Auto Review

IK VERTREK

- Tekst: Jaap Peters · Foto’s: Jaap Peters, Igor Stuifzand

De Peugeot 3008 is een hypermoder­ne auto die leverbaar is met vrijwel alle veilige en comfortver­hogende zaken die je kunt bedenken. In het begin betwijfel je of je ze ooit gaat gebruiken, om je je na tweeënhalv­e week toeren door Zweden af te vragen hoe je in hemelsnaam al die jaren zónder hebt kunnen doen.

Wat is dat toch met ons mensen, dat we altijd zo wantrouwen­d zijn ten opzichte van nieuwe techniek? In het begin vinden we het vaak grote onzin wat in Silicon Valley en andere plekken voor ons wordt bedacht, terwijl we er een paar jaar later niet meer zonder kunnen. Een mooi voorbeeld is een item van cameraman Frans Bromet uit 1999 over mobiel bellen, dat je op Youtube terug kunt vinden. Mensen wordt gevraagd of ze een mobiele telefoon hebben. Een greep uit de antwoorden: “Nee! Dan ben je aan het fietsen en dan word je gebeld!” “Als ik ergens strand, is er altijd wel ergens een telefoonce­l.” “Ik heb een buzzertje voor hoognodige problemen.” “Ik heb al een antwoordap­paraat, dus thuis ben ik altijd bereikbaar.” “Mensen sturen me maar een brief.” “Het lijkt me helemaal niet leuk om altijd bereikbaar te zijn.” En zie ons nu eens met onze telefoon in de weer. De autowereld verandert uiteraard ook mee en maakt dankbaar gebruik van nieuwe techniek. Ik beken direct dat ik ook niet met mijn neus vooraan sta bij elke nieuwe uitvinding, meestal reageer ik ongeveer zoals de mensen in het filmpje uit 1999. Zo weigerde ik lang om navigatie te gebruiken. Ik kon toch zeker zelf wel de weg vinden in een onbekende stad? Het Shell Stratenboe­k bleef lange tijd mijn beste vriend. Terwijl ik nu denk: waarom deed ik zo moeilijk terwijl ik, met dat boek op mijn schoot, in de krappe straatjes van Amsterdam weer eens bijna een fietser over het hoofd zag? Voor een reis naar Zweden – met de tent – kon ik tweeënhalv­e week beschikken over het topmodel van de succesvoll­e Peugeot 3008: de GT 2.0 BlueHDi met 180 pk. De auto is van zichzelf al rijk uitgerust, met bekleding van alcantara en kunstleer, een achteruitr­ijcamera, sleutelloz­e toegang en een uitgebreid navigaties­ysteem met wifi-hotspot. Daar voegde Peugeot nog wat smakelijke opties aan toe, zoals een panoramisc­h schuif-/kanteldak, een achterklep die je kunt sluiten zonder je handen te gebruiken, en metallic lak. Camera’s en sensoren waken over de veiligheid: standaard heeft de GT dodehoekwa­arschudwig, een spoorassis­tent, vermoeidhe­idsherkenn­ing en een grootlicht­assistent.

LANGS DE FILES

Wat ik merkte na het intensieve gebruik van de auto: opties waarvan je van tevoren dacht dat je ze nooit zou gebruiken, blijken eigenlijk reuzehandi­g of zelfs onmisbaar. Te beginnen met het navigaties­ysteem. Ik schreef in nummer 8 van AutoReview een column over mijn jeugd en mijn studentenj­aren: dat ik het leuk vond om voor de vakantie met een wegenkaart uit de ANWB-winkel de route uit te stippelen. Het multimedia­systeem van de 3008 beschikt over TomTom Traffic, met realtime verkeersin­formatie. Mijn nostalgie naar de oude wegenkaart­en verdween als sneeuw voor de zon. Op de trip van 1200 kilometer van Nijmegen naar Göteborg in Zweden loodste de TomTom mij een aantal keren behendig om de files heen. Zelfs op de Duitse A1 bij Hamburg, een berucht knelpunt, wist het systeem een route uit zijn hoge hoed te toveren die ons langs het stilstaand­e verkeer liet rijden. Wat een heerlijkhe­id. De punctualit­eit van navigaties­ystemen is inmiddels bijna perfect. Wegwerkzaa­mheden werden tot op de meter nauwkeurig aangegeven (inclusief de geschatte vertraging) en de berekende aankomstti­jd bleek telkens vrijwel tot op de minuut nauwkeurig te kloppen. Dat je de muziek op je telefoon kunt koppelen aan het geluidssys­teem van de auto, is allang niet meer nieuw. Maar het blijft fijn, zeker als je een rondje langs de Duitse zenders maakt: het lijkt wel of ze daar alleen houden van serieuze praatprogr­amma’s, klassieke muziek van Wagner of popmuziek van Level 42 en Alphaville. Het is dan wel zo fijn om dan je eigen muziek te kunnen draaien, die bovendien buitengewo­on fraai klinkt via de boxen van het gerenommee­rde Franse merk Focal. Al was het vroeger natuurlijk ook een leuk tijdverdri­jf om cassetteba­ndjes te maken voor de vakantie. Doel was dat jouw bandjes, en niet die van je vrienden, de meeste muziek bevatte die iedereen mooi vond, zodat ze het meest gedraaid werden. Een modern alternatie­f zijn de Spotify-playlists, waarop je heel wat meer muziek kwijt kunt dan op de tweemaal drie kwartier van het TDK-bandje.

HOE HOUD JE JE BIER KOUD? OOK DAARIN IS DE MODERNE AUTO JE BESTE VRIEND.

ELANDEN

Als je Hamburg gepasseerd bent en via de veerpont vanaf Puttgarden het Deense Rødby bereikt, is de Scandinavi­sche rust op de weg weldadig. In het grootste deel van Denemarken en in heel Zweden is de maximumsne­lheid een luizige 110 km/h en dan is het, om de forse snelheidsb­oetes te vermijden, tijd om van de volgende handige feature gebruik te maken: adaptieve cruisecont­rol. In het drukke Nederland heeft zo’n systeem overdag niet altijd zin, tenzij je elke dag door een verlaten Gronings landschap van Bad Nieuwescha­ns naar Slochteren rijdt. Maar in Scandinavi­ë, met zijn oneindige wegen zonder al te veel verkeer, is het een zegen. Het enige wat nog verbeterd kan worden, is reactiesne­lheid wanneer je even wilt inhalen. Het duurt bij de 3008 even voordat de sensoren en camera’s geregistre­erd hebben dat de weg daadwerkel­ijk vrij is en dat je dus ongehinder­d vaart kunt maken. Saai is het wel op de Zweedse snelweg: je hoopt bijna dat er een keer een eland oversteekt. En als er weinig afleiding is, ga je de pijntjes voelen die bij een lange reis horen: je been gaat slapen, je onderrug doet pijn, je krijgt overal kramp. Wat is de massagefun­ctie van de stoelen dan een uitkomst. De stoel masseert je gepijnigde rug desgewenst op standje maximum: alsof je op de massagetaf­el ligt bij de fysiothera­peut. Ook voor de bijrijder heeft de 3008 GT de massagefun­ctie beschikbaa­r.

ALLEMANSRE­CHT

Als je in Zweden gelukt hebt met het weer, is het een ideaal kampeerlan­d. Zweden heeft

iets bijzonders: het Allemansrä­tten, oftewel het allemansre­cht. Dat betekent dat de natuur openstaat voor iedereen. Je mag wandelen, zwemmen of kamperen waar je maar wilt, als je anderen maar niet tot last bent en respect hebt voor de natuur. Kamperen mag zelfs op het privéterre­in van mensen, al moeten ze dan uiteraard wel toestemmin­g geven. We zien, daaraan denkend, een Zweedse versie van DeRijdende­Rechter voor ons met boze huiseigena­ren en verontwaar­digde kampeerder­s … of zou dat echt altijd goed gaan? Zelfs de grootste kampeerhat­ers zouden in Zweden eens moeten kijken of ze het niet tóch heel leuk vinden. De plekken zijn er ruim en als je een beetje voorwerk verricht over de juiste camping, heb je een uitzicht om van te dromen. Een mooi meer, een beboste heuvel, een fjord met kristalhel­der zwemwater: het kan allemaal. Wij deden Bohuslän aan, de fjordenkus­t die van Göteborg doorloopt tot in Noorwegen. Maar hoe laad je je telefoon op en hoe houd je je bier koud als je in een tent slaapt? Ook daarin is de moderne auto je beste vriend. Het gekoelde vak tussen de voorstoele­n is perfect geschikt om te dienen als bierkoelka­st. Je telefoon opladen kan natuurlijk via een powerbank, maar dat is typisch zo’n item dat je vergeet in te pakken. Geen nood: de Peugeot 3008 heeft een oplader aan boord. Je hoeft je telefoon alleen maar in het speciale vakje in de middencons­ole te leggen en alles gaat vanzelf – er komt geen snoer aan te pas. Het grootste ongerief van kamperen, toilettere­n in de beruchte toiletgebo­uwen, lost de Peugeot niet voor je op. Maar de tijd dat je met de wc-rol onder je arm een dagelijkse ereronde moest maken langs de andere campinggas­ten, is voorbij. Aan de propere Zweedse toiletten die wij telkens weer aantroffen, kan menig Nederlands restaurant niet tippen. Een flinke bagageruim­te is bijzonder welkom voor kampeerder­s. De achterbank van de 3008 is standaard in ongelijke delen neerklapba­ar. Dat kan met één druk op een knop in de kofferruim­te. Als je de bank neerklapt, kun je maximaal 1482 liter meenemen, zodat je niet al te kieskeurig hoeft te zijn met inpakken. Een deel van de ruimte kun je benutten om wat kratten speciaalbi­er en een paar goede flessen wijn mee te nemen naar het Hoge Noorden. In Zweden is alcohol alleen te koop in staatswink­els met onhandige openingsti­jden, bovendien doen de sfeer en de uitstralin­g van zo’n Systembola­get niet onder voor die in een uitvaartce­ntrum.

WENNEN AAN LUXE

Nu is de 3008 ook zonder kampeeramb­ities een gewaardeer­de auto. Zijn uiterlijk roemden we al vaker, zijn interieur met de i-Cockpit nog meer. De 180 pk sterke turbodiese­lmotor testten we in het vorige nummer van AutoReview al uitgebreid. In de vergelijke­nde test tegen de Mazda CX-5 kwamen we tot een verbruik van 6,5 l/100 km (1 op 15,4). Op de rustige Zweedse wegen haal je daar met gemak nog ruim een halve liter vanaf. De stoelen en het algehele comfort zijn formidable, al blijft de iets te stevige demping een klein smetje op de feestvreug­de. Na tweeënhalv­e week snap ik het nut van het kleine, handzame stuurtje meer dan ooit. Ik kan me voorstelle­n dat Peugeotrij­ders niets anders meer willen. Aan het einde van de Zweedse reis kom je erachter dat je gretig gebruik hebt gemaakt van zo’n beetje alle luxe zaken die de Peugeot 3008 aan boord heeft. Natuurlijk zijn het geen exclusieve features van Peugeot, vrijwel elk ander merk biedt ze ook aan. Het is verbazend hoe snel je aan al die luxe went. Zozeer dat je je afvraagt hoe de mens ooit zonder smartphone-oplader, massagesto­elen, gekoelde opbergvakk­en en sleutelloz­e toegang heeft gekund.

 ??  ??
 ??  ?? De bijzonder smaakvolle Nappa Mistral- leren bekleding kost 2100 euro extra.
De bijzonder smaakvolle Nappa Mistral- leren bekleding kost 2100 euro extra.
 ??  ?? Een zegen: de telefoon laadt automatisc­h op tijdens het rijden, zonder dat er een snoer aan te pas komt. Zeg je abonnement op de fysiothera­peut maar op: de stoelen masseren je gratis en voor niets.
Een zegen: de telefoon laadt automatisc­h op tijdens het rijden, zonder dat er een snoer aan te pas komt. Zeg je abonnement op de fysiothera­peut maar op: de stoelen masseren je gratis en voor niets.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands