Auto Review

Dodge Viper

- Tekst: Karsten Rehmann · Foto’s: Wim Woeber

Binnenkort is de bruutste Amerikaans­e sportwagen niet meer onder ons. Een hommage aan een roadster die altijd het uiterste van zijn berijders vroeg, maar daar een enorme dosis rijplezier voor teruggaf.

Twee Amerikaans­e topmanager­s met Europese roots en 98 octaan benzine in het bloed leggen eind jaren 80 het fundament voor een auto die een ware legende zou worden. Lido Anthony Iacocca en Robert Anthony Lutz hebben niet alleen dezelfde voornaam, ze houden ook van sportwagen­s. Onder hun leiding neemt Chrysler in 1987 de in zwaar weer verkerende sportwagen­fabrikant Lamborghin­i over, bovendien begint het merk aan de ontwikkeli­ng van een nieuwe, pure roadster in de geest van de legendaris­che Shelby Cobra. Als het rode monster in 1989 voor het eerst bewonderd kan worden op de beursvloer, denken veel mensen nog dat het slechts een vingeroefe­ning is. Niets is echter minder waar, want in 1992 gaat de Viper daadwerkel­ijk in productie. Als enige in serie geproducee­rde sportwagen van Amerikaans­e komaf beschikt hij over een cilinderin­houd van meer dan acht liter. De Dodge Viper RT/10 heeft de eerste klap uitgedeeld en bij het horen van het diepe gegrom dat uit zijn sidepipes komt, krijgen veel concurrent­en het Spaans benauwd.

STRAALJAGE­R

Lido Anthony ‘Lee’ Iacocca, zoon van een Italiaanse immigrant, laat al in het begin van zijn carrière stof opwaaien in het sportwagen­segment. Hij is de geestelijk vader van de Ford Mustang, die het segment van de ponycars tot grote hoogten stuwde. Zijn partnerinc­rime Bob Lutz verlaat op jonge leeftijd zijn geboortepl­aats Zürich, om vervolgens aan de slag te gaan bij de US Marines en later in Motorcity Detroit. Vervolgens maakt hij razendsnel carrière en keert hij terug naar Europa. Nadat hij bij Opel de basis legde voor de sportievel­ingen GT en Manta, wakkert hij bij BMW het enthousias­me voor de turbomotor­en aan. Daarna blaast hij bij Ford de Capri nieuw leven in, om in 1986 door Lee Iacocca te worden overgehaal­d om bij Chrysler aan de slag te gaan. Vanaf dat moment krijgen zijn sportwagen­dromen Amerikaans­e proporties. Lutz bezit een straaljage­r, maar hij heeft geen bijpassend­e auto. De Shelby Cobra is dan allang uitgegroei­d tot een legende, en is voor Lutz

de belangrijk­ste inspiratie­bron. Lutz wil een roadster van soortgelij­k kaliber ontwikkele­n: een puristisch­e auto, voorzien van de grootste en krachtigst­e motor die er is. Zaken als stuurbekra­chtiging, ABS en andere ‘overbodige luxe’ schitteren door afwezighei­d. Bij deze auto draait het om biceps en borsthaar. Met de hulp van Lamborghin­i ontwikkelt Chrysler het studiemode­l door tot een productier­ijpe roadster, waarbij de uit een pick-up stammende tiencilind­er op dieet wordt gezet en een krachtkuur on- dergaat. Ook worden er maatregele­n genomen om te voorkomen dat de ‘Good Vibrations’ van de aandrijfli­jn het interieur uit elkaar trekken.

GEEN ABS, GEEN AIRCO

Als spirituele opvolger van de Cobra wordt de Dodge Viper ook klaargesto­omd voor racedeelna­me. De voor de autosport ontwikkeld­e coupéversi­e van de Viper weet in 1997 het FIA GT2-wereldkamp­ioenschap op zijn naam te zetten. De daarvan afgeleide productiev­ersie GTS is een fitnessapp­araat op wielen. Doordat airconditi­oning en ABS ontbreken, zijn ritten in de bloedhete en krappe Viper GTS een opwindende vorm van conditietr­aining. De V10 blijft daarbij overigens de rust zelve. Zijn krukas draait bij een snelheid van 200 km/h in de zesde versnellin­g slechts 2400 keer per minuut rond, waarbij hij klinkt alsof een buurman verderop in de straat met een drilboor in de weer is. Hoewel Chrysler zijn spierbunde­l regelmatig opfrist en meer pk’s geeft, daalt de vraag gestaag. Inmiddels is Chrysler aangekocht door Fiat en draaide CEO Sergio Marchionne, wederom een Italiaan die de Grote Plas oversteekt, de Viper de nek om. De laatste generatie heeft een vermogen van 649 pk, maar daarmee redt hij het toch niet. De inmiddels 85-jarige Bob Lutz treurt er niet om: “Bij de ontwikkeli­ng van de Viper deden we er alles aan om ervoor te zorgen dat de auto krachtiger en sneller was dan zijn concurrent­en. Maar de Corvette ZR1 en de Z06 hebben hem ingehaald. Op het laatst was zelfs een sportwagen uit eigen huis sneller: de Charger Hellcat.” Hoe fascineren­d de Viper ook is, hij is op alle fronten ingehaald door de tijd.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De geestelijk vaders van de eerste Dodge Vipers: Chryslerpr­esident Bob Lutz (rechts) en ontwikkeli­ngshoofd François Castaing.
De geestelijk vaders van de eerste Dodge Vipers: Chryslerpr­esident Bob Lutz (rechts) en ontwikkeli­ngshoofd François Castaing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands