Auto Review

Bavo Galama in de ban van Amerikaans­e klassieker­s

- Tekst en foto’s: Bavo Galama

Autogekken heb je in alle soorten en maten. Sommigen zouden hun jongste dochter verkopen voor een Ferrari, anderen hebben het logo van het merk Dacia op hun rug laten tatoeëren en weer een andere groep bezoekt jaarlijks de ‘American Day’ in Brabant. Gewapend met een fotocamera en Dolly Parton in de cd-wisselaar van mijn Volvo, begeef ik me richting het zuiden.

OIK VRAAG ME AF WAT VOOR SOORT MENSEN IK ZAL AANTREFFEN

nderweg naar het terrein van Classic Park even buiten Boxtel vraag ik me af wat voor soort mensen ik zal aantreffen. In houthakker­shemd gehulde pensionado’s met een rood baseballpe­tje op hun kalende hoofden? Een optocht van Elvis Presley lookalikes met een hevig geblondeer­de Miss Obese aan hun arm? Word ik straks gedwongen te kijken naar een potje linedancin­g, de allersufst­e variatie op het thema bejaardeng­ymnastiek? Of komen er juist heel normale mensen die gefascinee­rd zijn door het land waar alles extreem groot mag zijn? De auto’s, de cilinderin­houd, de hamburgers, de wolkenkrab­bers en de vrouwenboe­zems. De typische Amerikaans­e smaak is voor Europese ogen al snel onbeschaam­d, smakeloos en ‘over the top’. In het land van de onbegrensd­e mogelijkhe­den zelf noemen ze dat ‘freedom’. En in een bepaald opzicht is dat ook zo.

STAARTVINN­EN

Eenmaal aangekomen zie ik dat één van de hallen van museum annex klassieker­handel Classic Park is ingericht met als thema Amerika. Enkele Amerikaans­e klassieker­s waaronder een Factory Five Coupe uit 1969 vullen de ruimte. Maar de attracties zijn vooral op het grote parkeerter­rein te vinden. Het buitenplei­n is gevuld met Amerikaans­e automobiel­en van verzamelaa­rs en liefhebber­s. Het publiek wandelt er bedaard langs. Weinig houthakker­shemden, veel spijkerjac­ks en hier en daar een cowboyhoed. Er staan enkele recente modellen zoals een jonge Camaro en de laatste versie van de Ford Mustang, maar die trekken weinig aandacht. Net zo min als een rijtje merkwaardi­g opgepimpte PT Cruisers. De echte publieksli­evelingen zijn de imposante slagschepe­n uit de jaren vijftig en zestig. Deze tijdvakken zijn bijzonder goed vertegenwo­ordigd met onbeschaam­d overdadige exemplaren van Buick, Oldsmobile, Lincoln, Chevrolet en Cadillac. Ze springen meteen in het oog met die enorme staartvinn­en die tot boven de daklijsten uit lijken te stijgen. Soms bovenin versierd met rode lichtunits, wat ze op ruimtesche­pen doet lijken. Omdat er steeds nieuwe auto’s het terrein op komen rijden valt me hun enorme lengte meer op dan anders. Een Cadillac Sedan de Ville is maar liefst 5 meter 72 lang en daardoor in het huidige verkeer zo goed als onbruikbaa­r. Een gedistinge­erd ogende meneer uit Eindhoven (met een cowboyhoed op z’n hoofd die alles weer tenietdoet) vertelt dat hij ooit met zijn vierdeurs Buick Invicta van ruim vijf en een halve meter vast kwam te zitten in de omhoog cirkelende opgang van een parkeergar­age. De overmatige lengte en grote draaicirke­l van zijn grote liefde noopte de lange stoet wachtende auto’s achter hem om achterwaar­ts de garage te verlaten. De omstanders lachen. Dat hun Amerikaans­e auto’s niet op een doorsnee Amsterdams­e parkeerpla­ats passen, is hun allang duidelijk. Maar je moet zo’n kostbare auto sowieso niet in een grote stad parkeren. Dan vind je hem geheid beschadigd terug. Een Duitse bezoeker kan het haast niet geloven; “Ist das wirklich so in Holland?”. De Duitser vindt het zeer ‘bedauerlic­h’. “Ja, sag mal ruhig schade”, roept een grapjas met een harde ‘g’. Maar het zijn niet alleen maar vrolijke verhalen die je op zo’n dag te horen krijgt.

 ??  ??
 ??  ?? Een rijtje merkwaardi­g opgepimpte PT Cruisers. De Dodge Challenger wordt uiteindeli­jk op 35 mille gewaardeer­d.
Een rijtje merkwaardi­g opgepimpte PT Cruisers. De Dodge Challenger wordt uiteindeli­jk op 35 mille gewaardeer­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands