Auto Review

FILES EN KLASSIEKER­S

- Jaap Peters Brand Manager jpeters@fnl.nl

Dat deze mensen niet allemaal volkomen krankzinni­g zijn geworden”, dacht ik toen ik twee weken geleden in een Parijse taxi zat. Ik was net met de Thalys op Gare du Nord aangekomen. De reis was voorspoedi­g gedaan. Van Rotterdam naar Parijs in 2 uur en 37-minuten – zonder vertraging en met een bordbistro binnen bereik – het blijft bijzonder fijn. Vanaf Gare du Nord ging de reis naar de Renault-fabriek in Flins, ruim 40 kilometer ten westen van de stad. Het duurde net zo lang als de 445 kilometer van Rotterdam naar Parijs. In de stad, op de Périphériq­ue én op de autosnelwe­g A14: er was geen doorkomen aan. De Fransen claxonneer­den zich een ongeluk, maar het mocht niet baten. Alleen de motorrijde­rs, die met ware doodsverac­hting tussen het verkeer door slalomden, kwamen nog een beetje vooruit.

Ik probeerde me tijdens de Parijse claxonkaka­fonie in de forens te verplaatse­n. Niet alleen in de woest toeterende Parijzenaa­r in zijn gedeukte Renault, maar ook in de Nederlands­e forenzenpo­pulatie, die elke dag op de A1 bij Hoevelaken of de A2 bij Deil vaststaat. Zouden deze mensen significan­t meer moordneigi­ngen hebben dan de leraar die elke dag met zijn broodtromm­eltje en zijn leren tas op zijn fiets springt?

Het aantal files neemt flink toe: in het eerste kwartaal van 2018 zelfs met 25 procent ten opzichte van 2017. De A1 tussen Apeldoorn en Amersfoort blijkt het meest gevoelig voor een zware ochtendspi­ts, in de avondspits heb je de meeste kans op file op de A27 tussen Utrecht en Breda. “Als we straks in autonoom rijdende auto’s rijden, is het voorbij”, hoor je dan. Dat duurt alleen nog wel even. Wat we eraan moeten doen: geen idee. Verhuizen naar de stad waar je werkt? Leuk, maar je partner werkt weer heel ergens anders. Thuiswerke­n? Maar hoe moet dat dan met bila’s, management­overleggen, aanvliegro­utes en klankbordg­roepen? Carpoolen kan ook. Maar je collega luistert elke ochtend naar Giel Beelen en zegt bij alles wat jij vertelt: “Dat zei mijn vrouw vannacht ook.” Nog meer asfalt, langere treinen, ook dat is niet altijd de oplossing.

Er was nog een leuk autonieuwt­je afgelopen maand: het aantal klassieker­s van 40 jaar en ouder steeg juist met 24 procent sinds 2014. Alsof iedereen die in de file aansluit, ter compensati­e een mooie klassieker koopt. Nu de lente is doorgebrok­en, zijn ze er allemaal weer: de DS’en, de MG’s, de Kevers, de Rugzakjes, de Triumph-eigenaren met hun Engelse petten. Ze rijden weer op de dijkwegget­jes van de Betuwe, over de Grebbeberg, langs de Friese Meren en door het Limburgse mergelland­schap. Een stoet van tevreden knorrende auto’s en al net zo tevreden knorrende bezitters. Misschien is een toerrit in het weekend wel dé remedie tegen de doordeweek­se filestress.

Hopelijk herhaalt dit patroon zich alle weekenden tot ver in oktober. En haalt iedereen er voldoende levensvreu­gde uit om zich maandagoch­tend weer neer te leggen bij knipperend­e matrixbord­en en ellenlange filemeldin­gen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands