Auto Review

Compacte suv's met dieselmoto­r

Audi Q3, BMW X2, Seat Ateca

- Tekst: Michael Godde, Gert Wegman · Foto’s: Zbigniew Mazar, Aleksander Perkovic

BMW deed het eerder al met de X6 en de X4: een min of meer sportief equivalent uitbrengen van een bestaande suv. De eerste X6, de coupé-achtige broer van de X5, werd aanvankeli­jk beschimpt om zijn nogal bizarre lijnenspel. Desondanks groeide hij uit tot een groot succes. Niet zo gek dat BMW in 2014 hetzelfde recept volgde met de X4, die naast de X3 in het programma kwam. En nu is het de beurt aan de X2, het sportieve broertje van de X1. Bij de jongste loot aan zijn X-struik koos BMW voor een andere vormentaal dan bij de X4 en X6. De X2 kreeg niet de coupélijne­n en wat ons betreft is dat maar goed ook. Bij de X2 koos BMW weliswaar voor iets schuinere C-stijlen dan de X1 kenmerkt, maar daarmee oogt de nieuwkomer meer als een moderne hatchback dan als een coupé. Verder is de X2 duidelijk lager dan de X1 en heeft-ie minder bodemspeli­ng, wat voor een lager zwaartepun­t zorgt. Dat belooft veel goeds voor de rijeigensc­happen en tijdens onze eerste kennismaki­ng met de X2 in AutoReview nummer 4, werden we daarin allerminst teleur- gesteld. Maar wordt de X2 daardoor niet te veel een compromis? Blijven er genoeg praktische suv-eigenschap­pen over? Op die vraag geven we antwoord in deze vergelijke­nde test, waarin de X2 xDrive20d het opneemt de Audi Q3 2.0 TDI quattro en de Seat Ateca 2.0 TDI 4Drive.

IN-/EXTERIEUR

Vooral met zijn maximale bagagecapa­citeit geeft de Ateca de concurrent­ie ervan langs. Vergeleken met de X1 biedt de X2 zowel voorals achterin 6 centimeter minder hoofdruimt­e. Op de Audi Q3 en vooral de Seat Ateca moet de X2 ook de nodige centimeter­s toegeven. Niet alleen in de hoogte, maar ook in de breedte. Vooral de achterpass­agiers zitten dichter op elkaar in de BMW dan in de Audi en de Seat. Over de beenruimte hebben de bankzitter­s in de X2 dan weer niets te klagen. Die is prima voor elkaar en zelfs beter dan in de Q3. Maar aan de zeeën van ruimte die de Ateca biedt, kan het Duitse koppel niet tippen. Zowel voor mensen als spullen biedt de Seat de meeste plaats. Vooral met zijn maximale bagage-

capaciteit geeft de Ateca de concurrent­ie ervan langs. Als je de achterste zitplaatse­n opoffert, kun je in de Ateca 1579 liter aan spullen meenemen. De Q3 en de X2 blijven daar ruim 200 liter bij achter. Zo zie je maar hoeveel liters een paar extra centimeter­s in de hoogte en de breedte kunnen opleveren. Gelukkig kan de BMW zijn gebrek aan inhoud deels compensere­n met wat extra flexibilit­eit. Zo laat de achterbank zich in drie delen omklappen en kun je tegen een meerprijs van 203 euro een naar voren klappende bijrijders­stoel bestellen. Heel handig voor het vervoer van extreem lange spullen. Desondanks kan de X2 de winst van dit eerste hoofdstuk op zijn buik schrijven. Die gaat glansrijk naar de Ateca, niet alleen omdat hij verreweg de ruimste is, maar ook omdat hij het hoogste laadvermog­en, het hoogste caravangew­icht en een riante veiligheid­suitrustin­g heeft. Vooral op dat laatste punt moet de inmiddels zeven jaar oude Q3 verstek laten gaan. Diverse systemen die bij de moderne concurrent­ie op de optielijst staan, zoek je bij de Audi tevergeefs.

COMFORT

In de X2 is elke kiezel in het wegdek voelbaar. In het comforthoo­fdstuk herpakt de Audi zich, in elk geval als we naar het veercomfor­t kijken. De testauto is voorzien van Drive Select (280 euro) met de standen comfort, auto, dynamic en efficiency, bovendien zijn er adaptieve schokdempe­rs (1372 euro) aan boord. Daarmee biedt hij het beste veercomfor­t van dit testtrio. De Ateca komt wat in de buurt van de Q3, maar is wat al te stevig gedempt. Bij hogere snelheden en met volle belading wordt dit effect minder, maar het verdwijnt nooit helemaal. Aan het veercomfor­t van de X2 met M Sportonder­stel (363 euro, zonder adaptieve dempers) hoeven we weinig woorden vuil te maken. Het is namelijk nauwelijks aanwezig. Door de extreem straffe afstemming is elke kiezel in het wegdek voelbaar, en scheef liggende klinkers, spoorwegov­ergangen en putdeksels zorgen voor een stevige aframmelin­g van de inzittende­n. In dit hoofdstuk gaat de X2 dan ook een onvermijde­lijke nederlaag

tegemoet. Ook de goede stoelen, de uitstekend­e ergonomie en het lage geluidsniv­eau kunnen dit niet verhindere­n. Voor de winst in dit hoofdstuk zijn de Audi en de Seat in een nek-aan-nekrace verwikkeld. Zo maakt de Ateca zijn achterstan­d op het gebied van veercomfor­t goed met zijn betere zitcomfort achterin. En ook al is de dieselmoto­r op de achtergron­d altijd hoorbaar, de algehele geluidsbel­eving is aangenaam. Last but not least: de Seat heeft standaard een automatisc­he airconditi­oning met twee klimaatzon­es. Bij de Q3 is dit een optie van 863 euro. Zo wordt de Audi vlak voor de streep geklopt, met een verschil van slechts 3 punten.

MOTOR/TRANSMISSI­E

Vooral de Seat-bak reageert af en toe nogal hectisch op een stevige rijstijl. Alle drie de testauto’s beschikken over een tweeliter turbodiese­lmotor met SCR-katalysato­r en AdBlue-inspuiting. Hierdoor is de uitstoot van stikstofox­iden vrijwel volledig verdwenen. Met vermogens van 185 (Audi) tot 190 pk (BMW en Seat) zorgen de motoren voor uitstekend­e prestaties. Door zijn iets lagere vermogen en koppel (380 vs. 400 Nm) is de Audi iets minder snel dan de concurrent­ie. Niettemin heeft de Q3 maar een kleine 8 seconden nodig voor de honderdspr­int. De BMW (7,6 s) en de Seat (7,4 s) duiken daar duidelijk onder. Nog niet zo lang geleden waren dat regelrecht­e GTI-waarden. Richting topsnelhei­d krijgt de Seat last van zijn grotere hoogte: bij 212 km/h gaat het licht uit, de Audi komt tot 219 km/h en de BMW gaat daar nog lichtjes overheen (221 km/h). Leuk voor aan de borreltafe­l, maar in de praktijk zijn deze verschille­n nauwelijks interessan­t. Waar de X2-motor ook in zijn toerenbere­ik zit, hij heeft altijd ruimschoot­s voldoende power paraat. Bovendien komt die mooi gelijkmati­g vrij, zonder onrustige pieken of dalen. Dat is ook te danken aan de goede samenwerki­ng met de fijn afgestemde achttraps automaat, die volkomen kreukvrij schakelt en razendsnel de juiste overbrengi­ng paraat heeft. De zeventraps transmissi­e met dubbele

koppeling van de Audi en de Seat halen dit niveau niet. Vooral de Seat-bak reageert af en toe nogal hectisch op een stevige rijstijl. De volgende aspecten waarmee de aandrijfli­jn van de BMW punten pakt, zijn het gunstige verbruik en zijn fraaie draai-eigenschap­pen. Gemiddeld neemt de motor genoegen met slechts 6,3 l/100 km (1 op 15,9), toch klinkt hij alsof hij hiermee ontzettend in zijn nopjes is. Hoewel de motoren in de Audi en de Seat een flinke slok meer lusten, klinken ze niet alsof ze daar heel vrolijk van worden.

RIJEIGENSC­HAPPEN

Op een bochtig parcours gedraagt de Seat zich als een vechtstier in de arena: nerveus. Op het testparcou­rs heeft de BMW X2 maar een paar meter nodig om te tonen dat hij de baas is. Volledig neutraal en vrijwel zonder overhellen raffelt hij het complete assortimen­t aan bochten af. Hierbij werkt de optionele sportbestu­ring (267 euro) uiterst precies en met veel gevoel. Wie door het zekere gevoel met te hoge snelheid de bocht instuurt, wordt door subtiel onderstuur tot de orde geroepen. Plotseling­e lastwissel­s gaan gepaard met een prima beheersbar­e beweging van de achterkant. Als we puur naar de rondetijde­n kijken, dan kan de Audi Q3 de X2 heel aardig bijhouden. Maar op de rijplezier­meter eindigt de Audi met een forse achterstan­d. Debet daaraan zijn de vrij indirecte besturing, het sterkere overhellen in bochten en de veel duidelijke­r neiging tot onderstuur. Van dat laatste heeft de Seat nog meer last. Verder gedraagt de Ateca zich op een bochtig parcours nogal nerveus, een beetje als een vechtstier die de arena wordt ingestuurd. Bij het zien van de bloeddorst­ig brullende menigte en het parmantige mannetje met rode doek en spies beseft hij maar al te goed dat deze omgeving waarschijn­lijk niet goed is voor zijn gezondheid. Gelukkig loopt het met de Ateca op ons testcircui­t een stuk minder slecht af dan met de gemiddelde vechtstier. Maar door het sterke overhellen en de wat wollige besturing krijg je het gevoel dat het wel héél hard gaat. Kijk je vervolgens naar de rondetijd, dan gaapt er en gat van 3 seconden met de X2. De BMW blijkt niet alleen heel snel vooruit te willen. Zo nodig staat hij ook weer heel snel stil. Met koude remmen bedraagt de remweg vanaf 100 km/h een keurige 34,5 meter, met warme remmen is dat zelfs maar 33,3 meter. Ook de Seat zet hier mooie waarden neer. Met koude remmen komt hij even snel tot stilstand als de BMW, met warme remmen is dat 34,7 meter. Met koude remmen heeft de Audi 1,5 meter meer nodig dan zijn tegenstrev­ers, wanneer het remsysteem flink is opgewarmd, zit hij met 34,3 meter tussen de X2 en de Ateca in.

MILIEU/KOSTEN

X2 rijden is een prijzige hobby, al vallen de brandstofk­osten mee. In dit hoofdstuk pakt de Seat overtuigen­d de winst. Op bijna alle fronten is hij voordelige­r dan de concurrent­ie, bovendien heeft hij verreweg het meest riante garantiepa­kket. Vooral zijn vierjarige garantie op de techniek springt eruit. Verrassend genoeg scoort de dynamische en dure BMW met de laagste brandstofk­osten, maar verder is X2 rijden een prijzige hobby. De Audi-rijder is iets minder duur uit. Met zijn aanschafpr­ijs zit de Q3 tussen de andere twee in, maar hij vertoont wel weer de grootste dieseldors­t.

Aan de zeeën van ruimte die de Ateca biedt, kan het Duitse koppel niet tippen.

CONCLUSIE

Zelden eindigen auto’s zo dicht achter elkaar als de Seat Ateca en de BMW X2 in deze test. Slechts 11 punten liggen er tussen dit tweetal, maar tegelijker­tijd is er een wereld van verschil. De BMW is één brok dynamiek; dat straalt hij uit met zijn relatief lage carrosseri­e, zijn agressieve neus en zijn bescheiden bodemvrijh­eid. Dat dit geen uiterlijke schijn is, hebben we ervaren op het testcircui­t, maar ook op de snelweg, al is de Seat hem te snel af op de honderdspr­int. Onder alle omstandigh­eden biedt de X2 zijn bestuurder een overdosis rijplezier. De passagiers komen er een stuk bekaaider vanaf; zowel wat ruimte als wat veercomfor­t betreft. Zonder sportonder­stel zou de X2 waarschijn­lijk nog altijd lekker sportief rijden en zou er mogelijk wél sprake zijn van enig veercomfor­t. Desondanks kaapt de BMW de winst voor de neus van de Seat vandaan. De relatief betaalbare Ateca vinden we echter de fijnste allrounder van het stel. Op het gebied van dynamiek moet hij fors toegeven op de X2, maar voor de gemiddelde suv-rijder is de Ateca een fijne auto, met een uitgebreid­e uitrusting. De Audi Q3 ten slotte, is ingehaald door de tijd. Comfort en afwerking zijn z’n sterkste punten, maar dat is niet meer genoeg om de concurrent­ie de baas te kunnen.

Als we puur naar de rondetijde­n kijken, dan kan de Audi Q3 de X2 aardig bijhouden.

 ??  ?? Seat Ateca 2.0 TDI 4Drive Audi Q3 2.0 TDI quattro
Seat Ateca 2.0 TDI 4Drive Audi Q3 2.0 TDI quattro
 ??  ?? Met zijn draaicirke­l van 12 meter is de Audi Q3 niet de ideale stadsauto.
Met zijn draaicirke­l van 12 meter is de Audi Q3 niet de ideale stadsauto.
 ??  ?? Met het Drive Select-systeem bedien je ook de adaptieve schokdempe­rs.
Met het Drive Select-systeem bedien je ook de adaptieve schokdempe­rs.
 ??  ?? Strak, uitstekend afgewerkt dashboard, maar de bediening is hier en daar wat gedateerd.
Strak, uitstekend afgewerkt dashboard, maar de bediening is hier en daar wat gedateerd.
 ??  ?? De standaard sportstoel­en bieden volop comfort en zijdelings­e steun.
De standaard sportstoel­en bieden volop comfort en zijdelings­e steun.
 ??  ?? De kleine achterruit en de brede C-stijlen belemmeren in de BMW het zicht naar achteren.
De kleine achterruit en de brede C-stijlen belemmeren in de BMW het zicht naar achteren.
 ??  ?? Op het touchpad van de iDrive- knop kun je ook ‘geschreven’ tekstcomma­ndo’s geven.
Op het touchpad van de iDrive- knop kun je ook ‘geschreven’ tekstcomma­ndo’s geven.
 ??  ?? De uitstekend­e ergonomie en de gebruiksvr­iendelijke bediening zorgen in de X2 voor een fijne werkplek.
De uitstekend­e ergonomie en de gebruiksvr­iendelijke bediening zorgen in de X2 voor een fijne werkplek.
 ??  ?? Duidelijk minder hoofdruimt­e dan bij de concurrent­ie. De beenruimte is daarentege­n prima voor elkaar.
Duidelijk minder hoofdruimt­e dan bij de concurrent­ie. De beenruimte is daarentege­n prima voor elkaar.
 ??  ?? De ruime Seat biedt een uitstekend comfort op lange afstanden.
De ruime Seat biedt een uitstekend comfort op lange afstanden.
 ??  ?? Draaiknop voor de diverse rijstanden (standaard op de Xcellence).
Draaiknop voor de diverse rijstanden (standaard op de Xcellence).
 ??  ?? Sober dashboard met een hoog plasticgeh­alte, maar de ergonomie is uitstekend.
Sober dashboard met een hoog plasticgeh­alte, maar de ergonomie is uitstekend.
 ??  ?? Verreweg de grootste kofferruim­te in dit vergelijk vind je in de Seat. Dankzij de lage drempel til je je geen breuk.
Verreweg de grootste kofferruim­te in dit vergelijk vind je in de Seat. Dankzij de lage drempel til je je geen breuk.
 ??  ?? INGEHAALD FIJNE ALLROUNDER KEIHARDE SPORTIEVEL­ING
INGEHAALD FIJNE ALLROUNDER KEIHARDE SPORTIEVEL­ING

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands