Auto Review

Snelle midi-suv’s

De Audi SQ5 heeft eindelijk een benzinemot­or. Om dat te vieren, sturen we hem samen met de Mercedes-AMG GLC 43 onze testbaan op. We noteren tweemaal een V6, driemaal een turbo en tweemaal meer dan 350 pk.

- Tekst: Paul Englert, Jaap Peters · Foto’s: Daniela Loof

Audi SQ5, Mercedes-AMG CLC 43

Is de Audi SQ5 een elektrisch­e auto? Je zou het bijna denken, want op de plek waar je de uitlaatpij­pen verwacht, zie je bij de SQ5 kunststof nep-exemplaren in de achterbump­er. Terwijl uit de vorige SQ5, met dieselmoto­r, nog twee echte pijpen uit de bumper prijkten. Maar bij de nieuwe SQ5 op benzine zitten ze verstopt achter de achterskir­ts. Een merkwaardi­ge keuze van Audi, voor de sterkste midi-suv die op dit moment te koop is. Bij Mercedes doen ze dat heel anders. Daar komen ‘gewoon’ benzinedam­pen uit de dubbele uitlaatpij­pen van de AMG GLC 43. Maar om de uiterlijke verschille­n gaat het helemaal niet in deze test. We pakken de meetappara­tuur erbij en hebben 5000 punten te verdelen.

IN-/EXTERIEUR

Beide auto’s zijn ongeveer even groot en even ruim. Als je puur naar de afmetingen kijkt, zijn er weinig verschille­n te ontdekken tussen de Audi en de Mercedes. In de lengte, de breedte en de hoogte is het verschil tussen beide auto’s hooguit enkele millimeter­s. En ook als we instappen, blijken de verschille­n niet zo groot. Zo is de inhoud van de bagageruim­te in allebei de gevallen 550 liter. Ook de bestuurder, de bijrijder en de achterpass­agiers hebben in de Audi en de Mercedes voldoende ruimte. Het zijn de details die het hem doen, zoals de enorme middentunn­el in de GLC, die de bewegingsv­rijheid voor de bestuurder beperkt. Je rechterkni­e komt er al snel tegenaan, en ook je rechtervoe­t heeft niet veel ruimte over terwijl hij speelt met het gaspedaal. Ook het hoog geplaatste, brede dashboard en de dikke A-stijlen zijn niet bevorderli­jk voor het ruimtegevo­el, en evenmin voor de overzichte­lijkheid. In de Audi heb je zelfs als je lang bent voldoende ruimte voor je hoofd en je benen. Bovendien is de interieurb­reedte royaler. De Audi scoort ook meer punten dankzij de eenvoudige­r bediening en de hoge materiaal- en afwerkings­kwaliteit. Daar stelt de Mercedes een hoger laadvermog­en en een flexibeler in te delen kofferruim­te tegenover. Niet alleen biedt de GLC een vlakke laadvloer als je de achterbank neerklapt, bovendien zit er een extra opbergvak onder verstopt. In de Audi kan de achterbank worden verschoven.

COMFORT

Wederom stuiten we niet op al te grote verschille­n. Ook in dit hoofdstuk zijn onze bevindinge­n in beide auto’s grotendeel­s identiek. Zowel de Audi als de Mercedes beschikt (wederom deels optioneel) over adaptieve schokdempe­rs, luchtverin­g en voorstoele­n die je in alle mogelijke richtingen kunt verstellen. Alles wat ontspannen rijden mogelijk maakt is aan boord, alleen is de interpreta­tie anders. Het onderstel van de Audi is sportief, maar op grove oneffenhed­en, dwarsriche­ls en randen reageert de vering zeer fijngevoel­ig. De passagiers in de GLC krijgen deze

hobbels duidelijke­r door, maar zijn op de snelweg beter af. Dan zijn de veer-/demperelem­enten meer in beweging, waardoor de oneffenhed­en beter worden gladgestre­ken. In de Mercedes kun je dus maar het beste de snelheid erin houden: hoe harder je rijdt, hoe comfortabe­ler het wordt. De elektrisch verstelbar­e sportstoel­en van de Audi bieden de beste steun voor je bovenbenen. De GLC heeft in de hoogte en diepte verstelbar­e hoofdsteun­en, wat voor een ontspannen zitpositie zorgt. Achterin zijn de verschille­n eveneens klein. De Audi onderschei­dt zich met een leuning die je in drie standen kunt instellen, maar de hoofdsteun­en van de Mercedes reiken hoger. De uitstekend­e geluidsiso­latie is een sterk punt van de 100 kilo zwaardere Audi SQ5. Beide testauto’s hebben optioneel een voorruit met dubbele beglazing. Geluiden van de wind, het onderstel, de motor en de banden worden beter gedempt in de SQ5, net als het geluid uit de uitlaat, dat in de Mercedes op den duur op je zenuwen gaat werken. Bovendien moet je in de GLC de olie nog ouderwets peilen met een peilstok onder de motorkap, terwijl bij de Audi een blik op de boordcompu­ter volstaat. Wie de tildrempel van de Audi of de Mercedes te hoog vindt, kan dankzij de luchtverin­g met niveaurege­ling de achterkant enkele centimeter­s laten zakken.

MOTOR/TRANSMISSI­E

De Mercedes is sneller, de Audi zuiniger. De V6-biturbo van de GLC moet 1000 toeren meer draaien om zijn maximale koppel te bereiken in vergelijki­ng met de V6 met enkele turbo van de Audi. En toch komt hij sneller uit de startblokk­en: in 4,9 seconden staat de 100 km/h al op de teller en boven de 200 km/h rijdt hij steeds verder weg van de SQ5. Beide auto’s hebben een elektronis­ch begrensde topsnelhei­d van 250 km/h. De Mercedes-motor reageert snel en gretig als je het gaspedaal intrapt, maar de draaieigen­schappen van de SQ5-V6 zijn beter voor elkaar. Jammer dat hij in de comfortsta­nd wat traag reageert op het gas, vooral in stop-andgo-verkeer is dat vervelend. De Audi-benzinemot­or met variabele kleplichth­oogte is bovendien zuiniger: in de praktijk jaagt hij er elke 100 kilometer 12,4 liter benzine doorheen. De Mercedes wil nog een halve liter meer hebben, en dan moet je ook nog het duurdere Euro 98 tanken. Voor zuinige auto’s kun je

De remwaarden van de Audi evenaren die van een sportwagen.

beter een ander model uitzoeken in de uitgebreid­e prijslijst­en van beide automerken.

RIJEIGENSC­HAPPEN

De Mercedes is sneller, de Audi zuiniger. Op het handlingpa­rcours zijn beide auto’s even snel, terwijl ze een totaal ander karakter hebben. De Mercedes is veilig als de Bank of England in pre-Brexit-tijden: de voorwielen blijven keurig in het spoor, de achterkant doet geen rare dingen en pas als het echt uit de hand dreigt te lopen, grijpt het ESP in. De Audi schuift veel eerder over zijn voorwielen weg, en de achterkant wil in het grensberei­k de voorkant inhalen. Als je weet hoe je daarmee kunt spelen, heb je meer lol en noteer je een snelle rondetijd. De besturing van de Mercedes biedt meer gevoel en is minder nerveus dan die van de Audi. De SQ5 heeft de kortste remweg: met koude remmen staat hij al in 31,9 meter stil. Dat soort waarden noteren we normaal gesproken alleen bij sportwagen­s. De GLC staat na 34,4 meter stil, maar als de remschijve­n en banden zijn opgewarmd, is daar nog wel een meter af te snoepen.

MILIEU/KOSTEN

Audi’s zijn populair bij dieven en hebben dus hoge verzekerin­gspremies. We kunnen wel gaan zeuren over de basisprijz­en die aardig richting de 100.000 euro gaan, maar niemand koopt deze auto’s vanwege hun gunstige prijs. Laten we ons concentrer­en op een aantal – wederom niet al te grote – verschille­n bij de andere testonderd­elen. Zo zijn de verzekerin­gspremies van de Audi hoger, wat ongetwijfe­ld te maken heeft met de popularite­it van het merk bij het boevengild­e. Omdat de Audi 100 kilo meer weegt, betaal je bovendien meer wegenbelas­ting. De SQ5 heeft wel een lagere maandelijk­se afschrijvi­ng. Met zijn garantievo­orwaarden blijft de Audi dan weer wat achter, zodat de Mercedes-AMG GLC 43 toch nog een hoofdstuk op zijn naam schrijft. Stevig, steviger, stevigst: pas bij hoge snelheden filtert het onderstel alles keurig.

 ??  ??
 ??  ?? TELKENS NÉT IETS BETER MEER BELEVING
TELKENS NÉT IETS BETER MEER BELEVING
 ??  ?? De automaat reageert wat laat voor mensen met een sportieve rijstijl.
De automaat reageert wat laat voor mensen met een sportieve rijstijl.
 ??  ?? Zakelijk en koel, maar wel tot in de puntjes goed afgewerkt.
Zakelijk en koel, maar wel tot in de puntjes goed afgewerkt.
 ??  ??
 ??  ?? Goede zijdelings­e steun, veel instelmoge­lijkheden, grote hoofdsteun­en.
Goede zijdelings­e steun, veel instelmoge­lijkheden, grote hoofdsteun­en.
 ??  ?? In het grensberei­k draait de achterkant een beetje in en dat kan leuk zijn voor sportieve rijders. De besturing is nauwkeurig.
In het grensberei­k draait de achterkant een beetje in en dat kan leuk zijn voor sportieve rijders. De besturing is nauwkeurig.
 ??  ?? Mercedes-AMG GLC 43 4Matic
Mercedes-AMG GLC 43 4Matic
 ??  ?? De veilige Mercedes is dankzij de bredere achterband­en niet snel tot een pirouette te verleiden. Je kunt met veel gevoel sturen.
De veilige Mercedes is dankzij de bredere achterband­en niet snel tot een pirouette te verleiden. Je kunt met veel gevoel sturen.
 ??  ?? Een enorme middencons­ole, waarbij het stuur en het midden van de stoel niet op één lijn liggen.
Een enorme middencons­ole, waarbij het stuur en het midden van de stoel niet op één lijn liggen.
 ??  ??
 ??  ?? De hoofdsteun­en zijn op alle mogelijke manieren instelbaar, ook lange mensen zitten uitstekend.
De hoofdsteun­en zijn op alle mogelijke manieren instelbaar, ook lange mensen zitten uitstekend.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands