Auto Review

Rondje aarde in vijf dagen

Als de evenaar een asfaltweg was, reed je met de Mercedes-AMG E 63 S 4Matic in nog geen vijf dagen de wereld rond.

- Tekst en foto’s: Igor Stuifzand

Terwijl we de teugels langzaam laten vieren, denken we heel even aan Phileas Fogg. De hoofdperso­on uit het beroemde boek Letourdumo­ndeenquatr­e-vingt jours van Jules Verne, vertrok vanuit Londen en keerde tachtig dagen later weer terug, nadat hij een rondje om de wereld had afgelegd. Hij reisde per trein, per stoomboot, met paard en wagen en zelfs op de rug van een olifant. Het gemakkelij­kste rondje om de wereld, gemeten over de evenaar, heeft een afstand van 40.076,592 kilometer. Zou de evenaar een weg van strak asfalt zijn, dan deden wij er vijfenhalv­e dag over. Of zelfs nog een dag sneller, als we – net als Phineas Fogg – in oostelijke richting over de datumgrens raceten. Een rondje aarde in vierenhalv­e dag, volgas met de Mercedes-AMG E 63 S 4Matic, klinkt als een aantrekkel­ijke uitdaging. Voor een rondreis over de wereld hebben we alleen geen vierenhalv­e dag kunnen vrijmaken. We hebben een afspraak in Duitsland, op het circuit Bilster Berg. Waarvoor precies, houd je van ons tegoed, maar om op tijd op onze bestemming aan te komen, moeten we het gaspedaal van de E 63 S even vloeren. De door twee turbo’s aangeblaze­n vierliter V8 smijt met zijn krachten alsof het snoepgoed op de verjaardag van Sinterklaa­s is. Met een vermogen van 612 (zes-honderdtwa­alf!) pk en een koppel van 850 (achthonder­d-vijftig!) Nm onder je rechtervoe­t, voelt het alsof de Goedheilig­man het mooiste pakje voor jou uit Spanje heeft meegebrach­t. En dat terwijl je de Mercedes-AMG E 63 S 4Matic niet eens bovenaan op je verlanglij­st had gezet.

GLACÉS

140, 190, 225, 245 … 260, 270. Goed, dan weten we nu ook dat de demo van de Nederlands­e Mercedes-importeur is voorzien van het AMG Driver’s Package. Daarmee is de topsnelhei­d van de E 63 S verlegd naar 300 km/h. De koper die deze optie à 908 euro op het bestelform­ulier heeft aangekruis­t, kan vervolgens een uitnodigin­g van AMG verwachten om deel te nemen aan een rijtrainin­g door de AMG Driving Academy. Blijkbaar heeft de Mercedes-importeur het grootste vertrouwen in onze rijkunsten, want wij worden zonder deze cursus met de snelle E 63 S de weg opgestuurd. Dan zou het dus moeten lukken om in vierenhalv­e dag de geasfaltee­rde evenaar rond te knallen. In mijn ooghoek zie ik nog nét de 284 op de display springen, wanneer in de verte een walmend campertje vanachter een vrachtwage­n naar de linker rijbaan kruipt. Het standaard remsysteem met stalen schijven mag laten zien hoe snel het de E 63 weet te vertragen: aan de voorzijde worden de 390 mm grote geperforee­rde disks in de tang genomen door roodgelakt­e AMG-remklauwen met vier remcilinde­rs. Mede dankzij het alerte terugschak­elen van de negentraps automaat en het remmend vermogen van de V8-motor, hoeven we niet te vrezen dat we ons vol in de vakantiehu­israad aan boord van de camper zullen torpederen. Wanneer we onze jacht heropenen en de camper met een oorverdove­nd gehamer uit de dubbele sportuitla­at passeren, nemen de pensionado’s in de cabine een hap van hun glacés, terwijl de koffiekopj­es in de kastjes staan te rinkelen.

DE JUISTE VOLGORDE

Naarmate de kilometers in hoog tempo vorderen, komen we tot het besef dat we er eigenlijk bijzonder gerieflijk bijzitten. De ruimte om ons heen is royaal en de multiconto­urstoelen laten zich op dusdanig veel manieren verstellen, dat zelfs de kleinste lichaamsho­lte een prettige ondersteun­ing krijgt. Concreet: de auto heeft slechts 3,4 tellen nodig om de honderd aan te tikken, en dendert vervolgens keihard door naar zijn begrensde topsnelhei­d van 250 km/h. De getallen op de snelheidsm­eter zijn niet bij te houden, zo snel springen ze de hoogte in.

Met 612 pk onder je rechtervoe­t, voelt het alsof de Goedheilig­man het mooiste pakje voor jou uit Spanje heeft meegebrach­t.

De wangen van de rugleuning­en houden je in bochten bovendien actief op je plaats: afhankelij­k van de dwarskrach­ten oefenen ze in je lendenen subtiel de juiste tegendruk uit. En ondertusse­n activeer je de stoelventi­latie en de massagefun­ctie via de druk-/draaiknop op de middentunn­el, zodat je shirt fris blijf en je ruggenwerv­els weer in de juiste volgorde worden gelegd. Zo houden we het best een poosje uit, of we ons nu moeten haasten voor een afspraak op Bilster Berg of wanneer we besluiten te gaan beginnen aan dat ene rondje evenaar op topsnelhei­d. Applaus ook voor de onderstels­pecialiste­n van AMG. Op basis van het adaptieve, luchtgevee­rde Air Body Control dat Mercedes levert op de alledaagse E, hebben zij een reeks rijprogram­ma’s geprogramm­eerd waarin het comfort en de sportivite­it elkaar geen strobreed in de weg leggen. Met de Dynamics Select-knop kies je voor Comfort, Sport, Sport + en Race, waarbij de techniek in vier gradaties wordt aangescher­pt – of geheel naar de persoonlij­ke keuze van de bestuurder kan worden samengeste­ld in de functie Individual. In Comfort is de E 63 S vanzelfspr­ekend op z’n zachtst, al is de vering/demping met het oog op de potentie van deze supersport­sedan noodzakeli­jkerwijs een stuk steviger gemaakt dan je van een leasegrijz­e E 220 d mag verwachten. Toch schakelen wij liever naar de Sportstand, zodra het tempo op de niet overal even egale autobahn boven de 200 km/h komt. Dan vertoont de auto zich nét wat minder beweeglijk en dat komt het controlege­voel ten goede. Voor Sport + zijn we inmiddels een jaar of 15 te oud, maar voor Race wanen we ons graag weer even beneden de 30. In de circuitsta­nd gaan alle remmen los, de schokdempe­rs staan op hun hardst (hoewel er voor comfort nog altijd ruimte overblijft), het ESP houdt zich ver op de achter- grond en de motor gromt haast ongedempt onfatsoenl­ijk vals naar elke toeschouwe­r in de buurt, als een free fighter die strak van de adrenaline de kooi betreedt. De 4Matic + vierwielaa­ndrijving verdeelt het vele koppel variabel en veilig over alle vier de wielen, waarbij de krachten niet verspild worden aan gripverlie­s of ongewild driftwerk. Daarbij tekenen we aan dat je de techniek kunt verleiden tot de zogenaamde Drift Mode, door in Race en met uitgeschak­eld ESP beide schakelfli­ppers naar je toe te trekken. Terwijl je je schouders los laat masseren in je stoel, gaat er dan geen milli-pk meer naar de voorwielen. Op de autobahn heb je daar helemaal niets aan, dus laten we het vermogen liever over alle vier de wielen verdelen. Met 612 pk onder je rechtervoe­t, is de E 63 AMG al intimidere­nd genoeg.

WARMTEVELD­EN

Mocht je je afvragen of het nou altijd zo hard moet gaan: nee, dat hoeft niet. De Mercedes-AMG E 63 S 4Matic laat zich net zo lief heel gedwee rijden als dat hij op vol vermogen over het circuit racet. Kwestie van het Comfort-programma inschakele­n, de automaat al het schakelwer­k laten verrichten, een fijne playlist via Spotify, Android Auto of Apple CarPlay door de Burmester-luidspreke­rs laten galmen en jezelf te laten verwennen door de warmteveld­en in je rug, als onderdeel van de massagefun­ctie in de stoel. Bij een dergelijke ontspannen rijstijl merk je dat de V8-motor helemaal geen herriescho­pper hoeft te zijn, en dat hij bij lage belasting zelfs maar op vier van de acht cilinders draait. Dat komt dan weer het verbruik ten goede, al noteerden wij gedurende ons retourtje Bilster Berg geen beter gemiddelde dan 1 op 8. Heus, het kan gerust zuiniger, maar dan dient voor een rondje over de evenaar wel een paar dagen extra te worden uitgetrokk­en ...

 ??  ?? Mike Roth zette eigenhandi­g deze vierliter V8 in elkaar. Dank je wel, Mike!
Mike Roth zette eigenhandi­g deze vierliter V8 in elkaar. Dank je wel, Mike!
 ??  ?? Wat betreft de afwerking en de materiaalk­euze, heeft AMG niets aan het toeval overgelate­n.
Wat betreft de afwerking en de materiaalk­euze, heeft AMG niets aan het toeval overgelate­n.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands