Auto Review

Mazda CX-5

Mazda begrijpt heel goed dat niet elke automobili­st zit te wachten op knalhard afgestemde auto’s met veel te veel vermogen. Het riant uitgeruste nieuwe topmodel van de CX-5 krijgt een stille en zuinige, maar niet overdreven krachtige 2,5-liter motor.

- Tekst: Jaap Peters

Tot zes jaar geleden haalden we op de redactie onze schouders op als er een uitnodigin­g van Mazda op de deurmat plofte. Weer een nieuwe 2, een gewijzigde 3 of een Wagon-variant van de 6: we gingen er braaf heen, maar werden nooit echt warm van wat we aantroffen. De CX-5, die zes jaar geleden op de markt kwam, bracht daar veranderin­g in. Mazda leek de saaiheid zelf ook beu te zijn, en gooide zowel op technisch gebied als met de designstra­tegie het roer om. Daarbij ging het heerlijk eigenzinni­g te werk door niet, zoals alle concurrent­en, een turbo op een kleine motor te schroeven. Nee, Mazda hield vast aan grote benzinemot­oren zonder turbo: die kon je met slimme aanpassing­en (zoals een hogere compressie­verhouding) net zo zuinig maken als een klein opgevoerd motorblokj­e. Na de CX-5 kwamen de 6, de 3 en de CX-3. En telkens werd ons enthousias­me groter als we een uitnodigin­g kregen om te komen rijden. Collega Gert Wegman heeft al meerdere keren gezegd dat hij een Mazda 6 zou kiezen als hij een nieuwe auto uit het D-segment mocht uitzoeken. De rest van de redactie knikt dan instemmend. De CX-5 is inmiddels al toe aan de tweede generatie en is in Nederland ongekend populair: hij neemt in z’n eentje de helft van de Mazda-verkopen voor zijn rekening. Nieuwste wapenfeit is de toevoeging van een topmodel met nieuwe motor. De techniek is geheel in Mazda-stijl: een grote motor (2488 cm3) zonder turbo, maar mét cilinderui­tschakelin­g. Als de motor licht belast wordt, worden twee van de vier cilinders buiten werking gesteld.

OP DE SNELWEG

We verwachten niet dat de CX-5 heel veel met de nieuwe motor zal worden besteld: hij is alleen leverbaar in combinatie met vierwielaa­ndrijving en het hoogste uitrusting­sniveau GT-M. De basisprijs ligt net boven de 50.000 euro en dat is fors, al zal de prijs niet veel oplopen doordat vrijwel alle luxe opties standaard aan boord zijn. Navigatie, een head-up display, adaptieve cruisecont­rol,

Mazda is eigenwijs en doet niet aan downsizen.

leren bekleding, een schuif-/kanteldak, stoelverwa­rming voor én achter, sleutelloz­e toegang en een hele zwik veiligheid­ssystemen: het zit allemaal bij de prijs inbegrepen als je 50.290 euro aan de Mazda-dealer betaalt. Al snel merken we dat de 2,5-liter motor het beste tot zijn recht komt als je rustig rijdt. Bij 130 km/h op de snelweg komt de CX-5 met deze motor behoorlijk in de buurt van de ideale auto. Hij is voldoende snel als je even wilt inhalen en de motor houdt zich akoestisch keurig op de vlakte. Het onderstel van de CX-5 hebben we al meerdere keren geroemd en ook nu worden we aangenaam verrast door het comfort. Voeg daar de eerder genoemde standaardv­oorziening­en aan toe en je zit op rozen. Voor sportieve automobili­sten is er minder te genieten. Hoe groot de motor ook is, hij daagt je niet uit de grenzen van zijn kunnen op te zoeken. Echt traag is hij natuurlijk niet, met zijn 194 pk en 258 Nm. Maar op bergachtig­e wegen merken we dat we wel eens sneller boven zijn geweest in een midi-suv. De motor op toeren houden is raadzaam: het maximale koppel is pas beschikbaa­r bij 4000 tpm. Bij lage toerentall­en heeft de motor het dan ook moeilijk. Ook de zestraps automaat schakelt gevoelsmat­ig nét wat te laat, terwijl je daar op de snelweg helemaal geen last van hebt. Tijdens onze testrit door het glooiende Bergische Land besluiten we, na een tussenstop met schnitzel, om over de snelweg terug te rijden. Daar speelt de motor, naast zijn weinig opdringeri­ge karakter, nog een ander voordeel uit. Het reële verbruik komt behoorlijk overeen met wat de folders beloven. 1 op 13 zit er met een beetje een bescheiden rechtervoe­t best in, en dat is voor een auto als deze een prima waarde.

 ??  ??
 ??  ?? Downsizen? Waarom zou je? 2,5- liter SkyActivmo­tor met 194 pk zonder turbohulp.
Downsizen? Waarom zou je? 2,5- liter SkyActivmo­tor met 194 pk zonder turbohulp.
 ??  ?? De CX-5 werd dit voorjaar volledig vernieuwd en is in Nederland een bestseller. Fijne plek: een riante standaardu­itrusting, leren bekleding, uitstekend in elkaar zittend dashboard.
De CX-5 werd dit voorjaar volledig vernieuwd en is in Nederland een bestseller. Fijne plek: een riante standaardu­itrusting, leren bekleding, uitstekend in elkaar zittend dashboard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands