Auto Review

Hyundai i30 Wagon

De keuze voor een auto hangt af van smaak, voorkeur en zaken als service en korting. In tests zitten we vaak boven op details waar een gemiddelde koper misschien niet eens op let. Vandaar dat Arjan Kropman deze keer zijn kilometers verslinden­de broer eens

- Tekst en foto’s: Arjan Kropman

Je ziet het regelmatig terug in onze vergelijke­nde tests: de verschille­n tussen auto’s zijn tegenwoord­ig klein. Vooral in de populaire segmenten gaat het om nuances. Op een totaal van 5000 punten is het verschil tussen de winnaar en de andere deelnemers soms nog geen twintig punten. Slechte auto’s worden eigenlijk niet meer gemaakt. De keuze voor het ene of het andere merk hangt vaak af van smaak of zelfs van ongefundee­rde voorkeuren. Aangezien wij alle auto’s van de wereld rijden en daardoor behoorlijk verwend zijn, leek het me een goed idee om het stuur van de nieuwe Hyundai i30 Wagon in handen te geven van een ervaringsd­eskundige die dagelijks honderden kilometers aflegt, maar niet elke week in een andere auto rijdt. Wij weten inmiddels dat Hyundai tegenwoord­ig niet meer onderdoet voor de grote Europese merken, maar hoe denken bestuurder­s die niet elke dag in een andere auto rijden daarover? Iemand zoals mijn oudere broer Marco bijvoorbee­ld. Hij is 50 jaar en werkt voor een bedrijf waarvoor hij dagelijks bezoekjes aflegt aan ziekenhuiz­en en zorginstel­lingen in Nederland en België. Hij rijdt voor zijn werk ongeveer 80 duizend kilometer per jaar en wisselt een keer per twee jaar van auto. Voor een dagje stapt hij over van zijn Peugeot 508 HDi Break in de Hyundai i30 Wagon. Ik rijd met hem mee en ben benieuwd wat hij van deze Hyundai vindt. De bevindinge­n in deze rijimpress­ie zijn van hem.

RUIMTEWAGE­N

Of je nu een echte autogek bent of niet, het uiterlijk van de nieuwe auto is voor vrijwel iedereen een belangrijk­e factor. Het ontwerp van de i30 Wagon valt bij Marco goed in de smaak. Het internatio­nale designteam stapte af van Aziatische schoonheid­sidealen met wild verspreide vouwen en deuken en zette een stijlvolle auto op papier. De i30 (Wagon) is voor de Europese markt gemaakt en dat zie je. Hij zal weinig mensen afschrikke­n met zijn ingetogen uiterlijk en kan met het grootste gemak de vergelijki­ng met de WestEurope­se concurrent­ie aan. Hoe zit dat met de afwerking? We zitten al een uurtje in de auto en mijn broer heeft nog niet eens even stevig met zijn vingers in het dashboard gepord. Is dat dan echt iets wat alleen autojourna­listen doen? Het levert in het geval van de i30 overigens geen teleurstel­ling op. Hyundai gebruikt mooie materialen en voor wie er prijs op stelt: de kunststof van het dashboard voelt zacht en duurzaam aan. Het overzicht en de bediening zijn ook prima in orde, het gemak waarmee mijn toch niet zo jonge broer alles weet te vinden, bewijst dat. Je vindt de meeste bedienings­elementen waar je ze verwacht en na een halfuurtje ben je gewend aan de knoppen die wel op een andere plaats zitten. Het grote navigatiee­n menudispla­y is goed afleesbaar. Marco: “Wel jammer dat het display niet netjes in het dashboard is verwerkt.” Dat is het nadeel van de steeds groter wordende beeldscher­men: ze kunnen niet meer ordentelij­k in het dashboard worden geïntegree­rd. Een zwevend display noemen de marketeers dat. Het staat wat minder opgeruimd. De ruimte in de i30 is bovengemid­deld. Ondanks de sportieve vormgeving is er achterin zowel voor passagiers als hun

bagage meer dan voldoende ruimte. Mijn neven (Daan van 21 en Job van 18) gaan al niet meer mee op vakantie, maar in de i30 Wagon zou dat best kunnen.

AANGENAAM VLOT

Onze i30 Wagon is voorzien van de 1,4liter viercilind­er met turbo. De motor levert 140 pk en 242 Nm bij 1500 toeren. In de praktijk is de Hyundai met deze motoriseri­ng aangenaam vlot. Marco: "Hij is snel en stil!" Dat de auto zo vlot aanvoelt, komt ook doordat de nieuwe zeventraps automaat met dubbele koppeling de motor altijd in het juiste toerenbere­ik houdt. Je kunt kiezen uit drie standen: normaal, eco of sportief. Dat sportieve is leuk, maar past niet echt bij deze auto. Evenmin als de flippers achter het stuur. Op mijn verzoek worden ze even geprobeerd, maar het nut ontgaat ons beiden. De normale stand en de ecostand verschille­n amper van elkaar. Wat Marco direct opvalt, is dat de bak snel opschakelt. Bij 60 km/h zit de bak al in 'zes': zo maak je een auto zuinig. Een gemiddeld verbruik van 5,2 l/100 km (1 op 19,2) is het theoretisc­he resultaat, en als je een beetje je best doet, kom je hier in de praktijk dichtbij. Door de kleinere tank zal mijn broer met de i30 wat vaker moeten tanken dan met zijn 508 en dat zou een tegenvalle­r zijn. In vergelijki­ng met de directe concurrent­en speelt dit echter niet. Het onderstel is bij de tijd en dat betekent dat het een tikkeltje harder is dan ik persoonlij­k zou willen. Op slecht wegdek wordt elk hobbeltje aan het interieur doorgegeve­n. Het valt mijn testgenoot blijkbaar niet op, want ik hoor hem er niet over. Wel heeft hij een opmerking over de prima wegligging. Terecht, de Hyundai kleeft aan de weg en snelle bochten worden in de i30 ook écht snelle bochten. Het sportieve onderstel biedt tegelijker­tijd een goede dosis veiligheid: de auto blijft lang neutraal sturen en begint uiteindeli­jk heel even decent over de voorwielen te schuiven, totdat het ESP keurig corrigeert. Dat brengt ons tot slot bij de ozobelangr­ijke veiligheid­ssystemen, want mijn schoonzus ziet mijn broer graag elke dag gezond thuiskomen. Alle moderne hoogstandj­es zijn aan boord. Waaronder lane assist, dat de auto wanneer je even niet oplet mooi binnen de rijbanen houdt, maar soms ook voor een onnatuurli­jk stuurgevoe­l zorgt. Gelukkig kun je het systeem, net als de dodehoekwa­arschuwing, ook uitzetten via knoppen links van het stuur. Een kind doet de was. Mijn broer kan het ook.

 ??  ??  De materialen zijn netjes en de overzichte­lijkheid is prima. Uiteraard ontbreekt een modern 'zwevend' infotainme­ntscherm niet.
 De materialen zijn netjes en de overzichte­lijkheid is prima. Uiteraard ontbreekt een modern 'zwevend' infotainme­ntscherm niet.
 ??  ??  Slokop: minimaal 602 liter past er in het laadruim van de i30 Wagon.  Geen overdaad aan vouwen, hoeken en deuken; de i30 Wagon is een sober gestileerd­e, strakke auto.
 Slokop: minimaal 602 liter past er in het laadruim van de i30 Wagon.  Geen overdaad aan vouwen, hoeken en deuken; de i30 Wagon is een sober gestileerd­e, strakke auto.
 ??  ??  Onder de moderne beschermen­gelen bevinden zich een dodehoekwa­arschuwing en lane assist.
 Onder de moderne beschermen­gelen bevinden zich een dodehoekwa­arschuwing en lane assist.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? HYUNDAI I30 WAGON 1.4 T-GDI (AUTOMAAT) 1353 cm³, viercilind­er turbo, 103 kW/140 pk, 242 Nm 5,2 l/100 km (1 : 19,2), 120 g CO2/km 0-100 km/h in 9,2 s, 203 km/h 4585 / 1795 / 1465 mm 602-1650 l 1369 kg 26.995 euro n.n.b.
HYUNDAI I30 WAGON 1.4 T-GDI (AUTOMAAT) 1353 cm³, viercilind­er turbo, 103 kW/140 pk, 242 Nm 5,2 l/100 km (1 : 19,2), 120 g CO2/km 0-100 km/h in 9,2 s, 203 km/h 4585 / 1795 / 1465 mm 602-1650 l 1369 kg 26.995 euro n.n.b.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands