Auto Review

Merkwaardi­g

De DS 4 is in de zes jaar dat hij bestaat, één keer van merk veranderd: eerst was het een Citroën, nu hoort hij bij DS. Het mocht allemaal niet baten voor de verkoopcij­fers: die zijn vanaf het begin dramatisch.

- Tekst: Jaap Peters

De achterrame­n kunnen niet open, een concessie aan het design.

In augustus 2009 presenteer­de Citroën de DS3. Het was de eerste auto in de DS (Different Spirit)-serie en hij werd zeer enthousias­t ontvangen. Niet alleen had Citroën op designgebi­ed eindelijk weer eens iets bijzonders op de weg gezet, de auto reed ook nog eens goed. Vooral in combinatie met de 1.6 THP-motor, die samen met BMW werd ontwikkeld, wist de auto veel liefhebber­s te bekoren. De Citroën DS3 verkocht in Nederland ook uitstekend, mede omdat een aantal versies toen nog profiteerd­e van bijtelling­svoordeel. Een mooi begin voor de DS-modellen, maar het bleek erg ingewikkel­d om er een mooi vervolg aan te geven. Vooral het tweede DS-model, de DS4, is nooit een succes geworden. Anders dan de bij DS3 was niet meteen duidelijk waartoe de DS4 op aarde kwam. Hij heeft een sterk aflopende daklijn, om de gelijkenis­sen met een coupé te benadrukke­n. Tegelijk staat de auto merkwaardi­g hoog op zijn poten, want Citroën wil zijn klanten trakteren op de hoge zitpositie van een suv. De achterpass­agiers komen er in de DS4 echter bekaaid vanaf. Instappen is bijvoorbee­ld geen sinecure, omdat het portier niet zo ver open kan. Verder hebben ze maar weinig hoofd- en beenruimte tot hun beschikkin­g, als gevolg van de aflopende daklijn en de compacte buitenmate­n. Bovendien kunnen de achterrame­n niet open. Ook dat is een concessie aan het design. Je vraagt je afvraagt waarom Citroën geen echte coupé van de DS4 heeft gemaakt.

GESTIKT LEER

De ambiance binnenin is weelderig – met name in de duurste uitrusting­svarianten. De grote leren stoelen met horlogeban­dmotief zijn prachtig en het bovenste deel van het dashboard is met gestikt leer afgewerkt. Bij dergelijke omstandigh­eden verwacht je een comfortabe­l onderstel, dat de inzittende­n niets meegeeft over gaten, kuilen en putdeksels in de weg. Maar nu dient zich het volgende merkwaardi­ge feit aan: het onderstel heeft juist een sportieve afstemming. Aan de verkopers van Citroën de taak om een succesverh­aal te maken van de DS4, die eigenlijk een allegaartj­e van tegenstrij­digheden is. Dat lukt dan ook nauwelijks. Het eerste jaar (2011) is meteen het meest succesvoll­e, terwijl de DS 4 niet eens het volledige kalenderja­ar leverbaar is. 685 mensen kiezen dat jaar voor een Citroën DS4. Drie jaar later wordt het dieptepunt bereikt, met slechts 147 verkochte auto’s. In 2015 worden de DS-modellen losgeweekt van Citroën: DS wordt een eigen merk binnen de Groupe PSA. Dat gaat gepaard met een kleine facelift en er komt een nieuwe variant van de DS 4 (nu met spatie), de Crossback. Die is met 30 millimeter verhoogd, heeft nieuwe wielen en een panoramisc­he voorruit. Verder onderschei­dt de Crossback zich met een zwarte achterspoi­ler en zwarte spiegelkap­pen. De Crossback kan geen impuls geven aan de verkoopcij­fers. Vorig jaar zijn 227 exemplaren verkocht, op de helft van dit jaar staat de teller op 161. Ook de popularite­it van de andere modellen van DS, de DS 3 en de DS 5, is tanende. DS richt zich nu vooral op de DS 7 Crossback, die begin volgend jaar verschijnt en het eerste echt nieuwe model is van het merk. De DS 4 rest niets anders dan zijn laatste jaren te slijten in de marge.

 ??  ?? Met een originele vormgeving kun je de plank ook wel eens misslaan.
Met een originele vormgeving kun je de plank ook wel eens misslaan.
 ??  ?? Verkoopcij­fers (Citroën) DS 4 2011-2017 (juni) Totaal: 2192 Topjaar 2011: 685 Flopjaar 2014: 147
Verkoopcij­fers (Citroën) DS 4 2011-2017 (juni) Totaal: 2192 Topjaar 2011: 685 Flopjaar 2014: 147

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands