Auto Review

Opel Insignia Country Tourer

Opel verandert de Insignia in een terreinsta­tionwagon met een nieuwe 210 pk sterke dieselmoto­r en vierwielaa­ndrijving. Dat klinkt avontuurli­jk en aantrekkel­ijk, maar de verkooppri­js van de potige Country Tourer is hoger dan de hoogste berg van Nederland .

- Tekst: Thomas Geiger, Bart Smakman

Nu we erover nadenken, is de hoogste berg van Nederland helemaal niet zo hoog. De top van de Vaalserber­g ligt op slechts 322,4 meter – eigenlijk is het niet meer dan een forse heuvel. De vanafprijs van de 210 pk sterke Opel Insignia Country Tourer 2.0 Bi-Turbo Diesel 4x4 is wel écht hoog: 70.999 euro. Toegegeven: je hoeft niet per se zo’n fortuin te investeren, want de prijzen van de Country Tourer beginnen bij 41.999 euro voor de 1.5 Turbo met 140 pk sterke benzinemot­or en voorwielaa­ndrijving. Laten we ons eens verdiepen in de verschille­n met de Sports Tourer – de gewone Insignia stationwag­on.

SPORTS VERSUS COUNTRY

Om te beginnen staat de Country Tourer hoger op zijn poten, wat zorgt voor twee centimeter extra bodemvrijh­eid. Zwarte stootrande­n langs de onderzijde en de wielkasten beschermen de carrosseri­e tegen schrapen en butsen, terwijl zilverkleu­rige panelen aan de voor- en achterkant de onderkant van de auto ontzien. Vierwielaa­ndrijving is leverbaar in combinatie met drie van de vier motoren. Hierbij worden de krachten niet alleen tussen voor en achter verdeeld, maar ook tussen de beide achterwiel­en. In combinatie met het adaptieve Flexride-onderstel, dat wederom is voorbehoud­en aan drie van de vier motoren, weet de Country Tourer prima raad met asfalt en sneeuw. De 1,5-liter benzinemot­or moet het altijd zonder vierwielaa­ndrijving doen en het onderstel met adaptieve schokdempe­rs valt hier ook niet mee te combineren. De 170 pk sterke instapdies­el beschikt wel over het Flexrideon­derstel en er is een 4x4-uitvoering te koop. De krachtigst­e motor in het assortimen­t loopt op benzine, schopt het tot 260 pk en heeft standaard vierwielaa­ndrijving. Met een topsnelhei­d van 242 km/h heb je hiermee zelfs op de Duitse autobahn weinig te vrezen. Nieuw in het assortimen­t is de 2,0-liter dieselmoto­r met twee turbo’s waarmee wij op pad zijn. Met 210 pk en 480 Nm heeft de topdiesel genoeg kracht om de grote stationwag­on door de dikste modderdrab te trekken en met snelheden tot 233 km/h de kinderen, de statiegeld­flessen en een op Marktplaat­s.nl gekochte tweedehand­s koelkast door het land te vervoeren. Het trekken van een aanhanger is een heikel punt, want hoewel de dubbel geblazen dieselmoto­r al bij 1500 tpm een duimendik koppel van 480 newtonmete­r paraat heeft staan, mag hij toch maar 1805 kilo trekken. De minder krachtige diesel kan tot 2,2 ton verplaatse­n.

EXCLUSIVE

Als je de vijf meter lange Country Tourer van de buitenkant bekijkt, onderschei­dt hij zich duidelijk van de doorsnee stationwag­on. Dat is te danken aan de stootrande­n, de grotere

bodemvrijh­eid en het 18-inch lichtmetaa­l met dubbele spaken. Wie er behoefte aan heeft, kan van de Country Tourer een Exclusiveu­itvoering bestellen met meer luxe en technische snufjes. Dat geeft je ook de mogelijkhe­id om uit vijftien ‘exclusieve’ lakkleuren te kiezen. Dat is een duur geintje, want Opel vraagt voor deze lak 2499 euro. De aderlating verandert echter niets aan het feit dat de Country Tourer er aan de binnenkant hetzelfde uitziet als elke andere Insignia. Iets meer stoerdoene­rij had hier niet misstaan. Bij het instappen en uitladen merk je trouwens weinig van de 2 centimeter grotere bodemvrijh­eid. Tijdens het rijden lijken die extra centimeter­s ook spontaan te verdwijnen, want in snelle doordraaie­rs en scherpe bochten voel je niet dat het zwaartepun­t een fractie hoger ligt. Dat de Country Tourer aanvoelt als een Sports Tourer heeft dus ook voordelen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands