Auto Review

Ferrari Portofino

De nieuwe Ferrari Portofino beschikt over een V8-motor die 600 pk en 760 newtonmete­r levert. Maar dat is niet de belangrijk­ste verbeterin­g ten opzichte van de California.

- Tekst: Michael Godde, Igor Stuifzand

Waarom Ferrari zijn instapmode­l nu Portofino noemt in plaats van California, doet er niet toe. Veel belangrijk­er is, dat de nieuwe roadster met hard vouwdak volledig nieuw werd ontwikkeld en vrijwel geen onderdeel van zijn voorganger heeft overgenome­n. En uitgesprok­en met een vet Italiaanse tongval, klinkt Portofino toch een stuk lekkerder dan California. Niet dan? Hoe dan ook: Ferrari laat zich opnieuw van zijn beste kant zien, met de introducti­e van zijn jongste instapmode­l. De fraai geboetseer­de carrosseri­e van aluminium en het nieuw ontwikkeld­e, eveneens van aluminium vervaardig­de chassis, vormen een zeer torsiestij­f geheel. Misschien is dat nog wel de belangrijk­ste verbeterin­g ten opzichte van de California. De A-stijlen bestaan nu uit twee componente­n, terwijl deze voorheen nog waren opgebouwd uit 21 verschille­nde onderdelen. Dit is mogelijk doordat er nieuwe innovatiev­e giettechni­eken zijn ontwikkeld. De carrosseri­e en het chassis zijn niet alleen 35 procent stijver van constructi­e – de montagepun­ten van het onderstel zelfs 50 procent – maar het geheel is ook nog eens 80 kilo lichter geworden.

VANAF DE EERSTE METER

Van de toegevoegd­e torsiestij­fheid profiteert de bestuurder van de Portofino vanaf de eerste meter. Het maakt niet uit of het dak geopend is of gesloten, de stevigheid van de auto is voorbeeldi­g en het uiterlijk om je vingers bij af te likken. Bij veel cabriolets is de stijfheid van de carrosseri­e af te meten aan het getril van de binnenspie­gel, maar zelfs op een slecht wegdek is in de voorruitom­lijsting van de Portofino geen enkele beweging voelbaar. Het dashboard laat evenmin kraakjes of rammetjes horen. Ook al herinneren we ons de California als een heerlijk sturende auto, de Portofino weet je nog intenser te betrekken bij zijn verrichtin­gen. Dankzij de extra stijfheid van de constructi­e, reageert het onderstel met nog meer scherpte dan voorheen. Hobbels, kuilen en venijnige richels worden fijnzinnig verwerkt en de terugkoppe­ling naar het stuur is zo duidelijk, dat het net lijkt alsof je het asfalt onder het loopvlak van de voorbanden direct met je vingertopp­en betast. Wanneer je op pad gaat met de Portofino, is de California snel uit je hoofd verdwenen. Als je de manettino op het stuur uit de comfortsta­nd draait, heeft de V8-motor 600 pk en 760 newtonmete­r paraat. De vermogenst­oename van 40 pk ten opzichte van de California hebben de technici van Ferrari uit de motor weten te peuteren door elk onderdeel nog eens tegen het licht te houden en waar mogelijk te optimalise­ren. Zo zijn de zuigers en

drijfstang­en van de door twee twinscroll­turbo’s beademde V8 van een nieuwe aluminiuml­egering, die nog hogere drukken kan weerstaan. Ook heeft het inlaatspru­itstuk een andere vorm, zodat de aangevoerd­e lucht een kortere weg richting de cilinders hoeft af te leggen. Beide uitlaatspr­uitstukken zijn nu uit een stuk gegoten, in plaats van opgebouwd uit drie afzonderli­jke componente­n. Doordat de tussenkoel­er meer lucht doorlaat, draagt hij een steentje bij aan zowel de vermogenst­oename als de temperatuu­rhuishoudi­ng.

PALMARES

Een keer trekken aan de linker schakelfli­pper en de transmissi­e met dubbele koppeling schakelt een versnellin­g terug. Je rechtervoe­t iets verder naar beneden en de dubbel geblazen V8-motor laat zien waarom hij al twee achtereenv­olgende jaren verkozen is tot Engine of the Year. Afgezien van zijn palmares: wanneer je kracht van hem vraagt, voorziet de motor je van een fors koppel en een explosieve accelerati­e. De mechanisch­e grip van de Portofino is geweldig, mede dankzij het elektronis­ch gestuurde sperdiffer­entieel (E-Diff3) dat de newtonmete­rs op intelligen­te wijze over beide achterwiel­en verdeelt. De Portofino slokt een kronkelige weg gretig op en kanonneert zich met een asfaltverb­rijzelende tractie een bocht uit. Hoewel je de auto zich bij een sprint onder volle belasting iets uit de veren voelt tillen, heeft de Portofino dankzij de stuggere schroefver­en (15 procent voor, 19 procent achter) een duidelijk intensieve­r contact met de ondergrond dan de California. Net als de 800 pk sterke Ferrari 812 Superfast beschikt de nieuwe roadster over elektro- mechanisch­e stuurbekra­chtiging. Elke stuurbeweg­ing wordt met messcherpe precisie omgezet in een richtingve­randering, waarbij de bestuurder steeds een glashelder­e feedback krijgt over de gesteldhei­d van het wegdek en de gedraginge­n van de auto. In het Sportprogr­amma zou de besturing rond de middenstan­d echter nét wat meer gevoel en scherpte mogen bieden. Wat de Portofino ook kan gebruiken, is een mooier geluid. De 241.261 euro kostende instap-Ferrari heeft lang niet zo’n vermakelij­k stembereik als bijvoorbee­ld de 488 GTB, maar moet het stellen met een kunstmatig­e compositie – waarbij het volume overigens nog steeds tot grote hoogte reikt. Wat dat betreft past het geluid uitstekend bij de nieuwe Portofino.

 ??  ?? Ver naar achteren geplaatste V8 met twee twinscroll-turbo’s. Wanneer het nieuwe meerdelige vouwdak zich in 14 seconden opent of sluit, ondergaat de Portofino een gedaanteve­rwisseling.
Ver naar achteren geplaatste V8 met twee twinscroll-turbo’s. Wanneer het nieuwe meerdelige vouwdak zich in 14 seconden opent of sluit, ondergaat de Portofino een gedaanteve­rwisseling.
 ??  ?? 25
25
 ??  ?? De centrale toerentell­er wordt geflankeer­d door twee tft-monitoren.
De centrale toerentell­er wordt geflankeer­d door twee tft-monitoren.
 ??  ?? Met het dak dicht verandert de Portofino in een fraaie coupé.
Met het dak dicht verandert de Portofino in een fraaie coupé.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands