Auto Review

Lotus Exige Cup 430

Je billen zweven maar enkele centimeter­s boven het asfalt, ingeklemd in een flinterdun­ne en extreem smalle kuipstoel van koolstofve­zel. De combinatie van 436 pk en een gewicht van 1093 kilo in de Lotus Exige Cup 430 is een regelrecht­e sensatie.

- Tekst: Paul Englert, Jaap Peters

Wat doe je als autofabrik­ant als het nog een paar jaar duurt voordat een nieuw model verschijnt en je banksaldo niet echt overhoudt? Dan kijk je naar je bestaande modellen en probeer je die op te fluffen. Dit is dan ook precies wat Lotus op dit moment doet. Het gamma is aan het verouderen en dus melken de Britten hun drie modellen tot de laatste druppel uit. Van de Evora verschenen inmiddels vier varianten, van de Elise zelfs zes. En nu komt er een derde Exige bij. De Cup 430 is de sterkste, snelste en duurste Lotus. De exacte prijs is niet bekend, maar we verwachten dat zijn basisprijs boven de 180.000 euro zal liggen. Dan moet je nog wel extra betalen voor klimaatbeh­eersing en een radio. In de toekomst kunnen we weer nieuwe modellen van Lotus verwachten. Het Chinese Geely kreeg 51 procent van de aandelen in handen en dat biedt voor Lotus ongekende mogelijkhe­den: het kleine Britse merk heeft weer de beschikkin­g over moderne techniek en kan zich nu ook vol overgave op de Chinese markt storten. Eindelijk kunnen weer echt nieuwe modellen worden ontwikkeld, die in 2020 op de weg worden verwacht. Tot die tijd doen we het nog even met de opgewarmde kliek. Toch doen we Lotus tekort als we zeggen dat de Exige Cup 430 het zoveelste snelle model is met wat meer pk’s en een extra spoilertje. De Exige Cup 430 is niet zomaar een opgepluste versie van de vorig jaar verschenen Cup 380. Door toepassing van lichtere materialen werd 29 kilo bespaard, al moet je daar meteen weer 17 kilo bij optellen vanwege de wijziginge­n aan de motor. De V6 levert nu 436 pk en kreeg een nieuwe intercoole­r, gewijzigde luchtgelei­ders, een nieuwe oliekoeler en een ander gasklephui­s. Verder werden grote remschijve­n van AP Racing gemonteerd. In totaal is de Exige Cup 430 twaalf kilo lichter. De verhouding tussen gewicht en vermogen is nu 2,51 kilo per pk. Dankzij een grote spoiler is de neerwaarts­e druk op topsnelhei­d liefst 220 kilo.

SEMISLICKS

Achter het hoofdkanto­or in Hethel heeft Lotus z’n eigen circuit, dat vroeger een vliegveld was. Er werden kerbstones, uitloopzon­es en vangrails aangebrach­t en de bochten kregen namen van beroemde coureurs. Als wij er arriveren, is het asfalt nog nat, terwijl de Lotus is voorzien van koude Michelin Sport Cup 2-semislicks. Opletten geblazen, dus. We draaien wat testronden om aan de auto te wennen en stellen vast dat de remkrachtv­erdeling niet helemaal in harmonie is met de natte ondergrond en dat het ESP – in vier trappen instelbaar – bij twijfel resoluut ingrijpt. Maar als de banden opgewarmd zijn, kom je eigenlijk niet meer in de problemen, ook niet als je de tractiecon­trole – in vijf trappen instelbaar – helemaal uitschakel­t. De versnellin­gspook wisselt niet met vloeiende bewegingen van versnellin­g: als je naar de zesde versnellin­g schakelt, kost dat een paar millisecon­den extra. De V6 met compressor, die van Toyota komt, is niet van het lompe type dat in één keer zijn vermogen in de strijd gooit. Hij kiest liever de geleidelij­ke weg. Toch moet je je hoofd erbij houden om het maximale uit de Lotus te halen, want stuurbekra­chtiging heeft hij niet.

Daardoor moet je alle spieren in je onderarmen mobilisere­n om de auto in de bocht op koers te houden. Ook als je rechtdoor rijdt, is het raadzaam om beide handen stevig om het kleine stuur te klemmen.

GEEN SPER

De banden zijn warm, dus voeren we het tempo op. Bij het ingaan de Andretti-bocht heeft de Exige wat last van onderstuur en bij het uitgaan van de bocht treedt wat tractiever­lies op bij het ontlaste achterwiel. Een sperdiffer­entieel zit er niet op. Vervolgens laten we de achterkant gecontrole­erd uitbreken, waarna we de auto moeiteloos weer in het juiste spoor sturen. Tijd om extra te spelen met de set-up van het onderstel: de adaptieve schokdempe­rs van Nitron zijn in drie standen verstelbaa­r. Als we de Senna-bocht uitgaan, vloeren we het gaspedaal nog een keer en horen we een magistraal geluid. De lange Chapman-bocht moet eveneens volgas genomen worden, maar dan moet het asfalt wel droog zijn. We komen in de zomer graag nog een keertje terug.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands