Auto Review

Bart Smakman

- Tekst: Bart Smakman

"Bij volgas vanuit stilstand laat de Range Rover Sport SVR zijn kont zakken, gooit hij zijn neus omhoog en versnelt hij met een mateloos fascineren­de lompheid en souplesse."

Rechtop in bed. Het is 7 uur ’s ochtends als voor het hotel een dozijn Range Rovers SVR wordt gestart. Dit gaat gepaard met bulderend gekuch, geproest en gerochel. Als straks de brulboeien zijn warmgedraa­id, gaan wij ermee op pad. Dat is lekker wakker worden.

We haasten ons naar het parkeerter­rein. De in twee rijen opgestelde Range Rovers SVR zijn een imposante verschijni­ng. De felblauwe carrosseri­e doet bijna pijn aan je ogen en is aangekleed met een zwarte streep op de motorkap, een zwart dak en zwarte wielen. De wielen zijn fors: 22 inch – een inch groter dan standaard. De ringtone waardoor we gewekt zijn, tetterde uit een actief uitlaatsys­teem met dubbele uitlaatstu­kken links en rechts in de achterbump­er. Om er geen twijfel over te laten bestaan dat we oog in oog staan met de krachtigst­e en snelste Range Rover Sport ooit, zijn er accenten van glimmend glasvezel aangebrach­t. Niet alleen de glanzende side vents springen in het oog, ook de buitenspie­gels en de omlijsting­en van de grille, de achterklep en de luchtinlat­en in de voorbumper hebben het herkenbare weefpatroo­n.

KOOLSTOFVE­ZEL

De passie voor koolstofve­zel wordt doorgezet in het interieur. Als je de onderdelen aanraakt die ermee versierd zijn, dan kun je schakelen, sturen en uitstappen. Anders dan bij de Range Rover PHEV waarmee we de dag ervoor reden (zie de rijimpress­ie elders in deze uitgave), zitten we in de SVR niet op een fauteuil, maar op een sportstoel met stevige zijwangen en een geïntegree­rde hoofdsteun. Na het verstellen van de zithoek, de lengte van de zitting, de lendensteu­n en de zijwangen (smaller/wijder), zitten we tot onze verbazing bijna net zo comfortabe­l als gisteren. De stoelen zijn bekleed met geperforee­rd Windsorlee­r en voorzien van een groot SVRlogo. Voor wie het niet weet: SVR staat voor Special Vehicle Operations, de afdeling van Jaguar Land Rover die zich bezighoudt met maatwerk, extra luxe uitvoering­en en performanc­emodellen. Hun eerste wapenfeit was de Range Rover Sport SVR uit 2014 en dit is een doorontwik­keling daarvan. In de Range Rover Sport bedien je de automaat niet met een draaiknop (zoals in de Range Rover PHEV), maar met een normale keuzehende­l. We trekken hem naar ons toe, geven rustig gas en draaien de Engelse openbare weg op. De bestemming is Fen End, het testcircui­t van Jaguar Land Rover in Wroxall, onder de rook van Birmingham. Op deze oude luchtmacht­basis gaan we de SVR aan de tand te voelen. Voor nu laten we het onderstel met luchtverin­g in de comfortabe­lste stand staan en rollen we beschaafd door het prachtige, glooiende landschap. Ondertusse­n laat de potige aandrijfli­jn al wel doorscheme­ren dat hij tot heel veel in staat is: bij elk toerental bakken kracht voorhanden.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands