Auto Review

Mercedes S-klasse Coupé

Omdat deze auto nu eenmaal populair is onder Amerikaans­e sterren, werden we uitgenodig­d om in #metoo-country uitgebreid met de Mercedes S 560 4Matic Coupé te komen rijden. De auto heeft een nieuwe vierliter V8 en talrijke comfortfun­cties.

- Tekst: Stefan Miete, Jaap Peters

Zijn kolossale gewicht en enorme afmetingen ben je na een paar kilometer al vergeten.

Hoe hoog een Mercedes ook in de modelhiëra­rchie staat, geen model ontkomt aan een facelift. Tijdens de introducti­e van de prestigieu­ze S-klasse Coupé leerden we dat ze dat in Stuttgart intern ‘mopfen’ noemen – een afkorting van ModellPfle­ge. Gemiddeld wordt er bij Mercedes na vier jaar gemopft. Bij de S-klasse Coupé is dat nog een aardige uitdaging, want hoe maak je het beste nóg beter? Er staat nogal wat op het spel, want de S-klasse is met afstand de meest succesvoll­e luxe auto ter wereld. De vierdeurs S-klasse werd vorig jaar zomer al gefacelift, nu zijn de Coupé en de daarop gebaseerde Cabrio aan de beurt. Voor de Cabrio is dat best verrassend, want die is pas leverbaar vanaf 2016. De Coupé maakte in 2014 al zijn debuut. Je herkent de MopfMerced­essen aan de nieuwe frontskirt­s, de verchroomd­e frontsplit­ter en de grotere luchtroost­ers. Aan de achterkant zien we een nieuwe diffuser met aan weerszijde­n van de kentekenpl­aat dubbele uitlaatpij­pen. De achterlich­ten zijn voorzien van oled-techniek (Organic Light Emitting Diode). Beide units bestaan uit 66 flinterdun­ne oleds, waarmee allerlei patronen en vormen te maken zijn. Het effect is dat de achterlich­ten lijken te zweven. Een aardige vondst is dat de achterlich­ten automatisc­h dimmen, als je lang moet wachten voor het stoplicht. Zo wordt de achterligg­er niet verblind.

WELLNESS

Natuurlijk werd ook het interieur niet ongemoeid gelaten. Het digitale instrument­arium werd nog eens onder handen genomen. De digitale displays zijn nu allebei 12,3 inch groot en er kwam een nieuw stuur met de belangrijk­ste knoppen onder bereik, zodat je je hand niet meer van het stuur hoeft te halen. In de spaken van het stuur werden touchcontr­olbuttons aangebrach­t, die ongeveer hetzelfde werken als het scherm van je smartphone en waarmee je door diverse menu’s kunt scrollen. De toetsen zijn aanraakgev­oelig en reageren op horizontal­e en verticale vingerbewe­gingen. Jammer dat het niet zo lekker werkt: ze geven geen voelbare feedback. Het infotainme­ntsysteem is – net als de verlichtin­g en de klimaatbeh­eersing – ook met je stem aan te sturen. Bij het uitzoeken van de materialen ging Mercedes alleen voor het allerbeste en ook de afwerking is perfect. We maakten in de gewone S-klasse al kennis met Energizing Comfort Control, een systeem waarin de instelling­en van klimaatreg­eling, stoelmassa­ge, sfeerverli­chting en parfumerin­g aan elkaar gelinkt zijn en samen een soort wellness-programma vormen. Elk programma duurt tien minuten, passende muziek is erbij inbegrepen.

CILINDERUI­TSCHAKELIN­G

De nieuwe V8 met twee turbo’s werd van de bekende AMG-high performanc­e motor met 612 pk afgeleid. Als de situatie dat toelaat, worden vier cilinders uitgeschak­eld. Scheelt weer een klein beetje in de verbruiksc­ijfers, al ligt geen Hollywoods­ter daar wakker van. De bestuurder merkt overigens niets van die werkloze cilinders. Wat bijzonder veel indruk maakt, is de samenwerki­ng tussen de negentraps automaat, die optimaal gebruikmaa­kt van het enorme koppel van 700 Nm, de 4Maticvier­wielaandri­jving en het optionele magic body control-onderstel met bochtstabi­lisatie. Daardoor is de auto, hoewel hij meer dan 2000 kilo weegt en ruim 5 meter lang is, toch net zo snel en wendbaar als een sportwagen. Zijn kolossale gewicht en enorme afmetingen ben je na een paar kilometer al vergeten. De S-klasse Coupé is nooit een koopje, maar de basisprijz­en van de verschille­nde versies lopen flink uiteen. De S 450 4Matic is het goedkoopst en kost 143.608 euro. De meest extravagan­te filmster gaat natuurlijk voor de duurste: de AMG S 65, die 322.778 euro kost. Onze S 560 met vierwielaa­ndrijving krijg je mee naar je bungalow, villa of pied-àterre voor 171.352 euro.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands