Auto Review

Alpine A110

Hij weegt maar 1103 kilo en heeft 252 pk. Met andere woorden: elke pk hoeft maar 4,4 kilo in beweging te brengen. De comeback van het Franse sportwagen­merk had met minder spektakel gepaard kunnen gaan.

- Tekst: Paul Englert, Igor Stuifzand

Wat heb je nodig voor rijplezier? Simpel: een krachtige motor en een capabel onderstel. Om het almaar hoger wordende gewicht van hun auto’s te lijf te gaan, passen veel fabrikante­n steeds complexere onderstelc­onstructie­s en bredere banden toe. Ook worden de vermogens steeds verder opgeschroe­fd. Renault laat zien dat het ook anders kan, door het gewicht van de nieuwe Alpine A110 laag te houden. Rijklaar weegt de auto maar 1103 kilo, doordat het chassis en het plaatwerk van aluminium zijn gemaakt. Gelukkig is Renault niet zo ver gegaan om het dieet overal tot in het extreme door te voeren en een Franse Lotus Exige te bouwen. Met voldoende dikke isolatiema­teriaal om de rijgeluide­n buiten het interieur te houden, is de auto uitstekend geschikt als dagelijks vervoer. En daar zijn de kuipstoele­n ook bij uitstek voor gemaakt. Het afgelopen halfjaar hebben we al eerder met de A110 kennis kunnen maken, al ging het toen om een korte taxirit vanuit de passagiers­stoel in een pre-productiem­odel. Dit is de eerste keer dat we zelf achter het stuur kunnen kruipen. En daar voelen we ons meteen op ons gemak. De kuipstoel sluit nauw aan op je lichaam en het stuur staat recht voor je borst. Voor je hoofd is ruimte genoeg. Wil je liever wat lager of hoger zitten, dan heb je een Torx-schroevend­raaier en enig geduld nodig. In de A110 is ook genoeg plaats als je langer dan 2 meter bent, zo bewijst een collega-journalist die meerijdt als copiloot. En ook al is de auto maar 1,25 meter hoog, we stappen allebei in alsof we met een Renault Scénic op pad gaan.

verrassing

Met een druk op de startknop brengen we de 1,8-liter turbomotor achter onze rug tot leven. De viercilind­er levert een vermogen van 252 pk. Dat klinkt niet overdadig, aangezien bij dit soort compacte sportwagen­s vermogens van 300 pk geen uitzonderi­ng meer zijn. Maar met een gewicht van 1103 kilo, heeft de Alpine wel degelijk power in overvloed. Renaults DCT-versnellin­gsbak met dubbele koppeling hebben we voor het laatst ervaren in de Clio R.S. Trophy. Onze conclusie van toen: met zijn trage reacties droeg de bak niet bij aan het rijplezier. In de A110 vliegen de zeven versnellin­gen je echter om de oren, vooral wanneer je in het Sport- of het Track-programma rijdt. Hierin laat de middenmoto­r zich bovendien nog duidelijke­r horen, doordat de vlinderkle­ppen in de uitlaat wagenwijd open blijven staan. Een tikje aan de rechter schakelped­del en met een vuursalvo uit de centrale uitlaat, schiet de transmissi­e naar de volgende versnellin­g. Wanneer je handmatig schakelt,

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands