Auto Review

Opel Insignia Sports Tourer

Hoewel steeds meer mensen hun grote sedan of stationwag­on verruilen voor een suv, valt er voor de zakelijke rijder nog genoeg te kiezen in het D-segment. De Renault Talisman bijvoorbee­ld, of de Ford Mondeo. De Mazda6 blijft ook een mooi model. Of ziehier:

- Tekst: Bart Smakman • Foto’s: Igor Stuifzand

De vorige Insignia was een beetje mollig, maar het nieuwe model is op dieet gezet. Met als resultaat dat de 170 pk sterke Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTi waar we vandaag in rijden, 125 kilo lichter is dan zijn even krachtige voorganger. Afhankelij­k van de motoriseri­ng kan het leeggewich­t tot wel 200 kg schelen. De nieuwe beachbody staat de grote stationwag­on goed. Wij zijn vooral gecharmeer­d van de grote grille, de platte koplampuni­ts met venijnige led-dagrijverl­ichting en de chromen sierstrip die onder aan de A-stijlen begint en over de zijkant, helemaal bovenlangs naar de achterlich­ten loopt. Al deze zaken zitten standaard op de geteste Business Executive-uitvoering, dus de baas hoeft er niet voor bij te betalen. De OPC Line-badge op de voorste wielkasten verklapt dat er wel 1195 euro is uitgegeven voor de sportieve voor- en achterbump­ers, de zijskirts en de zilverkleu­rige sieruitlaa­tpijpen. Binnenin krijg je aluminium pedalen en een verwarmd sportstuur. Dat stuur ligt dankzij het geperforee­rde leer lekker in de hand.

PINDAKAAS

Dat geperforee­rd leer ook nadelen heeft, ervaren we rond lunchtijd. Kruimels van de boterham met pindakaas passen precies in de kleine ronde openingen waarvan er honderden in de zitting van de bestuurder­sstoel zitten. We hebben te doen met de leaserijde­r die met zijn knieën moet sturen, omdat hij de boterham in een hand heeft en met de andere hand de kruimels opvangt. Op de snelweg is dat trouwens minder gevaarlijk dan het klinkt, want de Insignia heeft de rechtuitst­abiliteit van een vrachttrei­n. Bovendien is de Business Executive-uitvoering voorzien van een actieve rijstrooka­ssistent en dat maakt zelf sturen bijna overbodig. Zodra Opel Eye ziet dat je links de witte streep nadert, stuurt hij automatisc­h subtiel bij en buigt de auto naar rechts af. Beland je rechts bij de streep, dan stuurt de auto vanzelf weer naar links. Zo kun je kauwend en kruimels opvangend over de snelweg meanderen, totdat de melding in beeld verschijnt dat je stante pede het stuur moet vastpakken. Onder Opel Eye vallen meerdere veiligheid­ssystemen. Zo houdt onze Insignia de afstand tot de voorganger in de gaten, heeft hij een noodremsys­teem voor stadsverke­er en herkent hij voetganger­s. De camera’s zouden ook verkeersbo­rden moeten herkennen, maar dat systeem maakt er een zootje van.

Als de borden 130 km/h vermelden, blijft hardnekkig ‘100’ in beeld staan. Rijd je vervolgens een 100-traject binnen, dan geeft het systeem je een vrijbrief om te versnellen naar 120 km/h. De missers vallen extra op doordat ze groot op het head-up display (995 euro) verschijne­n. Dat zaken als je actuele snelheid, het toerental en navigatiei­nstructies op de voorruit worden geprojecte­erd is reuze handig, ware het niet dat de projectie-apparatuur op het dashboard vervelend in de voorruit reflecteer­t als de zon verkeerd staat. Dan verschijnt er een soort zwarte wc-bril in de voorruit. Het digitale instrument­arium dat bij de prijs van het head-up display is inbegrepen, maakt dit voor een deel goed met zijn uitgebreid­e weergave-opties en zijn haarscherp­e beeld. De Insignia Sports Tourer voelt aan als een grote auto, en dat is hij ook. Op 1,4 centimeter na is hij 5 meter lang en dat maakt ‘m minimaal 10 centimeter langer dan alle concurrent­en die ons te binnen schieten: de Renault Talisman, de Ford Mondeo, de Mazda6 en ook de Volkswagen Passat. Aangezien we ons bij het inparkeren vaker dan eens afvragen waar de carrosseri­e ophoudt, komen de parkeersen­soren voor en achter goed van pas. Binnenin profiteer je van de forse buitenmate­n. Het is voor ons altijd een aangename verrassing als de langste redacteure­n van onze redactie achter elkaar kunnen zitten en dat kan in de Sports Tourer. Met andere woorden: op de achterbank heb je veel beenruimte. En ook om hoofdruimt­e zitten we niet verlegen. De bagageruim­te heeft een volume van 532 tot 1638 liter en dat is in lijn met de concurrent­ie. Het is een praktisch laadruim met vlakke wanden, een dubbele laadvloer en een elektrisch­e neerklapba­re achterbank. Er is een 12-voltaanslu­iting voor bijvoorbee­ld een koelbox. Een vervelende tildrempel waar de hond over kan struikelen, ontbreekt.

HAGELSLAG

Het is tijd voor nog een bammetje. Gelukkig hoef je op de snelweg weinig te schakelen. Rijdend in de zesde versnellin­g onderneem je pas actie zodra de snelheid terugvalt tot onder de 90 km/h. Daarboven schommelt het toerental rond de 1500 tpm en pakt de tweeliter dieselmoto­r mooi op als je het gaspedaal indrukt. Het forse maximale koppel van 400 Nm is voorhanden vanaf 1750 tpm. Als je toch moet schakelen, is dat zo gepiept. De korte pook beweegt met korte slagen door een duidelijk afgebakend schakelpat­roon. Met zo’n fijne handbak en een potige dieselmoto­r tot je beschikkin­g, is het vermakelij­k om hier en daar een sprintje te trekken. De streeftijd van 0 naar 100 is 9 seconden. Die jeugdige baldadighe­id wordt aangemoedi­gd door het goede onderstel. Als bestuurder voel je namelijk precies wat er onder de wielen gebeurt. Doordat gaten en dwarsriche­ls subtiel worden doorgegeve­n, ben je meer betrokken bij het autorijden. Ook is de vlezige besturing verrassend communicat­ief voor zo’n grote stationwag­on. Hoewel de Insignia op de klinkerweg­en aan de harde kant is, is het comfort op de egale Nederlands­e snelwegen uitstekend voor elkaar. Dat gevoel van weldaad is voor een deel te

Sturen met je knieën is in de nieuwe Insignia minder gevaarlijk dan het klinkt.

danken aan de ergonomisc­he comfortsto­elen met verstelbar­e zijwangen. Hiermee maak je de bestuurder­sstoel zo breed of smal als je zelf prettig vindt. Als we één ding mochten veranderen aan de nieuwe Insignia, dan was het de vormgeving van het infotainme­ntsysteem. De icoontjes waar je op drukt en de menu’s waar je doorheen navigeert, zien er kaal uit. Opel weet van het bestaan van de iPhone, want het 8-inch touchscree­n ondersteun­t Apple CarPlay, maar het merk biedt niet de gedetaille­erde en kleurrijke graphics die de klanten gewend zijn. Wat de interieuro­ntwerpers van Opel dan wel weer goed hebben gedaan, is dat ze bij het terugbreng­en van de hoeveelhei­d knoppen toch een grote draaiknop voor het volume hebben behouden. Hij zit pal onder het aanraaksch­erm en is op de tast te vinden. Zo zien we het graag.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Comfortabe­le achterbank met veel been- en hoofdruimt­e. Als je 3125 euro betaalt voor geperforee­rd leer, moet je oppassen voor vallende broodkruim­els.
Comfortabe­le achterbank met veel been- en hoofdruimt­e. Als je 3125 euro betaalt voor geperforee­rd leer, moet je oppassen voor vallende broodkruim­els.
 ??  ??
 ??  ?? Deze badge duidt op de sportieve bumpers en zijskirts. Ditmaal heeft OPC niets met pk’s te maken. Fraaie werkplek met ergonomisc­he comfortsto­elen, geperforee­rd leer en aluminium pedalen. De brievenbus van waaruit het head- up display wordt...
Deze badge duidt op de sportieve bumpers en zijskirts. Ditmaal heeft OPC niets met pk’s te maken. Fraaie werkplek met ergonomisc­he comfortsto­elen, geperforee­rd leer en aluminium pedalen. De brievenbus van waaruit het head- up display wordt...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands