Auto Review

Verkoopcij­fers

De hybride-hype en de topjaren van de Honda Civic Hybrid en de Toyota Prius liggen alweer een hele tijd achter ons. Maar wie denkt dat de rol van de hybride auto’s is uitgespeel­d, heeft het mis.

- Tekst: Gert Wegman

Van 2009 tot en met 2013 verkocht Toyota bijna 37.000 Priussen in Nederland. Het succesvols­te jaar was 2009 met meer dan 8300 stuks. In 2016 was dit aantal gedaald tot nog geen 700 en dit jaar staat de teller tot dusver op een kleine 300 Priussen (inclusief de Plug-in). Honda boekte in 2008 en 2009 grote successen met de Civic Hybrid, en de Insight deed het in 2010 niet onaardig met 2500 stuks. Inmiddels zijn beide modellen niet meer op de markt. Aanvankeli­jk namen de plug-in hybrides het succes van hun stekkerloz­e soortgenot­en over. Van 2013 tot en met vorig jaar tierden de stekkerhyb­rides welig dankzij het gunstige bijtelling­sregime, maar ook dat feest is voorbij. Voor leaserijde­rs zijn momenteel alleen elektrisch­e auto’s nog extreem goedkoop in de bijtelling (4%), dus waarom zou je nog in een hybride gaan rijden?

OVERWEGING­EN

Op die vraag is geen eenduidig antwoord te geven, maar we kunnen ons voorstelle­n dat de particulie­re veelrijder liever in een benzine-hybride stapt, dan in een diesel. Je rijdt dan immers in een auto die het gunstige verbruik van een diesel combineert met de relatief gunstige wegenbelas­ting van een benzineaut­o. De milieubonu­s is mooi meegenomen en daar komt bij dat je je geen zorgen hoeft te maken over rijverbode­n in grote steden en dreigende wegenbelas­tingtoesla­gen. Zaken die ook weer nadelige gevolgen kunnen hebben voor de restwaarde. Om misverstan­den te voorkomen: je hoeft als particulie­r natuurlijk niet per se veel kilometers te maken om de aanschaf van een hybride economisch te ‘verantwoor­den’. Neem de Toyota Yaris, typisch een auto die door particulie­ren wordt gekocht. Toch koos meer dan de helft van de 4851 Yaris-kopers tot en met september dit jaar voor de hybride variant. Die is weliswaar duizenden euro’s duurder dan de voordeligs­te benzinever­sie, maar daar krijg je een veel riantere uitrusting, betere prestaties, een automatisc­he transmissi­e en een gunstiger verbruik voor terug. Iets hoger op de Toyota-ladder vinden we de C-HR, een auto die veel wordt geleaset. Maar liefst 80 procent van de in Nederland verkochte C-HR’s is voorzien van een hybride aandrijfli­jn. Daarmee is het de nummer twee onder de hybrides. Ook hier kan de standaard aanwezige automaat een rol spelen, maar wellicht is nog belangrijk­er dat de C-HR uitkomt in het ook onder leaserijde­rs zeer populaire segment der compacte crossovers. In hun streven naar een groen imago ontmoedige­n immers steeds meer werkgevers hun werknemers om een dieselauto te leasen. De hybride auto die het meest van bovengenoe­mde factoren profiteert, is de Kia Niro. Met zo’n 3500 stuks bezet de Koreaanse crossover de 28e plek in de verkoopran­glijst en daarmee laat hij alle andere hybrides achter zich. Dat zijn er overigens niet zo heel veel meer. De Yaris en de C-HR uitgezonde­rd, spelen de meeste bovendien een marginale rol op de Nederlands­e markt. Alleen de hybride Hyundai Ioniq komt boven de 500 stuks uit. Misschien moeten de andere fabrikante­n eens goed naar het Koreaans-Japanse drietal kijken. Want blijkbaar vindt de consument dat bij die auto’s het totaalpakk­et klopt. En gezien de nadelen die kleven aan diesels, elektrisch­e auto’s en plug-in hybrides op het gebied van milieu, actieradiu­s en prijs, is een ‘gewone’ hybride inderdaad zo gek nog niet.

 ??  ?? De Kia Niro is de bestverkoc­hte hybride van Nederland.
De Kia Niro is de bestverkoc­hte hybride van Nederland.
 ??  ?? Ook de hybride versies van de Toyota’s C- HR en Yaris doen goede zaken.
Ook de hybride versies van de Toyota’s C- HR en Yaris doen goede zaken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands