Auto Review

SEAT IBIZA

-

De Seat Ibiza kan de Ford Fiesta verrassend goed bijbenen. Er zijn zelfs onderdelen waarop hij beter scoort. Zo hebben achterbank­zitters meer ruimte in de Ibiza, is de overzichte­lijkheid een fractie beter en is de bediening nog iets logischer. Bovendien heeft de Seat met afstand de grootste kofferbak (355 tot 1165 liter). Maar vreemd genoeg mag uitgereken­d de hatchback met de meeste bagageruim­te de minste kilo’s vervoeren (Ibiza: 425 kilo, Fiesta: 508 kilo). Een onderdeel waarop de Ibiza wel goed scoort, is de veiligheid­suitrustin­g. Adaptieve cruisecont­rol en full-led koplampen zijn leverbaar, maar dodehoekwa­arschuwing en verkeersbo­rdherkenni­ng staan niet in de prijslijst. Daarentege­n is het noodremsys­teem standaard. De Ibiza is trouwens de fraaist afgewerkte auto van dit zestal, maar de rijkelijk toegepaste kunststof is wel aan de harde kant. VOORDELIGE­R De Ibiza is zowel ruim als comfortabe­l. De voorstoele­n zitten net zo fijn als die van de Hyundai i20 en we verkiezen ze boven het meubilair van de Fiesta. En in geen andere hatchback zitten de passagiers zo comfortabe­l als achter in de Seat. Bovendien is het lekker stil aan boord. Net als bij de Fiesta is het onderstel afgesteld op dynamiek, maar worden oneffenhed­en toch eenvoudig glad- gestreken. Dit doet hij een fractie minder verfijnd dan zijn grote tegenstand­er, maar daar is de prijs ook naar. De Ibiza is iets voordelige­r in aanschaf, behoudt zijn waarde beter en valt in een lichtere categorie voor de wegenbelas­ting. De sprintcijf­ers van beide auto’s komen overeen, al versnelt de Ibiza wel beduidend sneller tijdens een inhaalacti­e. Kijken we naar de vijf onderdelen waarop we de testkandid­aten beoordelen, dan laat de Seat alleen steken vallen in het hoofdstuk rijeigensc­happen. Dat is zeker niet te wijten aan de handling, zijn bochtenged­rag of de besturing, maar aan de remmen. Want die presteren maar zozo. Al met al eindigt hij op een overtuigen­de tweede plaats.

 ??  ?? OP DE HIELEN VAN DE FIESTA
OP DE HIELEN VAN DE FIESTA
 ??  ?? Rechte lijnen domineren het zakelijke dashboard van de Ibiza. De afwerking is eersteklas, de kunststof hard. Handig, zo’n opbergnet in het voetenruim van de bijrijder. Weelde in het B-segment: de Ibiza is leverbaar met full- led koplampen (825 euro).
Rechte lijnen domineren het zakelijke dashboard van de Ibiza. De afwerking is eersteklas, de kunststof hard. Handig, zo’n opbergnet in het voetenruim van de bijrijder. Weelde in het B-segment: de Ibiza is leverbaar met full- led koplampen (825 euro).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands