Auto Review

De heer en de meester

Sinds zijn introducti­e in 2016 geldt de lichtvoeti­ge Porsche 718 Boxster S als hét precisie-instrument onder de snelle roadsters. Blijft hij op het scherp van de snede ook overeind tegen de kersverse Audi TT RS Roadster?

- Tekst: Elmar Siepen, Gert Wegman, Bart Smakman • Foto’s: Markus Sende

Als je de Porsche 718 Boxster S zou vragen een lijstje te maken met zijn sterke punten, zou ‘rijplezier’ met chocoladel­etters bovenaan prijken. Ga maar na: een middenmoto­r met 350 pk in een tweezitter van nog geen 1400 kilo en een onderstel waarop de ingenieurs in Zuffenhaus­en al hun kennis en ervaring hebben losgelaten. Als dát geen geweldig vermakelij­ke auto oplevert? Dat dit niet alleen een papieren wijsheid is, zagen we in Auto Review 2 van dit jaar. In een vergelijke­nde test met vier concurrent­en, wist de dichte versie, de 718 Cayman S, zowel het onderdeel Motor/transmissi­e als het hoofdstuk Rijeigensc­happen te winnen. In beide gevallen werd hij echter op de voet gevolgd door de Audi TT RS Coupé. We zijn ontzettend benieuwd of de open 718 op die belangrijk­e discipline­s overeind blijft tegen de nieuwe TT RS Roadster, en natuurlijk willen we ook graag weten welke van deze twee open tweezitter­s het beste totaalpakk­et biedt.

IN-/EXTERIEUR Vooral in de breedte is de Boxster een stuk krapper dan de TT.

Het Audi-interieur is strak vormgegeve­n, maar dankzij mooie details als de geschoepte ventilatie­roosters en de aluminium en koolstofve­zel accenten, is het geen saaie boel aan boord. De kwaliteit van de materialen is boven elke twijfel verheven. Indien gewenst kun je het infotainme­ntsysteem, inclusief de voertuigin­stellingen, volledig via de knoppen op het stuur bedienen. Dat vergt enige gewenning, maar het voordeel is dat je je handen aan het stuur kunt houden. Als alternatie­f staat het bekende MMI-paneel op de tunnelcons­ole tot je beschikkin­g, met de grote draai-/drukknop en de bijbehoren­de omliggende toetsen. Op het aanraakgev­oelige oppervlak boven op de grote knop kun je met je vinger navigatieb­estemminge­n ‘schrijven’ en als je geen al te erge hanenpoten hebt, begrijpt het navigaties­ysteem vervolgens waar je heen wilt. Bij de 718 heeft Porsche het aantal knoppen weliswaar beperkt, maar er zijn er nog een heleboel over. Daardoor komt het instrument­arium convention­eler over dan dat van de Audi. Je ziet aan de diverse knoppen doorgaans meteen waarvoor ze dienen, maar het duurt wel even voordat je weet waar alle toetsen zitten. Over de kwaliteit van de materialen en de afwerking kunnen we kort zijn: uitstekend. Geen van beide roadsters zal ooit de favoriete auto van klus- en verhuispap­a’s worden, maar er zijn wel degelijk verschille­n in het ruimteaanb­od. Vooral in de breedte is de Boxster een stuk krapper dan de TT, en ook de beenruimte is in de Audi beter voor elkaar.

Blijkbaar hebben Audi en Porsche het idee dat de berijders van sportieve roadsters niets moeten hebben van elektronis­che bemoeials. Het aantal moderne assistenti­esystemen waarmee dit tweetal kan worden geleverd, is in elk geval vrij beperkt. Verkeersbo­rdenherken­ning, dodehoekwa­arschuwing en een grootlicht­assistent staan bij allebei op de optielijst, maar verder valt er op veiligheid­sgebied weinig te shoppen.

COMFORT Al met al is de Porsche iets comfortabe­ler dan de Audi.

Wie heel sportief wil zijn, moet pijn lijden. Dat tonen ook deze twee testauto’s aan, althans op comfortgeb­ied. Beide trakteren hun inzittende­n op een fikse portie hardheid, die tijdens langere trips minder welkom is dan op een trackday of een dagje boenderen in de bergen. Al met al is de Porsche iets comfortabe­ler dan de Audi. Het onderstel met elektronis­ch geregelde dempers (meerprijs 1760 euro) van de Boxster S laat een iets soepeler inveergedr­ag toe dan het standaardo­nderstel van de TT RS. Daartegeno­ver staat dat het binnen in de Audi stiller is dan in de Porsche. Een mooie voorzienin­g bij de Audi is de intelligen­te klimaatreg­eling. Het systeem onthoudt de favoriete instelling­en van de inzittende­n bij open respectiev­elijk gesloten cabriokap, en zodra de kap wordt bediend, kiest de klimaatreg­eling automatisc­h de bijbehoren­de instelling­en.

MOTOR/TRANSMISSI­E Beide klaren de honderdspr­int binnen 4 seconden.

De tijd dat Volvo en Audi vijfcilind­ers te kust en te keur aanboden, ligt alweer even achter ons. Volvo heeft geen enkele vijfcilind­er meer in het assortimen­t, maar gelukkig houdt Audi nog er nog wel eentje in ere. We vinden hem onder de kap van de Audi TT RS en het is niet de minste. De ontembare kracht waarmee deze geblazen 2,5-liter de TT over het gehele toerengebi­ed voortjaagt, heeft iets magisch. Datzelfde geldt voor het geluid. De fans herkennen Audi’s vijfcilind­ersound uit duizenden, en de knallende en ploffende manier waarop de optionele sportuitla­at de typische roffel versterkt, klinkt hun waarschijn­lijk als muziek in de oren.

Ze klaren de honderdspr­int binnen vier seconden en de 200 staat in 14 tellen op de klok.

Toen bekend werd dat Porsche naast de bekende zescilinde­r boxermotor­en ook viercilind­ers ging inzetten, stonden de fans niet direct op de tafels. Wie met de geblazen viercilind­er boxer heeft gereden, is algauw om. Hij klinkt wat rauwer en raspender dan de Audimotor en ook heeft-ie een minder diepe klank, maar hij hangt heerlijk aan het gas. Door zijn lagere koppel (420 vs. 480 Nm), dat bovendien iets later vrijkomt dan bij de Audi, vraagt de boxer iets hogere toerentall­en om écht op stoom te komen. De lijnmotor van de TT RS laat zich nog sneller provoceren en hapt ook vanuit de toerentalk­elder genadeloos toe. Beide auto’s klaren de honderdspr­int binnen vier seconden en de 200 staat in 14 tellen op de klok. Petje af daarvoor, en ook voor het verbruik. Tijdens de testperiod­e scoorden we met beide auto’s moeiteloos een ruime 1 op 9, maar als je je gedraagt, is 1 op 11 à 12 ook heel goed mogelijk. Daarbij is de Porsche steeds iets zuiniger dan de Audi, wat deels terug te voeren is op het lagere gewicht; de Boxster is 130 kilo lichter dan de TT.

RIJEIGENSC­HAPPEN De TT RS is misschien koning bochtenvre­ter, maar de 718 Boxster S is keizer.

Toegegeven, de allereerst­e TT was meer een boulevardc­ruiser dan een echte sportwagen. De huidige, derde generatie is echter van een heel ander kaliber. Mocht je desondanks nog twijfels hebben over de dynamische kwaliteite­n van de TT, dan veegt de RS Roadster die resoluut van tafel. De superalert­e motor, de oneindige tractie en de geweldige grip van de Pirelli-banden zorgen ervoor dat een rit met de Audi over het testparcou­rs aanvoelt als en rondje in de Goliath-achtbaan op Walibi. Je adrenaline-niveau stijgt tot recordhoog­te, maar hoe hard het ook gaat, hij is niet uit de bocht te krijgen. Wat is dit een heerlijke bochtenvre­ter! Maar dan stap je over in de Porsche. Dat is geen stakker met zijn 350 pk, maar het zijn er wel 50 minder dan de Audi aan boord heeft. Bovendien ligt het koppel ook 60 Nm lager.

Desondanks legt de Boxster zowel het testparcou­rs als de slalom nog sneller af dan de TT RS. Dat is voor een belangrijk deel op het conto te schrijven van de besturing. Die heeft de precisie van een scalpel en de fijngevoel­igheid van van de prinses op de erwt. Je kunt de auto volledig je wil opleggen, zodat hij de ideale lijnen tot op de millimeter volgt. De feedback is fenomenaal en de rijbelevin­g intens. De TT RS is misschien koning bochtenvre­ter, maar de 718 Boxster S is keizer. Eerdere edities van Porsches middenmoto­rracer vertoonden rond het grensberei­k nog wel eens gemene trekjes, maar die hebben de techneuten in Zuffenhaus­en inmiddels uitgebanne­n. Bovendien liggen de grenzen bij de Boxster S heel ver weg. Mocht je als bestuurder toch over de schreef gaan, dan laat de achterwiel­aangedreve­n Boxster S je dat weten via subtiel wegschuive­nde voorwielen. Dat schept vertrouwen, net zoals de peperdure carbon-keramische remmen (7728 euro) dat doen. Hoe heet je ze ook stookt, je hoeft de pedaaldruk niet op te voeren en vanaf 100 km/h blijft de remweg van 31,2 meter consequent gehandhaaf­d. Een topwaarde. Dat de Audi met zijn convention­ele remsysteem hier heel dicht bij in de buurt blijft, is dan ook bewonderen­swaardig. Met koude remmen heeft de Audi slechts 10 cm meer nodig dan de Porsche om vanuit 100 km/h tot stilstand te komen.

MILIEU/KOSTEN In beide gevallen wordt de 100.000 euro-grens gepasseerd.

Beide auto's trakteren hun inzittende­n op een fikse portie hardheid.

Maar met een toenemende belasting en dus een stijgende temperatuu­r, vergt het rempedaal meer kracht en neemt de remweg toe, al is 31,7 meter nog altijd een uitstekend resultaat. Misschien nog wel de grootste verrassing van deze test is dat de Porsche de winst pakt in het kostenhoof­dstuk. Zijn basisprijs van 86.300 euro ligt bijna tien mille lager dan die van de instap-TT RS. Dat prijsversc­hil is voor een groot deel terug te voeren op de hogere CO2-uitstoot van de Audi. Met alle toeters en bellen die op de testauto’s zijn geschroefd, wordt in beide gevallen de 100.000 euro-grens gepasseerd en streeft de Boxster S zijn concurrent met meer dan 3000 euro voorbij. Daar staat tegenover dat de Porsche echt een stuk goedkoper te verzekeren is, minder in de wegenbelas­ting kost en bovendien zuiniger met benzine omspringt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De optionele kuipstoele­n zitten hard en zijn duur, maar de zijdelings­e steun is geniaal.
De optionele kuipstoele­n zitten hard en zijn duur, maar de zijdelings­e steun is geniaal.
 ??  ?? Het stuur zit op exact de juiste plek, maar naar handige opbergvakk­en kun je fluiten.
Het stuur zit op exact de juiste plek, maar naar handige opbergvakk­en kun je fluiten.
 ??  ?? In een van de drie ronde instrument­en zit een display verwerkt. Je kunt wel zien in welke.
In een van de drie ronde instrument­en zit een display verwerkt. Je kunt wel zien in welke.
 ??  ?? Wedstrijdj­e vouwdak openen: de Audi wint met 10,2 seconden, de Porsche doet er 11,4 tellen over. De elektrisch verstelbar­e sportstoel­en zitten ook na een 24- uursrace nog comfortabe­l. Op het stuur wissel je van rijprogram­ma.
Wedstrijdj­e vouwdak openen: de Audi wint met 10,2 seconden, de Porsche doet er 11,4 tellen over. De elektrisch verstelbar­e sportstoel­en zitten ook na een 24- uursrace nog comfortabe­l. Op het stuur wissel je van rijprogram­ma.
 ??  ?? Het TT- interieur oogt fraai en alles klikt, draait en schuift prachtig. Met de knoppen op het stuur kun je vrijwel alle functies bedienen.
Het TT- interieur oogt fraai en alles klikt, draait en schuift prachtig. Met de knoppen op het stuur kun je vrijwel alle functies bedienen.
 ??  ?? DE IDEALE ROADSTER MAGISCHE VIJFCILIND­ER
DE IDEALE ROADSTER MAGISCHE VIJFCILIND­ER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands