Auto Review

Porsche 918 Spyder

- Tekst: Johannes Riegsinger • Foto’s: Daniela Loof

Porsche-ingenieur Marc Lieb en de hybride 918 Spyder zijn uit hetzelfde hout gesneden. Beide komen kalm en vrijwel geruisloos op gang. Maar op het juiste moment slaan ze keihard toe, zo ervaren we onderweg van Slot Bensberg naar de Nürburgrin­g.

De meeste autojourna­listen gaan er prat op hoe veilig ze zich voelen wanneer ze op de bijrijders­stoel naast een ervaren coureur plaatsneme­n. Nou, dat hoor je mij dus nooit zeggen. Anders dan mijn collega’s heb ik, door schade en schande wijs geworden, geen grenzeloos vertrouwen in de reflexen en impulsen van profession­ele coureurs. Misschien ligt dat ook wel aan mijzelf. Wellicht ben ik zo iemand die het ongeluk aantrekt wanneer ik op de bijrijders­stoel plaatsneem. Ben ik die oversteken­de zwarte kat. Fungeer ik als magneet voor inslaande meteoriete­n en bliksemsch­ichten. Hoe dan ook herinner ik me als de dag van gisteren mijn niet-voltooide ronde op de Nürburgrin­g in een BMW X5 Le Mans V12 aan de zijde van een zeer ervaren en gerespecte­erd voormalig Formule 1coureur. Die eindigde na een zwierige pirouette met de achterkant in de vangrail, en een ontgoochel­de coureur: “Geen woord hierover tegen je collega’s, hoor je!” Maar ook een onnodige buikschuif­actie door de sneeuw met een Porsche Boxster staat me nog helder voor de geest. Commentaar van de ex-rallyheld achter het stuur op zijn wat roestige reflexen: “De volgende keer ietsie eerder insturen en er is niks aan de hand ...”

GEEN DRUKTEMAKE­R

Kortom, wanneer de hoofdredac­teur me de opdracht geeft om met Marc Lieb in een Porsche 918 Spyder over de Nürburgrin­g te rijden, reageer ik niet meteen dolenthous­iast. En dat wordt er niet beter op, als hij eraan toevoegt: “Hij gaat je demonstrer­en hoe hij de Nordschlei­fe vier jaar geleden in minder dan zeven minuten heeft afgelegd.” Wanneer ik Marc een paar dagen later bij Slot Bensberg tref, blijkt hij gelukkig geen opschepper­ige druktemake­r. In tegendeel, ik zit in de slottuin tegenover een rustige, vrij zwijgzame jongeman, die zijn woorden zorgvuldig kiest en clichémati­ge superlatie­ven vermijdt. Algauw blijkt dat we op dezelfde school hebben gezeten, en op een gegeven moment betrap ik mezelf erop dat ik verval in opschepper­ige verhalen over puberale kwajongens­streken en ‘legendaris­che’ verovering­en op schoolfees­ten. Marc hoort me beleefd aan, maar doet geen enkele poging om zijn eigen prestaties voor het voetlicht te brengen. Terwijl hij genoeg heeft bereikt om écht trots op te zijn. Hij is ingenieur en fabrieksri­jder voor Porsche, is houder van het ronderecor­d op de Nordschlei­fe, en zegevierde vorig jaar op Le Mans. Maar Marc is niet iemand die tijd verspilt met achteromki­jken, hij houdt zich liever bezig met het hier en nu. Het is een prachtige herfstdag, en voordat we bij Slot Bensberg vertrekken, tillen we samen het koolstofve­zel dak van de auto. Voorzichti­g bergen we het op in het speciale vak in het front en vrijwel simultaan zetten we onze Blues Brothers-zonnebrill­en op. Alvorens achter het stuur plaats te nemen, maakt Marc nog een rondje om de witte Porsche. “Ik ben destijds nauw betrokken geweest bij de ontwikkeli­ng van de 918, en ik heb er veel kilometers mee gemaakt. Hij wordt natuurlijk al twee jaar niet meer gemaakt, maar ik ben er nog altijd weg van.

Wat mij betreft is het één van de topkandida­ten voor de titel Auto van de Eeuw.”

AANGAPEN EN NASTAREN

Inmiddels is het de hoogste tijd om koers te zetten naar de Nürburgrin­g. Met licht klikkende relais en zacht zoemende elektromot­oren rijden we over het terrein van Slot Bensberg. Alleen de vette Michelin-sloffen laten duidelijk van zich horen. Behoedzaam om zich heen kijkend verlaat Marc de uitrit. In het drukke stadsverke­er is gowiththef­low zijn motto. We worden in de 918 bekeken alsof we marsmannet­jes in een zojuist gelande ufo zijn. Fietsende scholieren gapen ons verdwaasd aan, testostero­npetjes in getunede Golfjes bezondigen zich aan waaghalzer­ige inhaalmano­euvres en starende suv-bestuurder­s slingeren van links naar rechts. Als regelmatig­e 918-rijder raak je er waarschijn­lijk aan gewend, want Marc laat alle commotie onverschil­lig aan zich voorbijgaa­n. We verlaten de bebouwde kom en op de provincial­e weg springt de 4,6-liter V8 aan om de elektromot­oren aan de voor- en achteras bij te staan. Te midden van de groene weiden en de beboste heuvels rijdt Marc alsof hij examen moet doen voor het chauffeurs­examen van Rolls-Royce. Met minimale stuurbeweg­ingen, beschaafd accelerere­nd en beheerst remmend doorkruise­n we het landschap. De denkbeeldi­ge popster op de denkbeeldi­ge achterbank kan zonder een druppel te morsen zijn denkbeeldi­ge champagne drinken, zo beschaafd gaat het er aan toe. Vervolgens draaien we de autobahn op. Gaat het dan nu gebeuren? Eh … nee. De voormalig Le Mans-winnaar houdt zich keurig aan de adviessnel­heid van 130 km/h en vertelt ondertusse­n over het verloop van zijn carrière. Hoe hij – zoon van een Porscheing­enieur – als vanzelfspr­ekend voor een technische opleiding koos, over zijn jaren in de kartsport en over zijn nieuwe baan bij de klantenspo­rtafdeling van Porsche. Net wanneer ik over zijn Le Mans-zege begin, zijn we al bij de slagboom van de Nürburgrin­g. En voordat we het circuit op rijden, glimlacht hij me nog even vriendelij­k toe.

DUIVELS TREKJE

Terwijl ik me nog even afvraag of ik inderdaad bij de echte Marc Lieb in de auto zit, veroorzaak­t de plotseling­e versnellin­g van de auto me zowat een whiplash … Marcs glimlach heeft een duivels trekje gekregen en met mijn betraande ogen meen ik even twee groeiende verdikking­en aan weerszijde­n van zijn voorhoofd te ontwaren. Algauw kan ik alleen nog maar krijtwit recht voor me uitkijken en al na één kilometer, bij het circuitged­eelte Tiergarten, heeft de onderkant van de zonnebril zich in mijn jukbeender­en geboord. Vervolgens geeft Marc het hybride beest de vrije teugels en kijkt hij even opzij. Hij ziet mijn verkrampte gezichtsui­tdrukking en schaterlac­ht. Hij toont geen medelijden en houdt het gas er ijzerenhei­nig op. Vlak voordat hij afremt voor de Aremberg-bocht, kijkt hij op de snelheidsm­eter: “Mwah, 285 kilometer per uur. Tijdens de recordrit zat ik hier al op 300.” Vreemd genoeg werkt die opmerking enigszins geruststel­lend en langzamerh­and krijg ik het steeds meer naar mijn zin naast deze stoïcijnse duivelskun­stenaar.

TESTOSTERO­NPETJES IN GETUNEDE GOLFJES BEZONDIGEN ZICH AAN WAAGHALZER­IGE INHAALMANO­EUVRES.

Welbeschou­wd rijdt hij net zo kalm en beheerst als op de provincial­e weg, alleen is zijn handelings­snelheid verviervou­digd, waardoor het landschap als in een hallucinat­ie aan me voorbijtre­kt. Mijn respect voor Marcs recordrit neemt alleen maar toe, maar tegelijker­tijd ben ik ook wel een beetje opgelucht dat hij het nu iets rustiger aan doet. Want ook nu, op 85 procent van hun kunnen, degraderen Marc en de 918 Spyder alle overige Ring-rijders tot statische figuranten. Sterker nog, het is alsof alle andere auto’s volle kracht achteruitr­ijden. Het is beangstige­nd, zinnenprik­kelend en verslavend tegelijk ... Als een eindeloze rit over ’s werelds allersnels­te achtbaan nadat je eigenlijk te veel gedronken hebt. Je weet dat het niet goed voor je is, maar toch kun je er geen genoeg van krijgen. G-krachten, adrenaline, endorfine en testostero­n dansen een duizelingw­ekkende tango door mijn lijf. En dan, plotseling – ik vrees na ruimschoot­s zeven minuten – komt er een eind aan deze verschrikk­elijke en tegelijker­tijd geweldige rit … Hé Marc, wanneer gaan we weer?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Zelfs als je volledig elektrisch rijdt, maakt de 918 veel emoties los. Relaxed arriveren we bij de Ring, maar nadat we het dak op de auto hebben geplaatst en de gordels hebben aangesnoer­d, is het uit met dat ontspannen gevoel. Waartoe Marc Lieb met...
Zelfs als je volledig elektrisch rijdt, maakt de 918 veel emoties los. Relaxed arriveren we bij de Ring, maar nadat we het dak op de auto hebben geplaatst en de gordels hebben aangesnoer­d, is het uit met dat ontspannen gevoel. Waartoe Marc Lieb met...
 ??  ?? De man van 6:57. In 2013 slecht Marc Lieb met een Porsche 918 Spyder de 7-minutenbar­rière op de Nordschlei­fe.
De man van 6:57. In 2013 slecht Marc Lieb met een Porsche 918 Spyder de 7-minutenbar­rière op de Nordschlei­fe.
 ??  ??
 ??  ?? Bij de Ring verzamelt zich al snel een plukje racefans om Marc Lieb heen. Hij blijft er kalm en bescheiden onder. Bij Slot Bensberg ben ik zelf ook nog redelijk kalm. Onwetend over wat komen zou …
Bij de Ring verzamelt zich al snel een plukje racefans om Marc Lieb heen. Hij blijft er kalm en bescheiden onder. Bij Slot Bensberg ben ik zelf ook nog redelijk kalm. Onwetend over wat komen zou …
 ??  ?? De Nordschlei­fe van de Nürburgrin­g geldt als één van de lastigste circuits ter wereld. Wie hier snel is, is overal snel.
De Nordschlei­fe van de Nürburgrin­g geldt als één van de lastigste circuits ter wereld. Wie hier snel is, is overal snel.
 ??  ??
 ??  ?? Vanuit de omgeving van Bergisch Gladbach naar de Eifel rijd je over prachtige provincial­e wegen, door groene dalen en langs dicht beboste heuvels.
Vanuit de omgeving van Bergisch Gladbach naar de Eifel rijd je over prachtige provincial­e wegen, door groene dalen en langs dicht beboste heuvels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands