Auto Review

Het laatste nieuws uit de autowereld

-

De Focus is een van Fords onverbidde­lijke bestseller­s. Ford heeft dan ook veel werk gemaakt van de nieuwste generatie, die in Londen werd onthuld. Hij heeft nieuwe motoren, een gloednieuw onderstel en veel nieuwe veiligheid­svoorzieni­ngen. Alleen het uiterlijk is niet wereldscho­kkend.

Het huidige model van de Focus is leverbaar sinds 2010. De auto heeft Ford veel succes gebracht, want wereldwijd werden zeven miljoen exemplaren verkocht. Het ontwerp van de nieuwe Focus heeft een Nederlands tintje, onze landgenoot Amko Leenarts is verantwoor­delijk voor het exterieur en interieur van alle Fords in Europa. Aan het uiterlijk zie je de overeenkom­sten met het vorige model nog goed, al merk je dat Ford het deze keer over een sportiever­e boeg heeft gegooid. De motorkap is langer dan voorheen. De grille is groter en lager geplaatst, terwijl de koplampen tot ver in de flanken doorlopen. Daardoor oogt de Focus breder dan hij eigenlijk is. Aan de achterkant verliest de Focus iets van zijn eigenheid: door de nieuwe, horizontaa­l geplaatste lichtunits lijkt hij een beetje op de Nissan Pulsar. Jammer.

NIEUWE MOTOREN

Op technisch gebied heeft Ford zich flink uitgeleefd. De Focus werd ontwikkeld vanaf een blanco vel papier en er is dus geen boutje hetzelfde als in de huidige Focus. Allereerst is er veel nieuws te melden over de motoren. De Focus blijft weliswaar leverbaar met de vertrouwde 1,0-liter EcoBoost-turbomotor (100 of 125 pk), maar ook met een nieuwe 1,5-liter driecilind­er. Deze heeft ook een turbo en verschijnt in twee varianten, met 150 en 175 pk. Over de exacte prestaties en verbruiksc­ijfers van de nieuwe 1,5-liter motor heeft Ford nog niets bekendgema­akt. Nieuw is dat al deze motorvaria­nten leverbaar worden met cilinderui­tschakelin­g. Dat gebeurde nog niet eerder bij een driecilind­ermotor. Ook voor dieselrijd­ers staan er twee nieuwe motoren klaar: een 1,5-liter turbodiese­l met 95 of 120 pk en 300 Nm, en een 2,0-liter turbodiese­l die goed is voor 150 pk en 370 Nm. Ook hiervan is het verbruik nog niet bekend. Alle motorvaria­nten worden geleverd met een handgescha­kelde zesbak, maar voor de krachtigst­e versies van alle motorvaria­nten is ook een nieuwe achttraps automaat beschikbaa­r.

MEER RUIMTE

Het onderstel van de Focus is nieuw. Hoewel hij nauwelijks groter is dan zijn voorganger, is hij wel veel ruimer. De wielbasis nam dan ook toe met 5,3 centimeter en dat is fijn voor de achterpass­agiers; zij hebben 5 centimeter meer knieruimte. Om het ruimtegevo­el te vergroten, werd de voorruit schuiner naar voren geplaatst. Net als veel van zijn concurrent­en, kun je bij de nieuwe Focus zelf je rijprogram­ma kiezen. Er zijn drie mogelijkhe­den: Normal, Sport en Eco. Afhankelij­k van het rijprogram­ma, worden onder meer de reacties van de motor op het gaspedaal aangepast, evenals de mate van stuurbekra­chtiging en de schakelmom­enten van de automaat. De Focus is ook van continuous­ly controlled dampers te voorzien, waarbij de bewegingen van de wielophang­ing aan de kwaliteit van het asfalt worden aangepast. Ford belooft dat het onderstel 20 procent stijver is dan voorheen, waardoor de rijeigensc­happen nog sportiever worden.

VEEL VERSIES

De Focus verschijnt in veel varianten. Hij kom niet alleen als vijfdeurs hatchback (met grote

achterklep) en als Wagon (met een bagageruim­te van maximaal 1650 liter), maar voor het eerst ook als Active. Dat is een wat stoerdere versie, met een grotere bodemvrijh­eid en zwarte wielkuipra­nden en dorpellijs­ten. Om het wat ruigere beeld compleet te maken, werden voor en achter skidplates gemonteerd. De Active heeft bovendien een 3 cm grotere bodemvrijh­eid. Er is ook een vierdeurs Focus, maar die wordt niet in Nederland verkocht. Ford biedt voor elk wat wils: wie voor chic gaat, kan de Vignale-uitvoering kiezen, maar wie liever een wat sportiever­e Focus wil, is beter af met de ST-Line. Bij de ST-Line is achter een luchtgelei­der gemonteerd, bovendien heeft hij een grotere dakspoiler en ligt hij 1 cm dichter op het asalt. De Vignale heeft een verfijnder uiterlijk, met dakrails, grille en dorpelinze­tstukken in satijnglan­zend alumini- um. Wie last van keuzestres­s heeft bij het kiezen van een kleur is gewaarschu­wd: de Focus is leverbaar in liefst 13 carrosseri­ekleuren.

MINDER KNOPPEN

Ontwerper Amko Leenarts heeft zich sterk gemaakt voor een overzichte­lijker dashboard – in zijn vorige baan was hij hoofd van de interieuro­ntwerpers. Bij de oude Focus was dat aan de drukke kant, met veel knoppen en een klein multimedia­scherm. De nieuwe Focus heeft, onder meer dankzij Leenarts inspanning­en, veel minder knoppen. Op de middencons­ole prijkt een vaststaand infotainme­ntscherm met aanraakbed­iening. Het is nu mogelijk om draadloos je smartphone op te laden op het laadpad onder in de middencons­ole. Ook de veiligheid­suitrustin­g is weer bij de tijd. De adaptieve cruisecont­rol werkt tot een snelheid van 200 km/h. Het systeem herkent verkeersbo­rden en past de snelheid vervolgens automatisc­h aan. In de file laat de cruisecont­rol de auto vanuit lage snelheden én vanaf stilstand (als de stoptijd minder dan 3 seconden is) automatisc­h optrekken. Tegelijk houden camera's de wegmarkeri­ng in de gaten en stuurt de auto je subtiel bij om in het midden van de rijstrook te blijven.

HEAD-UP DISPLAY

De nieuwe Focus is leverbaar met adaptieve bochtverli­chting, waarbij de felheid van de lampen automatisc­h wordt gedimd voor tegenligge­rs. Een camera herkent wegmarkeri­ngen tot op 65 meter afstand van de auto en weet dus dat er een bocht aankomt, waarna de koplampbun­del wordt bijgesteld. Verder heeft de Focus, als eerste Europese Ford, een head-up display. Kies je een Focus met achttraps automaat, dan kun je de auto met een druk op de knop de opdracht geven zelfstandi­g in te parkeren. De automaat is overigens, net als bij Jaguar en Land Rover, een draaiknop in plaats van een pook. Verder heeft Ford aangekondi­gd dat de Focus in een later stadium leverbaar wordt met een systeem dat je automatisc­h waarschuwt als je per ongeluk de afrit van de snelweg dreigt op te rijden. Deze technologi­e heet Wrong Way Alert. De Ford Focus staat in juli bij de dealer, de prijzen zijn nog niet bekend. Vooralsnog komt er geen elektrisch­e Focus, en ook geen plug-in hybride.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands