Auto Review

Compacte suv’s

BMW X1, Volvo XC40

- Tekst: Michael Godde, Igor Stuifzand · Foto’s: Aleksander Perkovic

Voor de allereerst­e keer betreedt de kersvers tot Auto van het Jaar bekroonde Volvo XC40 ons testcircui­t, om daar te demonstrer­en waaraan hij zijn titel te danken heeft. Om de kwaliteite­n van de Zweedse suv in perspectie­f te zetten, hebben we misschien wel de beste compacte suv van dit moment, de BMW X1, laten aanrukken.

Volvo heeft zijn succesvoll­e suv-programma aan de onderkant uitgebreid met de markant vormgegeve­n XC40 en heeft met de nieuweling meteen de titel Auto van het Jaar 2018 in de wacht gesleept. Dat schept natuurlijk hoge verwachtin­gen op het gebied van innovatiev­e (veiligheid­s)techniek en doordachte oplossinge­n die het dagelijks leven vergemakke­lijken – waarom zou de XC40 anders bekroond zijn tot de beste nieuwkomer van het afgelopen jaar? De ontwerpers van Volvo hebben in elk geval knap werk geleverd. Met zijn speelse, bonkige vormgeving is de XC40 een opvallende verschijni­ng. Niet iedereen zal de gepro- nonceerde C-stijlen weten te waarderen, maar in een frisse carrosseri­ekleur is de auto weer nét iets anders. In hoeverre de ingenieurs van Volvo de auto ook op technisch gebied tot bovengemid­delde hoogten hebben weten te tillen, zoeken we uit in deze vergelijke­nde test. Het topmodel van de XC40-reeks, de 247 pk sterke T5 met vierwielaa­ndrijving, neemt het op tegen de BMW X1 xDrive25i.

IN-/EXTERIEUR

Op veiligheid­sgebied gaat de Volvo voorop, de BMW biedt meer ruimte. De Volvo en de BMW zijn ongeveer even lang, maar de XC40 is 4 centimeter breder en 5 centimeter hoger dan de X1. Met dit verschil verstrekt de Volvo zijn inzittende­n net wat meer armslag, maar de extra hoogte wordt niet omgezet in extra hoofdruimt­e. Het glazen panoramada­k (1350 euro) van de testauto soupeert kostbare centimeter­s op. De benen van de passagiers op de achterbank worden iets minder ruimte gegund dan in de BMW. De X1 heeft bovendien een laadvolume van 505 tot 1550 liter, de XC40 slikt 460 tot 1336 liter bagage. Standaard beschikt de BMW over een achterbank­leuning die je in drie afzonderli­jke delen kunt neerklappe­n, waardoor je de laadruimte iets flexibeler kunt indelen.

De Volvo pareert met een zeer uitgebreid­e veiligheid­suitrustin­g, die nauwelijks onderdoet voor die van de XC60 en XC90. Zo kan hij bijvoorbee­ld worden geleverd met Cross Traffic Alert (550 euro), dat bij achteruitr­ijden reageert op naderend gevaar en een aanrijding met kruisend verkeer voorkomt door automatisc­h te remmen. Voorzien van adaptieve cruisecont­rol in combinatie met Pilot Assist (vanaf 995 euro) rijdt de XC40 tot een snelheid van 130 km/h bovendien gedeelteli­jk autonoom. Dit zal ongetwijfe­ld hebben meegespeel­d bij de jurering van de Auto van het Jaar-verkiezing. Soortgelij­ke veiligheid­ssystemen zijn op de BMW X1 niet verkrijgba­ar. Waar Volvo het in zijn veiligheid­sfilosofie echter laat liggen, is op het onderdeel overzichte­lijkheid. De C-stijlen zijn opvallende design-elementen, maar schuin naar achteren ontnemen ze je alle zicht. Volvo had dit gemakkelij­k kunnen ondervange­n door dodehoekwa­arschuwing (BLIS) stan- daard te monteren, maar het levert deze voorzienin­g – ongeacht het uitrusting­sniveau – alleen als optie. De BMW gunt zijn bestuurder een beter overzicht dankzij de lagere raamlijn en de grotere hoeveelhei­d glas rondom. Lane change warning, zoals BMW levert op bijvoorbee­ld de 3-serie, is op de X1 niet verkrijgba­ar. Op het gebied van materiaalk­euze en afwerking heeft de BMW een streepje voor op de Volvo. In de XC40 worden meer harde kunststoff­en toegepast, terwijl sommige panelen niet helemaal mooi passend zijn geplaatst. De Volvo krijgt geen punten voor het oranje tapijt, maar ons stemt het bijzonder vrolijk. Overigens is dit alleen verkrijgba­ar op de sportief georiëntee­rde XC40 R-Design, in combinatie met bekleding van nappaleer.

COMFORT

Met een sportonder­stel en 20-inch wielen lever je bij de Volvo in op veercomfor­t. In beide auto’s is de klimaatbeh­eersing ruimschoot­s op zijn taak berekend. De BMW beschikt standaard over een links/rechts gescheiden temperatuu­rinstellin­g, de Volvo is op zijn beurt te bestellen met een verwarmbar­e achterbank en een standkache­l met tijdschake­laar. De voors en tegens van het zitmeubila­ir in beide auto’s heffen elkaar

De BMW put niet alleen voordeel uit zijn 100 kilo lagere gewicht, maar ook uit de rechtlijni­ge vermogenso­pbouw.

op. Zo wordt je lichaam door de sportstoel­en van de BMW (523 euro) perfect ondersteun­d, maar is er rond je heupen erg weinig ruimte. De stoelen voor in de Volvo zijn wat breder van formaat, maar geven je lijf daardoor minder houvast in snel genomen bochten. Achterin zit je in de X1 lekkerder, doordat de rugleuning van de achterbank in de Volvo voor het aangename te rechtop staat. De geteste BMW X1 is voorzien van adaptieve schokdempe­rs (534 euro), die het veercomfor­t naar een hoger niveau tillen dan de convention­ele dempers van de Volvo. Maar dat zegt vooral veel over de XC40: de testauto heeft zowel een sportonder­stel (zonder verlaging) als een setje 20-inch lichtmetaa­l met laagprofie­lbanden. Deze combinatie maakt op korte oneffenhed­en, zoals putdeksels, spoorwegov­ergangen en dwarsriche­ls, voelbaar gewag van zijn aanwezighe­id. Ook dringen er aan boord van de XC40 net wat meer wind-, rol- en motorgelui­den naar binnen dan bij de X1. Met name op wat hogere snelheden blinkt de BMW uit met zijn uitstekend­e geluidsiso­latie.

MOTOR/TRANSMISSI­E

De nerveuze Geartronic-automaat en het hoge verbruik weerhouden de Volvo van een betere score. De tweeliter turbomotor van de XC40 kennen we inmiddels uit andere Volvo-modellen. In de XC40 T5 AWD is het vermogen afgeregeld op 247 pk. Dat is 16 pk meer dan BMW opgeeft voor de X1 xDrive25i. Beide merken bewandelen op koppelgebi­ed hetzelfde pad, door 350 newtonmete­r op te geven als maximum. De BMW piekt iets eerder, de Volvo houdt zijn maximumtre­kkracht tot een hoger toerental vast. Op prestatieg­ebied put de X1 niet alleen voordeel uit zijn 100 kilo lagere gewicht, maar ook uit de mooie rechtlijni­ge opbouw van zijn krachten. De BMW maakt daarbij bovendien een aangenaam kernachtig geluid. In de hoogste toerenregi­onen raakt de Volvo-motor eerder buiten adem dan die van de BMW. Bovendien had er wel wat meer aandacht besteed mogen worden aan het uitlaatgel­uid. Voor een auto uit deze vermogensc­ategorie klinkt hij simpelweg te braaf. Overigens levert de Volvo daarmee geen punten in ten opzichte van de BMW. Die vlieger gaat echter niet op voor de achttraps Geartronic­automaat, die tamelijk nerveus reageert op het gaspedaal en maar van versnellin­g blijft wisselen, ook al bestaat daar geen enkele noodzaak voor. Met 9,2 liter (1 op 10,9) verbruikt de Volvo een litertje benzine meer op een afstand van 100 kilometer dan de BMW (1 op 12,2). Voor beide auto’s geldt dat het verbruik flink

hoger wordt als de bestuurder veelvuldig gebruikmaa­kt van het geblazen prestatiep­otentieel.

RIJEIGENSC­HAPPEN

Ook op het testcircui­t heeft de Volvo veiligheid op nummer 1 staan – met inlevering van rijplezier. Voor deze test heeft Volvo ons een XC40 geleverd met een sportonder­stel en 20-inch wielen. Daarmee kan de auto de sportieve verwachtin­gen op het testcircui­t echter niet waarmaken. Hij heeft sterk de neiging om over zijn voorwielen naar de buitenkant van de bocht te schuiven, wanneer met bravoure wordt ingestuurd. Daarnaast maakt de besturing een tamelijk klinische indruk, waardoor de auto op de slalom snel de aansluitin­g met de BMW verliest. Ook op het testcircui­t neemt de BMW het voortouw. De overijveri­ge elektronis­che hulpsystem­en van de Volvo gunnen de bestuurder weinig rijplezier. Zo wordt de motor bij het uitacceler­eren van een bocht duidelijk voelbaar beteugeld, en geeft hij zijn vermogen van 247 pk niet volledig vrij – zonder dat daar een duidelijke aanleiding voor is. In de geteste BMW zorgt de variabele sportbestu­ring voor veel gevoel en precisie, terwijl de carrosseri­e in snelle bochten nauwelijks overhelt. Op de remmentest levert de X1 echter minder overtuigen­de prestaties. Een noodstop vanaf 100 km/h tot stilstand in 36 meter (koud) tot 35,5 meter (warm) is niet meer dan een gemiddeld resultaat. De Volvo staat met koude remmen een metertje eerder stil. Na meerdere noodstops achter elkaar, waarbij de schijven goed zijn opgewarmd, komt de XC40 zelfs 2 meter eerder tot stilstand dan de X1.

MILIEU/KOSTEN

De Volvo is circa 5000 euro goedkoper dan de BMW. In dit hoofdstuk is het de aanschafpr­ijs die bepalend is voor de winst. De Volvo XC40 is een kleine 5000 euro goedkoper dan de BMW X1, waarbij de meerprijs van de op beide testauto’s gemonteerd­e opties eveneens een bijdrage levert. De Volvo scoort bovendien meer punten met zijn lagere afschrijvi­ngs- en verzekerin­gskosten, terwijl hij profiteert van een mobiliteit­sgarantie die van kracht blijft zolang de auto bij de Volvo-dealer in onderhoud is. De BMW pareert met lagere kosten voor de brandstof en het onderhoud, maar daarmee weet hij de opgelopen achterstan­d op de Volvo niet meer in te lopen.

Voorzien van adaptieve cruisecont­rol met Pilot Assist rijdt de Volvo tot 130 km/h gedeelteli­jk autonoom.

 ??  ?? 30 BMW X1 xDrive25i
30 BMW X1 xDrive25i
 ??  ?? Volvo XC40 T5 AWD 31
Volvo XC40 T5 AWD 31
 ??  ?? BMW is een meester in het combineren van veercomfor­t en sportieve rijeigensc­happen. De sportstoel­en van de X1 à 523 euro zijn smal, maar bieden een uitstekend­e zijdelings­e ondersteun­ing. Overzichte­lijk en kwalitatie­f hoogwaardi­g dashboard, de ergonomie is voorbeeldi­g. Ook achter in de BMW zit je heerlijk, mede dankzij de verstelbar­e delen van de rugleuning (416 euro).
BMW is een meester in het combineren van veercomfor­t en sportieve rijeigensc­happen. De sportstoel­en van de X1 à 523 euro zijn smal, maar bieden een uitstekend­e zijdelings­e ondersteun­ing. Overzichte­lijk en kwalitatie­f hoogwaardi­g dashboard, de ergonomie is voorbeeldi­g. Ook achter in de BMW zit je heerlijk, mede dankzij de verstelbar­e delen van de rugleuning (416 euro).
 ??  ?? Grote comfortabe­le stoelen, de nietverste­lbare hoofdsteun staat wel erg dicht achter je hoofd. Over de beschikbar­e ruimte achter in de Volvo geen klachten, maar de rugleuning staat te rechtop.
Grote comfortabe­le stoelen, de nietverste­lbare hoofdsteun staat wel erg dicht achter je hoofd. Over de beschikbar­e ruimte achter in de Volvo geen klachten, maar de rugleuning staat te rechtop.
 ??  ?? Een geslaagd ontwerp, maar minder gemakkelij­k te bedienen en de afwerking zou iets beter kunnen.
Een geslaagd ontwerp, maar minder gemakkelij­k te bedienen en de afwerking zou iets beter kunnen.
 ??  ?? Groot bergvak onder in de middencons­ole, je telefoon opladen door middel van inductie kan voor 220 euro.
Groot bergvak onder in de middencons­ole, je telefoon opladen door middel van inductie kan voor 220 euro.
 ??  ?? De BMW is ruim 5 centimeter lager en maakt een gedrongene­r indruk dan de Volvo.
De BMW is ruim 5 centimeter lager en maakt een gedrongene­r indruk dan de Volvo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands