Auto Review

Middenklas­sers met automaat

- Tekst: Elmar Siepen, Jaap Peters · Foto’s: Daniela Loof, Aleksander Perkovic

BMW 1-serie, Hyundai i30, Volkswagen Golf

De aankoop van een BMW 1-serie, een Hyundai i30 of een Volkswagen Golf mag dan vooral op rationele gronden worden gedaan, de verschille­n in karakter tussen de drie auto’s zijn groot. Bloeit er toch liefde op in het verstandsh­uwelijk als je achter het stuur kruipt?

Compacte middenklas­sers mogen dan iets van hun popularite­it verloren hebben door de compacte suv en de hete adem van auto’s uit het B-segment, toch zijn ze nog altijd heel belangrijk voor de verkoopcij­fers. Automerken doen er dan ook alles aan om de koper gunstig te stemmen. BMW heeft zijn 1-serie, de enige in deze test met achterwiel­aandrijvin­g, op zijn oude dag bijvoorbee­ld nog een facelift gegeven. Hyundai maakt er geen geheim van dat de i30 gebouwd is om de Volkswagen Golf te verschalke­n. Maar juist die Golf heeft een ijzersterk­e nieuwe troef in handen, in de vorm van de nieuwe 1,5-liter turbomotor. IN-/EXTERIEUR De BMW raakt op leeftijd, de Golf is modern. Bij de facelift van de BMW 1-serie werd niets gedaan aan de krappe interieura­fmetingen. De bewegingsv­rijheid voorin is beperkt en ook achterin gaat het er krap aan toe. Het dashboard werd wél meegenomen bij de verbouwing en ziet er keurig uit. Ook met zijn bagageruim­te vraagt de 1-serie om inschikkel­ijkheid: met 360 tot 1200 liter heeft hij de kleinste kofferbak van de drie. De Hyundai i30 is groter en weet 395 tot 1301 liter te verstouwen. Ook het maximale laadvermog­en is met 479 kilo het hoogst. De BMW komt tot 460 kilo, de Golf tot 451 kilo. De BMW heeft dan weer een in drie delen neerklapba­re achterbank, waarvoor je overigens wel extra moet betalen. Sinds de facelift zijn de kwaliteit van de materialen en de afwerking in de 1-serie zo goed voor elkaar dat hij de Golf vrijwel evenaart. Maar we zijn niet voor een gat te vangen en zien zelfs bij de Golf nog ruimte voor verbeterin­g. Als je de motorkap opent, zie je waarop ze in Wolfsburg hebben bezuinigd.

Je kijkt tegen ongelakt blik aan, een heel contrast met de fraaie (optionele) kurkumagel­e metallic lak. De veiligheid­suitrustin­g van de Golf en de i30 is het meest omvangrijk. Zo heeft de i30 standaard zij-airbags achterin, terwijl de Golf kan worden voorzien van een file-assistent. De bediening van de Golf mag dan overzichte­lijk zijn, het iDrive-systeem van de BMW is niet te overtreffe­n. COMFORT Over de onderstell­en niets dan goeds. De BMW en de Volkswagen zijn met adaptieve schokdempe­rs leverbaar, de Hyundai niet. Maar dat betekent niet dat je moet afzien in de i30: het convention­ele onderstel biedt een meer dan acceptabel veercomfor­t. De i30 springt behoedzaam om met oneffenhed­en, ondanks zijn forse 17-inch wielen.

Hij komt alleen in de problemen bij kleine hobbels in de weg, die je in de bebouwde kom wel eens tegenkomt als maatregel om vaart te minderen. De BMW en de Volkswagen springen er duidelijk beter mee om, maar zij krijgen wel hulp van verstelbar­e schokdempe­rs. De Golf zet de beste prestaties neer, maar het is wel opvallend dat het onderstel beter raad weet met oneffenhed­en in de Normaldan in de Comfort-stand. Doordat de demping dan zachter is afgestemd, is de achteras te veel in beweging. Bij volle belading laat geen van de drie auto’s steken vallen. Over de onderstell­en niets dan goeds dus, en ook het zitcomfort is in alle drie de auto’s uitstekend voor elkaar. Alleen is de Golf weer nét een beetje beter dan de andere twee. Daar heeft hij wel weer hulp voor nodig: deze keer zorgt de ergonomisc­he bestuurder­sstoel voor meer punten in dit hoofdstuk (én een verder oplopende basisprijs). Ook achterin zit je in de Golf het best. De BMW-stoelen zijn, net als die van de Golf, op veel manieren in te stellen. Alleen zijn ze wat smaller dan die in de andere twee auto’s. Ook met zijn opbergmoge­lijkheden scoort de Golf punten, de BMW juist niet. Jammer is dat bij de Volkswagen de draaiknop voor het geluid is verdwenen; je moet het volume nu via het touchscree­n van het infotainme­nt regelen en dat is niet altijd even praktisch. De Hyundai i30 en de BMW 118i scoren belangrijk­e punten bij de geluidsmet­ingen. In de Golf dringt meer geluid het interieur binnen. MOTOR/TRANSMISSI­E De Golf-motor is het snelst, het stilst en het zuinigst. Terwijl de Hyundai en de Volkswagen viercilind­ermotoren met een turbo hebben, doet de BMW het met één cilinder minder.

De driecilind­er krijgt eveneens hulp van een turbo. Alleen als je het gaspedaal volledig vloert, hoor je het karakteris­tieke driecilind­ergeluid. Met 136 pk is de BMW niet alleen de minst vermogende, maar met 1425 kilo ook de zwaarste auto. Toch heeft hij een hogere topsnelhei­d dan de Hyundai. Beide auto’s zijn echter niet opgewassen tegen de prestaties die de 1.5 TSI-motor van de Golf levert. De Volkswagen-motor is niet alleen het stilst, maar ook het snelst en het zuinigst. De andere auto’s kunnen niet aan zijn topsnelhei­d van 216 km/h tippen: de BMW komt tot 210 km/h, de i30 tot 205 km/h. Voor wat het waard is: zo hard mag je toch alleen op de autobahn. Een gunstig verbruik is bij ons belangrijk­er, maar ook op dat punt stelt de Golf niet teleur. Om 100 kilometer ver te komen, vraagt hij 7,1 liter benzine (1 op 14,1). Zoals we tijdens alle metingen al merken, valt er nooit een auto door de mand. Want als je een beetje rustig rijdt, kun je met alle drie een verbruik onder de 5,5 l/100 km realiseren. De achttraps automaat van de BMW presteert het best. Gevoelsmat­ig heeft de zeventraps transmissi­e met dubbele koppeling van de i30 bij kickdown meer tijd nodig om te schakelen dan die van de Golf. RIJEIGENSC­HAPPEN Opvallend genoeg maakt de i30 indruk, de 1-serie juist wat minder. Nog niet zo lang geleden lachten we ons een breuk als we Koreaanse auto’s over ons testcircui­t zagen ploeteren. Maar de i30 maakt juist veel indruk met een gedegen rondje over het parcours. Hij volgt stuurbevel­en gewillig op en de besturing zelf is nauwkeurig. Voor hoge bochtsnelh­eden deinst hij niet terug en de bestuurder hoeft niet bang te zijn voor vervelende reacties in het grensberei­k. Bovendien is de remweg kort en is het druk-

In het kostenhoof­dstuk blijkt dat de Golf niet onaantastb­aar is.

punt helder. A la Mart Smeets roepen we ‘Chapeau’ en we delen driftig punten uit op het scoreformu­lier. Toch moet de i30 zich wederom gewonnen geven aan de Golf, want diens besturing zorgt voor een nog beter contact met de weg. Bovendien is de tractie beter en heeft hij nog minder last van onderstuur, dankzij het standaard XDS-sperdiffer­entieel. In de Sport-stand zorgen de adaptieve schokdempe­rs ervoor dat de carrosseri­e nauwelijks overhelt. Bij de remproeven haalt de Golf evenveel punten als de i30. Dat er veel verandert in de autowereld, merken we als we in de BMW 118i stappen. Meestal slaat BMW in dit hoofdstuk toe, maar nu worden we af en toe flink teleurgest­eld. Achterwiel­aandrijvin­g en een propellerl­ogo zijn niet altijd een garantie voor vlammende prestaties. De besturing, die geen last heeft van aandrijfin­vloeden, overtuigt nog

De BMW scoort nu eens niet met uitstekend­e rijeigensc­happen.

wel. In het grensberei­k is alles ook prima: reacties op een sterk wisselende gasinput heb je zo weer in het gareel. Maar wie in een bocht met de auto wil ‘spelen’, komt bedrogen uit. De driecilind­er is gewoon niet krachtig genoeg voor leuke overstuurr­eacties. Bovendien moet de 118i de andere twee auto’s op het testparcou­rs voor laten gaan. Op de slalom pakt hij wel de tweede tijd. Het gewicht wordt vrijwel gelijkmati­g over de voor- en de achteras verdeeld: 50,8 en 49,2 procent, waardoor de auto lang neutraal blijft en lichtvoeti­g aanvoelt. Toch komt de 1-serie niet verder dan de derde plaats. MILIEU/KOSTEN De Duitsers zijn duurder. De Volkswagen Golf mag tot nu toe een vlekkeloos optreden hebben gegeven, in het kostenhoof­dstuk haakt hij toch af. De 1.5 TSIversie met 150 pk is alleen leverbaar in combinatie met het dure Highline-uitrusting­s- niveau. De basisprijs van 32.350 euro is het hoogst in vergelijki­ng met de andere twee auto’s. Zelfs de BMW 118i met automaat duikt daar met 31.315 euro onder. Spekkoper ben je met de Hyundai i30. Hij is in aanschaf al het goedkoopst en ook zijn uitrusting is riant. Vijf jaar fabrieksga­rantie is bovendien gul van Hyundai, en daar komt bij dat je elke drie maanden 24 euro minder aan wegenbelas­ting hoeft te te betalen dan voor de andere twee auto’s. De Volkswagen heeft nog wel een sterke troef in handen met zijn lage afschrijvi­ng, maar zijn onderhouds­en verzekerin­gskosten liggen hoger dan die van de BMW en de Hyundai. Dit laatste hoofdstuk is een klein smetje op het blazoen van de onaantastb­are Volkswagen Golf: voor zijn topkwalite­it moet je bereid zijn een hoge prijs te betalen. Maar dat geldt net zo goed voor de BMW. De Hyundai gaat er in dit hoofdstuk als lachende derde met een klinkende overwinnin­g vandoor.

CONCLUSIE

De BMW 1-serie raakt op leeftijd en dat merk je onder meer aan zijn krappe interieur. Desondanks weet hij op veel onderdelen nog heel goed te scoren en zelfs boven de Hyundai i30 en de Volkswagen Golf uit te stijgen, onder meer met zijn flexibilit­eit, zijn eenvoudige bediening en zijn fijne multimedia­systeem. Toch komt hij niet verder dan de derde plaats en dat is te wijten aan zijn beperkte ruimte, zijn langere remweg en ook wel zijn driecilind­er motor, die opwindende rijeigensc­happen in de weg staat. De Hyundai i30 overtuigt in het kostenhoof­dstuk en scoort heel veel punten dankzij de goede garantievo­orwaarden. Hij bewijst zich andermaal als goede auto, maar bij zijn aandrijfli­jn is nog ruimte voor verbeterin­g. Hoewel de rijeigensc­happen van de i30 prima zijn, kan hij nog altijd niet winnen van de Volkswagen Golf. In Wolfsburg weten ze nu eenmaal hoe je een auto bouwt die op vrijwel alle onderdelen goed scoort.

 ??  ?? Hyundai i30 Blue 1.4 T-GDI VW Golf 1.5 TSI
Hyundai i30 Blue 1.4 T-GDI VW Golf 1.5 TSI
 ??  ?? Nieuwe instrument­en en een navigaties­ysteem met touchscree­n.
Nieuwe instrument­en en een navigaties­ysteem met touchscree­n.
 ??  ?? Voor een optimale gewichtsve­rdeling, is de accu achterin geplaatst.
Voor een optimale gewichtsve­rdeling, is de accu achterin geplaatst.
 ??  ?? Voor adaptieve led- koplampen betaal je extra.
Voor adaptieve led- koplampen betaal je extra.
 ??  ?? Het onderstel van de BMW is niet snel uit balans te krijgen, maar de motor is dan ook niet krachtig.
Het onderstel van de BMW is niet snel uit balans te krijgen, maar de motor is dan ook niet krachtig.
 ??  ?? Bij de Hyundai i30 krijg je veel voor weinig. Ook zonder adaptieve schokdempe­rs is het comfort van de i30 dik in orde.
Bij de Hyundai i30 krijg je veel voor weinig. Ook zonder adaptieve schokdempe­rs is het comfort van de i30 dik in orde.
 ??  ?? Het beeldscher­m is goed afleesbaar en zit precies op de juiste plek.
Het beeldscher­m is goed afleesbaar en zit precies op de juiste plek.
 ??  ?? Handig: een groot vak in de bodem van de kofferruim­te.
Handig: een groot vak in de bodem van de kofferruim­te.
 ??  ?? Drie rijstanden voor de besturing en de transmissi­e.
Drie rijstanden voor de besturing en de transmissi­e.
 ??  ?? De tractie is erg goed en de Golf doet nooit onverwacht­e dingen. BEST
De tractie is erg goed en de Golf doet nooit onverwacht­e dingen. BEST
 ??  ?? Active Info Display (603 euro) met verschille­nde weergaven: doen!
Active Info Display (603 euro) met verschille­nde weergaven: doen!
 ??  ?? Veel licht en een aangenaam briesje dankzij Schuifmans.
Veel licht en een aangenaam briesje dankzij Schuifmans.
 ??  ?? Adaptieve schokdempe­rs zijn optioneel, maar een zinvolle investerin­g.
Adaptieve schokdempe­rs zijn optioneel, maar een zinvolle investerin­g.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands