Auto Review

Compacte hatchbacks met driecilind­er

Opel Astra, Volkswagen Golf

- Tekst: Marcel Kühler, Bart Smakman • Foto’s: Daniela Loof

Wie een auto met dieselmoto­r koopt, heeft daarvoor goede redenen. De motor springt efficiënt met brandstof om en zorgt voor prettige rijeigensc­happen. Toch is de toekomst van de dieselmoto­r onzeker en krabt de autokoper zich wel twee keer achter de oren voordat hij of zij een dieselauto koopt. Uitwijken naar een hybride met of zonder stekker is voor de doorsnee bestuurder misschien nog een stap te ver. Wellicht kan een kleine benzinemot­or met turbo uitkomst bieden. Om dat in de praktijk te ondervinde­n, halen we een Opel Astra en een Volkswagen Golf met drie cilinders van stal.

IN-/EXTERIEUR

De hightech Golf is een fractie ruimer dan de Astra. De Astra en de Golf bieden allebei meer dan voldoende binnenruim­te. Dat betekent dat vier volwassene­n zonder schouderwr­ijven of knieworste­len kunnen plaatsneme­n in beide auto’s. Met de rugleuning in stelling ontlopen de bagageruim­tes elkaar ook weinig: met een inhoud van 380 liter huisvest de Volkswagen slechts 10 liter meer. Zijn leuning is in twee delen neerklapba­ar. In de Opel kun je 199 euro bijbetalen voor een deelbare achterbank in drieën. Hoewel de verschille­n in ruimte en bewegingsv­rijheid klein zijn, wint de Golf het eerste hoofdstuk toch met een forse voorsprong. Dat heeft hij te danken aan zijn uitgebreid­e veiligheid­suitrustin­g. Systemen zoals een noodremass­istent met voetganger­sherkennin­g, een waarschuwi­ngssysteem voor verkeer van opzij of een autonome fileassist­ent zijn alleen voor de Golf leverbaar. Bij het samenstell­en van de Opel ben je na de LED Matrix-verlichtin­g en het Opel Eye-assistenti­epakket met daarin een spoorassis­tent, verkeersbo­rdherkenni­ng en een noodremsys­teem voor in de stad wel uitgevinkt. Wat ook bijdraagt aan het hoge puntentota­al van de Volkswagen, is de werkplek met fijne bediening en mooie afwerking.

COMFORT

Beide hatchbacks hebben comfortabe­le stoelen en een torsie-as. Zowel de Volkswagen Golf 1.0 TSI als de Opel Astra is voorzien van een torsie-as. Volkswagen levert krachtiger varianten van de Golf wel met onafhankel­ijke multilink-ophanging achter, maar niet de 1.0 TSI. Dat heeft gevolgen voor het comfort. In vergelijki­ng met de duurdere modellen is de Golf in de test straffer geveerd en strijkt hij oneffenhed­en minder makkelijk glad. Toch is de Golf met torsie-as nog altijd iets comfortabe­ler geveerd dan de Opel Astra. Diens harde onderstel zorgt

voor meer onrust in de cabine, ook op de snelweg. Op golvend asfalt worden de inzittende­n van de Opel eveneens meer door elkaar gehusseld. Over de (optionele) stoelen in de testauto’s niets dan lof. Zowel de ergonomisc­he comfortsto­elen in de Astra als de comfortsto­elen in de Golf (onderdeel van de Comfortlin­e-uitvoering), bieden een fijne pasvorm en ondersteun­en je lichaam goed tijdens lange autoritten.

MOTOR/TRANSMISSI­E

De Astra is het zuinigst. De Golf loopt het soepelst. Bij beide testauto’s wordt uit een cilinderin­houd van slechts 1,0 liter voldoende vermogen en koppel opgetromme­ld om ze prima prestaties te bezorgen. Het relatief lage gewicht van beide auto’s is ook bevorderli­jk. Zo kan het dat de Golf 1.0 TSI in 9,8 seconden vanuit stilstand naar autowegsne­lheid accele-

De stoelen in beide testauto’s bieden een fijne pasvorm en ondersteun­en je lichaam goed.

reert. Zijn geduchte concurrent is niet veel langzamer en doet 10,6 seconden over de standaards­print. Bij hogere snelheden drukken de langere overbrengi­ngsverhoud­ingen van de handgescha­kelde vijfbak in de Astra het temperamen­t de kop in. Volkswagen kiest ervoor om de 1.0 TSI met 110 pk te voorzien van een handbak met zes versnellin­gen. Helaas is deze aandrijfli­jn niet voorhanden voor de vergelijke­nde test, de 2500 euro duurdere versie met zevenstrap­s transmissi­e met dubbele koppeling wel. De DSG-transmissi­e schakelt snel en schokvrij. De bijkomende kosten nemen we verderop mee in het kostenhoof­dstuk. Hoe zit het met het verbruik van de minimotore­n? Om dat uit te vogelen, rijden we een testroute die voor een derde uit stadsverke­er, een derde provincial­e wegen en een derde snelweg bestaat. Na afloop noteren we een keurig praktijkve­rbruik van 6,2 l/100 (1 op 16,1) voor de Astra. De beduidend minder trillende TSI in de Golf is met 6,4 l/100 km (1 op 15,6) een fractie dorstiger. Als we het uiterste van de driecilind­ers vragen, schiet het verbruik omhoog naar 15,7 liter voor de Opel en 14,6 liter voor de Volkswagen. Uitschiete­rs naar beneden zijn er ook: op z’n zuinigst verbruikt de Astra 5,6 liter per 100 kilometer (1 op 17,9) en de Golf 5,3 liter (1 op 18,9).

RIJEIGENSC­HAPPEN

De Golf is beter in hard rijden en hard remmen. Je hoeft niet belachelij­k snel door de bocht te gaan om te merken dat beide hatchbacks aan de lichte kant zijn. De Golf is nog 80 kilo lichter dan de Astra en dat draagt eraan bij dat hij bijna een seconde sneller is op onze testbaan. De Volkswagen dankt zijn wendbaarhe­id ook aan de gripgrage Dunlop Sport Maxx-banden. De geteste Opel staat op

We noteren een keurig praktijkve­rbruik van 1 op 16,1 voor de Astra en 1 op 15,6 voor de Golf.

allround Michelin-banden die niet zijn toegespits­t op sportief rijden. Dat verklaart waarom de banden om grip verlegen zitten bij het verlaten van een krappe bocht en de Astra eerder gaat ondersture­n. Dat doet echter geen afbreuk aan de prettig directe besturing en het sportief geveerde onderstel. Al met al rijdt de Astra bijna net zo lekker als de Golf. Dat er toch een behoorlijk puntenvers­chil ontstaat, komt vooral door de betere remprestat­ies van de Volkswagen.

MILIEU/KOSTEN

De geteste Golf is 5612 euro duurder dan de Astra. Niet alleen verbruikt een dieselmoto­r minder brandstof, die brandstof is nog voordelige­r ook. Dat is dubbel winst. Daar staat tegenover dat je voor een dieselauto veel meer wegenbelas­ting betaalt en dat een hatchback met een dieselmoto­r duurder in aanschaf is dan een benzinever­sie. Bij een nieuwe Golf scheelt het ongeveer 4000 euro, bij de Astra ben je 3000 euro duurder uit. Dat brengt ons bij de prijzen van de testauto’s. Bij Opel betaal je 20.999 euro voor het instapmode­l van de 1.0 Turbo, die je vervolgens niet kunt aankleden met meer luxe of techniek. De geteste Online Edition (23.499 euro) met het 7-inch touchscree­n, cruisecont­rol en de OnStar-hulpdienst biedt wel de mogelijkhe­id om de ergonomisc­he comfortsto­elen en mooie wielen aan te vinken. Dat brengt de totaalprij­s op 24.697 euro. De geteste Golf is een stuk duurder, wat voor een groot deel is terug te voeren op de DSG-transmissi­e (2500 euro) die Volkswagen levert in combinatie met de Comfortlin­e-uitvoering (vanaf 26.790 euro). Tel daar de 17-inch wielen bij op en je hebt een auto van 30.309 euro. Wat betreft vaste kosten en garantievo­orwaarden komen de Astra en de Golf behoorlijk overeen. Beide merken geven 2 jaar garantie op de techniek en 12 jaar op doorroeste­n. De restwaarde na 4 jaar schommelt rond de 55 procent en aangezien beide auto’s een leeggewich­t hebben van iets meer dan 1151 kilo, betaal je per kwartaal 153 euro aan wegenbelas­ting.

 ??  ??
 ??  ?? Voor in de Astra heb je veel ruimte. Je kijkt naar een strak vormgegeve­n dashboard dat iets minder chic is dan dat van de Golf.
Voor in de Astra heb je veel ruimte. Je kijkt naar een strak vormgegeve­n dashboard dat iets minder chic is dan dat van de Golf.
 ??  ?? Het straffe onderstel is bevorderli­jk voor de bochtkunst­en.
Het straffe onderstel is bevorderli­jk voor de bochtkunst­en.
 ??  ?? Vaste prik voor de Opel- koper: ergonomisc­he comfortsto­elen aanvinken.
Vaste prik voor de Opel- koper: ergonomisc­he comfortsto­elen aanvinken.
 ??  ?? Het aanbod veiligheid­ssystemen is minder riant dan bij de Golf.
Het aanbod veiligheid­ssystemen is minder riant dan bij de Golf.
 ??  ?? De Golf biedt veel ruimte en een bijna perfecte zitpositie. De afwerking en de materialen zijn degelijk.
De Golf biedt veel ruimte en een bijna perfecte zitpositie. De afwerking en de materialen zijn degelijk.
 ??  ?? De 80 kilo lichtere Volkswagen gaat nog makkelijke­r door bochten dan de Opel.
De 80 kilo lichtere Volkswagen gaat nog makkelijke­r door bochten dan de Opel.
 ??  ?? Voor de Golf is een veelvoud aan systemen leverbaar.
Voor de Golf is een veelvoud aan systemen leverbaar.
 ??  ?? Logisch: comfortsto­elen in de Comfortlin­e-uitvoering.
Logisch: comfortsto­elen in de Comfortlin­e-uitvoering.
 ??  ?? De snel en soepel schakelend­e DSGtransmi­ssie kost 2500 euro.
De snel en soepel schakelend­e DSGtransmi­ssie kost 2500 euro.
 ??  ??
 ??  ?? ALLE WAAR IS NAAR ZIJN GELD DE VIS WORDT DUUR BETAALD
ALLE WAAR IS NAAR ZIJN GELD DE VIS WORDT DUUR BETAALD

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands