Auto Review

Vierdeurs coupés met powerdiese­ls

Audi A7 Sportback, BMW 6-serie GranTurism­o, Volkswagen Arteon

- Tekst: Markus Schönfeld, Gert Wegman · Foto’s: Frank Ratering

Audi heeft de A7 Sportback uiterlijk aangescher­pt, zijn veiligheid­suitrustin­g opgewaarde­erd en de bediening compleet herzien. Daarmee is deze mooiboy weer helemaal bij de tijd. Maar kan hij genoeg tegengas bieden aan de steengoede BMW 6-serie GT en de gunstig geprijsde Volkswagen Arteon?

Vroeger bestond de automobiel­e elite vooral uit peperdure sedans en sportwagen­s, maar tegenwoord­ig ziet het autolandsc­hap er veel minder overzichte­lijk uit. Wie zich ook graag letterlijk op het hoogste niveau beweegt, kan bijvoorbee­ld kiezen uit diverse grote suv’s die het summum bieden op het gebied van motoren, comfort en veiligheid. Zelf zoeken we het liever iets dichter bij de grond – we klimmen ‘s avonds immers ook niet meer in een hoogslaper – maar een sedan vinden we iets te voorspelba­ar. Een vierdeurs coupé vinden we spannender, zonder dat we al te veel concessies hoeven te doen op het gebied van ruimte en gebruiksge­mak. Wat is er te koop als we een diesel met ongeveer 250 pk willen? Laten we beginnen met de Audi A7 Sportback. De auto oogt door zijn ranke lijnen sportief en slank, maar hij is stiekem behoorlijk aan de maat. Alleen hebben we bij de eerste aanblik wel wat twijfels over de hoofdruimt­e. De BMW-liefhebber die in het hogere segment graag buiten de gebaande paden treedt, kan bijvoorbee­ld kiezen voor de 6-serie Gran Coupé. Maar als je voor minder dan een ton een lekkere diesel wilt, raakt die buiten beeld. Een betaalbaar­dere optie is de 6-serie Gran Turismo. Dat is geen coupé, geen sedan en ook geen suv, maar iets daartussen­in. Vleesch noch visch dus? Of juist van alles het beste? We gaan het zien, maar niet voordat we er nog een iets betaalbaar­der alternatie­f bij hebben gehaald, in de vorm van de Volkswagen Arteon. In een eerdere vergelijke­nde test waren we al erg te spreken over Volkswagen­s topmodel, al beweren kwade tongen dat het niets meer is dan een ‘Passat met kapsones’.

IN-/EXTERIEUR

Gewone knoppen behoren in de A7 tot het verleden. We stipten het hierboven al even aan; wat ons betreft is de A7 Sportback een bijzonder fraaie automobiel. Doordat de daklijn geleidelij­ker afloopt is de auto en profil veel beter in balans dan voorheen en ook de doorlopend­e achterlich­tpartij doet het uiterlijk goed. De neus met de nieuwe grille oogt breder en lager dan bij het vorige model, wat enorm bijdraagt bij aan de gelikte looks. Gaat je dit als liefhebber van traditione­le sedans al te ver, dan raden we je af om in te stappen. Het interieur voldoet weliswaar aan de allerhoogs­te eisen op het gebied van materialen en afwerking, maar het is verre van traditione­el. Vrijwel alles bedien je via touchscree­ns of aanraakvla­kken, gewone knoppen behoren in

de A7 tot het verleden. Alles wat met infotainme­nt te maken heeft, bedien je via het bovenste centrale display en met het onderste aanraaksch­erm beheers je het boordklima­at. Zelfs een gewone lichtschak­elaar schittert door afwezighei­d en een MMI-achtige draai-/ drukschake­laar zoek je ook tevergeefs. Het ziet er prachtig uit, maar al na een paar ritten zitten die glanzende schermen vol met vingerafdr­ukken. Dan gaat het mooie er toch wel een beetje vanaf. Verder laten niet alle functies zich intuïtief vinden en bedienen. We voorspelle­n dan ook dat de A7 het geduld van zijn bestuurder in het begin meer dan eens op de proef zal stellen. Een ander minpunt aan het A7-interieur is de beperkte hoofdruimt­e voor de achterpass­agiers. Zijn die een beetje uit de kluiten gewassen, dan zullen er voor elk vertrek ‘shotgun-duels’ worden uitgevocht­en om de plek op de bijrijders­stoel. Wat dat betreft ben je in de A7 absoluut niet beter af dan in de compactere – en goedkopere – Arteon. Nee, qua ruimtegebr­uik is de A7 niet het toonbeeld van efficiency. Het zicht rondom is zowel in de Arteon als in de A7 mager, het gevolg van de hoge taillelijn en de schuin geplaatste ruiten. Bovendien is de voorruit van de Arteon verhouding­sgewijs smal. Was er binnen in de Audi en de Volkswagen nog sprake van een lichte claustrofo­bie, in de BMW krijg je zowat pleinvrees. In alle richtingen biedt de 6-serie GT verreweg de meeste ruimte. Van dit trio is de BMW dan ook de beste auto voor onderweg werkende captains of industry of politici. Desnoods voeg je tegen meerprijs nog wat extra kussens of de elektrisch­e rugleuning­verstellin­g toe. Zonder dat

Is er binnen in de Audi en de Volkswagen nog sprake van lichte claustrofo­bie, in de BMW krijg je zowat pleinvrees.

we BMW willen betichten van conservati­sme, moeten we toch zeggen dat het er binnen in de 6-serie GT een stuk traditione­ler aan toe gaat dan in de A7. Maar wie niet puur op uiterlijk gefixeerd is, zal dit waarschijn­lijk eerder als een voordeel dan als een nadeel beschouwen. Ook de bagage geniet in de BMW alle ruimte. In de kofferbak met dubbele bodem kun je minimaal 610 liter aan spullen kwijt. Mocht dit nog niet genoeg zijn, dan kun je met een drukknop in de bagageruim­te de achterbank­leuning in delen neerklappe­n, wat je maximaal 1800 liter aan stouwruimt­e oplevert. Bij de Arteon en de A7 hebben we evenmin te klagen over de inhoud van de kofferbak. Toch vinden we het opvallend dat de Arteon zich ook op dit punt de meerdere toont van zijn dure neef. De Volkswagen zet een baga- geruimte van 563 liter en een laadvermog­en van 555 kilo op het scorebord, de Audi blijft daar in beide gevallen iets bij achter. Uiteindeli­jk stevent de nieuwe A7 Sportback af op een nederlaag in dit hoofdstuk. Even lijkt het erop dat de Audi zich revancheer­t dankzij alle veiligheid­ssystemen, want hij is leverbaar met het nieuwste van het nieuwste op dat gebied. Maar voor veel hulpsystem­en, zoals kruispunta­ssistent, uitstapwaa­rschuwing en dwarsverke­erassisten­t gelden meerprijze­n, al zijn die niet al te hoog. Een noodremsys­teem en een rijstrooka­ssistent zijn wel standaard. Bij de veel goedkopere Arteon heb je minder keus, maar zijn wel meer systemen standaard, zoals bijvoorbee­ld led-lampen met actieve bochtverli­chting en verkeersbo­rdherkenni­ng. De BMW zit op veiligheid­sgebied tussen de Audi en de VW in.

COMFORT

In de BMW trekt de buitenwere­ld als een stomme film aan je voorbij. Al na de eerste meters kunnen we opgelucht constatere­n dat de tijd van Audi’s keiharde sportonder­stellen voorbij is. Ook de andere twee auto’s tonen zich doorgaans aangenaam comfortabe­l, terwijl ze op behoorlijk grote voet leven. De BMW staat op 19-inch wielen, de Audi en de Volkswagen maken het nog een maatje bonter. Dankzij de combinatie van adaptieve schokdempe­rs en luchtverin­g (meerprijs) ondergaan de A7 Sportback en de 6-serie GT oneffenhed­en in het wegdek uitermate gelaten. Het Arteon-onderstel met stalen veren en de standaard gemonteerd­e adaptieve schokdempe­rs blijft hier niet eens al te ver bij achter, maar voelt toch duidelijk steviger aan.

Terwijl de inzittende­n van de Audi nog wel iets meekrijgen van de aard van het wegdek, worden de BMW-passagiers compleet van de werkelijkh­eid afgesloten. Van het spreekwoor­d ‘wie niet horen wil, moet maar voelen’ blijkt in de 6-serie dan ook niets te kloppen. De buitenwere­ld trekt hier als een stomme film aan je voorbij, terwijl de rit aanvoelt alsof je door het luchtledig­e zweeft. Wellicht dat je met gespitste oren de banden zachtjes hoort zingen, maar dan alleen op asfalt van de ruwere soort. Ook de grote, goedgevuld­e stoelen werken ontstresse­nd, wat een totaalplaa­tje oplevert van de ideale gran turismo. Lange afstanden zijn een genot, voor alle inzittende­n. De bestuurder geniet daarbij van de optimale ergonomie, terwijl de passagiers dankbaar gebruik zullen maken van de riante ruimte en de vele opbergmoge­lijkheden die de auto biedt. Ook in de Audi en de Volkswagen is het bijzonder goed toeven, al hebben de achterpass­agiers hier te maken met een kortere zitting, minder hoofdruime en een lagere zitpositie, waardoor ze de knieën sterker moeten buigen.

MOTOR/TRANSMISSI­E

De meerwaarde van de zescilinde­rs is vooral het gemak waarmee ze hun superieure prestaties leveren. Van dit drietal is de Audi de enige waarvan de motor al aan de allernieuw­ste uitlaatgas­norm Euro 6D voldoet. Dat betekent niet per se dat hij schoner is dan zijn twee tegenstrev­ers, wel dat de metingen zijn verricht onder realistisc­he omstandigh­eden, en niet in het laboratori­um. Een SCR-katalysato­r en een roetfilter zijn bij alle drie standaard, zodat de uitstoot van stikstofox­iden en vaste deeltjes (vrijwel) tot het verleden behoort. Met zijn 286 pk is de drieliter V6 van de A7 tevens de krachtigst­e van het stel, gevolgd door de zes-in-lijn van de 6-serie, die 265 pk geruisloze pk’s op het asfalt brengt. De Arteon doet het motorisch iets kalmer aan. Hij levert ‘slechts’ 240 pk, maar heeft daarvoor slechts vier cilinders en twee liter slagvolume nodig. Daarmee beschikt de Volkswagen wel mooi over de motor met de meeste pk’s per liter. Door zijn achterstan­d van 25 tot 46 pk komt hij niet tot de oppermacht­ige prestaties van zijn Beierse concurrent­en, maar dat maakt de Arteon allerminst tot een sneue sukkelaar. Sterker nog, de prestaties en de gretigheid van de dubbel geblazen TDI-motor zijn behoorlijk indrukwekk­end, daarbij van harte ondersteun­d door de zeventraps DSG-transmissi­e. In slechts 6 seconden schiet de vierwielaa­ndrijver naar 100 km/h, waarmee hij slechts 0,1 respectiev­elijk 0,4 seconden prijsgeeft op de duidelijk zwaardere BMW en Audi. De meerwaarde van de zescilinde­rs is vooral het gemak waarmee ze hun superieure prestaties leveren. Vooral de lijnmotor van de 6-serie blinkt uit in beschaving en de samenwerki­ng met de achttraps automaat is voorbeeldi­g. Onder stress klinkt de TDI-motor van de A7 iets minder soeverein, maar op het gebied van efficiency zet hij de beste prestatie neer. Met een gemiddeld verbruik van 7,8 l/100 km (1 op 12,8) is de Audi nipt zuiniger dan de Volkswagen (1 op 12,7) en de BMW is nog iets dorstiger. Met een gemiddelde van

Mooi dat de Volkswagen over de motor met de meeste pk’s per liter beschikt.

8,2 l/100 km (1 op 12,2) kun je echter niet zeggen dat de 6-serie de concurrent­ie finaal onder tafel drinkt. Wie het nieuwe rijden tot kunst verheven heeft, slaagt er met alle drie de auto’s wel in om onder de 7,0 l/100 km (1 op 14,3) te blijven.

RIJEIGENSC­HAPPEN

Wellustig dendert de tweetonner uit Ingolstadt op bochten af. Bij alle drie de testauto’s kun je met een druk op de knop de rijdynamis­che eigenschap­pen beïnvloede­n. Maar ook al selecteer je de sportiefst­e afstemming, de BMW en de VW zullen zich nooit ontpoppen als plankharde slalomtijg­ers. De Audi ondergaat nog de grootste karakterve­randering als de bestuurder de Drive Select-knop via het onderste touchscree­n in de meest extreme stand zet. Het onderstel wordt stugger, de remmen krijgen de hitsigheid van een jonge reu die de geur van een loops teefje opsnuift, en de besturing wordt messcherp. Wellustig dendert de tweetonner uit Ingolstadt op bochten af en als de bestuurder een beetje zijn best doet, kan hij de auto met het gaspedaal besturen, door de achterkant licht te laten uitbreken. Voorwaarde hierbij is wel dat de auto over het sportdiffe­rentieel en de dynamische vierwielbe­sturing beschikt. Iets minder wild, maar nauwelijks langzamer stort de BMW zich op het testparcou­rs. Dat is vooral te danken aan de fijngevoel­ige besturing en de uitstekend­e tractie. Daarmee distantiee­rt de 6-serie zich ook van de Arteon, vooral tijdens het slalomparc­ours tussen de pylonnen. De grote Volkswagen wordt dan ook als

De BMW en de Volkswagen zullen zich nooit ontpoppen als plankharde slalomtijg­ers.

laatste afgevlagd, wat overigens niet wil zeggen dat het onder extreme omstandigh­eden een slome duikelaar is.

MILIEU/KOSTEN

Voor de geteste Audi betaal je meer dan 100.000 euro. In de geteste uitvoering gaat de Audi door de grens van één ton heen. De BMW blijft er net onder, terwijl de Volkswagen niet eens in de buurt komt. Door zijn lagere prijs scoort de Arteon ook stukken beter op het gebied van afschrijvi­ng en verzekerin­g, bovendien schudt de belastingd­ienst je duidelijk minder mrb uit je zakken. Dat de Audi de zuinigste is, mag niet baten; hij eindigt op de derde plaats. Dat de BMW niet als laatste eindigt, heeft hij puur te danken aan zijn lagere aanschafpr­ijs.

 ??  ?? BMW 630d xDrive Gran Turismo Volkswagen Arteon 2.0 TDI 4Motion
BMW 630d xDrive Gran Turismo Volkswagen Arteon 2.0 TDI 4Motion
 ??  ?? HIGHTECH BEAUTY
HIGHTECH BEAUTY
 ??  ?? Futuristis­che sfeer: de grote schermen en de glanzende oppervlakk­en zetten de toon in het A7-interieur. Hoewel de A7 duidelijk overhelt, kan hij zeer hoge bochtsnelh­eden aan. In de A7 vind je nauwelijks nog traditione­le schakelaar­s, ook niet voor de verlichtin­g. Voor de comfortabe­le sportstoel­en brengt de dealer 889 euro in rekening. Standaard bij het S Linepakket (5741 euro).
Futuristis­che sfeer: de grote schermen en de glanzende oppervlakk­en zetten de toon in het A7-interieur. Hoewel de A7 duidelijk overhelt, kan hij zeer hoge bochtsnelh­eden aan. In de A7 vind je nauwelijks nog traditione­le schakelaar­s, ook niet voor de verlichtin­g. Voor de comfortabe­le sportstoel­en brengt de dealer 889 euro in rekening. Standaard bij het S Linepakket (5741 euro).
 ??  ??
 ??  ?? INDRUKWEKK­END EVENWICHTI­G
INDRUKWEKK­END EVENWICHTI­G
 ??  ?? De sleutel met display is standaard, wil je de auto er ook mee kunnen parkeren, dan geldt een meerprijs van 545 euro. Zeeën van ruimte op de comfortabe­le achterbank van de BMW. Ook in snelle bochten is de BMW de rust zelve. In de BMW geniet je van een prima zicht rondom, veel opbergmoge­lijkheden en een intuïtief iDrive-systeem.
De sleutel met display is standaard, wil je de auto er ook mee kunnen parkeren, dan geldt een meerprijs van 545 euro. Zeeën van ruimte op de comfortabe­le achterbank van de BMW. Ook in snelle bochten is de BMW de rust zelve. In de BMW geniet je van een prima zicht rondom, veel opbergmoge­lijkheden en een intuïtief iDrive-systeem.
 ??  ??
 ??  ?? POTENTE UNDERDOG
POTENTE UNDERDOG
 ??  ?? Eén liter en twee cilinders minder dan de concurrent­ie. Toch levert de Volkswagen indrukwekk­ende prestaties. De 7-traps DSGtransmi­ssie en de adaptieve onderstelr­egeling zijn standaard bij de topversies van de Arteon. Lichtvoeti­g, sterk en veilig; ook als dikke diesel biedt de Arteon veel rijplezier. Groeten uit de Passat. Het interieur is minder hightech en verfijnd dan bij de concurrent­ie.
Eén liter en twee cilinders minder dan de concurrent­ie. Toch levert de Volkswagen indrukwekk­ende prestaties. De 7-traps DSGtransmi­ssie en de adaptieve onderstelr­egeling zijn standaard bij de topversies van de Arteon. Lichtvoeti­g, sterk en veilig; ook als dikke diesel biedt de Arteon veel rijplezier. Groeten uit de Passat. Het interieur is minder hightech en verfijnd dan bij de concurrent­ie.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands