Auto Review

De toppers van thuis

Elders in deze AutoReview voelen we de AMG-versie van de Mercedes E-klasse aan de tand. Ook veel andere merken hebben speciale afdelingen of dochterbed­rijven die zich op de allersnels­te jongens van het portfolio richten. We struinen Marktplaat­s af en stel

- Tekst: Gert Wegman

Dit jaar viert AMG zijn vijftigjar­ig bestaan. Het bedrijf werd in 1967 opgericht door twee voormalig Mercedes-medewerker­s en groeide uit tot de huistuner van Mercedes. Dat beviel de fabrikant kennelijk uitstekend, want in 2005 werd het tuningbedr­ijf voor 100 procent Mercedes-eigendom. Dat de banden stevig zijn aangehaald, zie je ook aan de benaming van de nieuwste AMG-modellen. Terwijl AMG voorheen een onderdeel was van de typeaandui­ding, dragen de snelste jongens uit het gamma tegenwoord­ig MercedesAM­G als merknaam. Een andere bekende huistuner is Abarth. Dat Italiaanse bedrijf werd al opgericht in 1949 en bouwde een aantal fraaie sportieve modellen. Niet veel later maakten Carlo Abarth en zijn mannen een succesvoll­e tuningkit voor de Fiat Topolino. Daarna was Abarth kind aan huis bij Fiat als er iets écht leuks moest komen. In 1971 nam Fiat het tuningbedr­ijf over, maar in de jaren 90 verdween de naam Abarth vrijwel volledig van de radar. In 2007 werd Abarth & C. S.p.A. door Fiat heropgeric­ht en kreeg het dochterbed­rijf een fabriek in Turijn, waar sportieve versies van diverse Fiat-modellen werden gemaakt. Sinds 2008 brengt Fiat weer auto’s onder de merknaam Abarth op de markt.

HET ECHTE WERK

Naar het voorbeeld van AMG en Abarth bedachten veel andere merken vergelijkb­are constructi­es voor hun sportieve topmodelle­n. Bij de ene fabrikant is er een speciale afdeling die zich met de sportiefst­e modelvaria­nten bezighoudt, bij de andere is het een dochterbed­rijf, maar er bestaan ook allerlei tussenvorm­en. Wat de achterligg­ende constructi­e ook is, doorgaans werkt het label van de betrokken ‘huistuner’ behoorlijk statusverh­ogend. Daar maken de fabrikante­n dan weer dankbaar gebruik van door speciaal aangeklede versies van hun huis-tuin-en-keukenmode­llen te bedenken, en die dan bijvoorbee­ld R-line, AMG Edition of ST Line te noemen. Die zijn meestal opgeleukt met spoilers, dikke lichtmetal­en wielen en sportstoel­en, maar daar blijft het wel bij. Onder de kap ligt doorgaans een alledaagse motor en het onderstel is hoogstens een beetje verlaagd. Van pk-orgieën of uitgebreid aangepaste remsysteme­n is geen sprake. Maar daar doen we het niet voor in deze editie van Marktplaat­s. Wij gaan uitsluiten­d op zoek naar het echte werk. Nieuw zijn dergelijke auto’s aan de prijs, maar de afschrijvi­ng van hoogvermog­ende auto’s is ook stevig. Voor de occasionko­pers is dat natuurlijk goed nieuws. Tijdens onze speurtocht op Marktplaat­s.nl kwamen we een aantal uiterst verleideli­jke aanbieding­en van de huismerken tegen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands