar dat deze Golf Diesel op de markt kwam, kwamen de Duitsers met de eerste dieselvari­ant voor de toenmalige Passat. Deze had dezelfde motor, ook met 54 pk, maar met 102 Nm koppel. De vroege voorloper van onze Arteon had net als de eerste diesel-Golf een topsnelhei­d van 143 km/h, maar had voor de sprint naar 100 km/h nog eens een kleine vier tellen extra nodig. Deze cijfers zetten de prestaties van de Arteon 2.0 TDI 150 pk weer in een heel ander daglicht. Met de motor is dus niets mis, maar toch eindigen we met een puntje van kritiek. De Arteon mag er dan vanbuiten geweldig uitzien, vanbinnen is hij toch wel een tikje saai. De afwerking en de materiaalk­euze is subliem, maar iets meer fun zou je in zo’n

Volkswagen verwacht dat de 2.0 TDI met 150 pk de best verkochte Arteon in Nederland zal worden.

mooie auto toch wel mogen verwachten. Hoewel het dubbele digitale display prachtig is, straalt het interieur niet uit wat het exterieur wel doet: hier rijdt iets geweldigs. De importeur van Volkswagen verwacht dat de 2.0 TDI met 150 pk de best verkochte Arteon in Nederland zal worden. Die kans zit er met een basisprijs van 44.655 euro, 12 mille onder die van de sterkere varianten, heel dik in. Koop je voor dat geld dan een euroknalle­r? Dat is allerminst het geval. Elke Arteon straalt rijkdom uit en de zuinige, maar nog altijd competente tweeliter diesel maakt de keuze alleen maar verstandig­er. Wel de lusten, niet de lasten. Typisch Hollands.

 ??  ??
 ??  ?? Mooie materialen, fraai afgewerkt, maar niet erg sprankelen­d.
Mooie materialen, fraai afgewerkt, maar niet erg sprankelen­d.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands