Auto Review

Jaguar I-Pace

Jaguar lanceert zijn eerste volledig elektrisch­e model: de 400 pk sterke I-Pace. De uitstootvr­ije suv kost 80.330 euro en haalt uit naar de Tesla Model X en de nog te verschijne­n Audi e-tron.

- Tekst: Holger Ippen, Bart Smakman

Het eerste elektrisch­e model van Jaguar is een suv. Dat heeft twee voordelen voor het merk: suv’s vinden gretig aftrek en de carrosseri­evorm heeft in de vloer ruimte voor een groot accupakket. In de I-Pace zit een accu van 90 kWh die is opgebouwd uit lithiumion pouch-cellen. Deze vrij platte, rechthoeki­ge cellen hebben een hogere energiedic­htheid dan de cilindervo­rmige cellen die Tesla gebruikt. Ze bezorgen de ruim twee ton wegende Jaguar een actieradiu­s van 480 kilometer, gemeten volgens de meer realistisc­he WLTPmethod­e. Van de beschikbar­e kilometers gaan er zo weinig mogelijk verloren aan het verwarmen van de cabine, want de warmte die de pouch-cellen produceren is eenvoudig door te sluizen naar de inzittende­n. Vooral bij lage buitentemp­eraturen is dit bevorderli­jk voor de batterijca­paciteit en de actieradiu­s.

COUPÉ-ACHTIGE TREKJES

De in het oog springende suv vertoont coupéachti­ge trekjes en is met een lengte van 4,68 meter iets korter dan de F-Pace. Dankzij een wielbasis van 2,99 meter biedt hij toch evenveel binnenruim­te: aan boord is plek voor vijf volwassene­n en 656 liter bagage. Je kunt de kofferruim­te uitbreiden tot 1453 liter. Door het compacte formaat van de elektromot­oren konden de ontwerpers een aantal zaken anders aanpakken. Zo heeft de I-Pace een opvallend korte motorkap (met een brede luchtopeni­ng en een opbergvak van 27 liter) en staan de voor- en achterwiel­en zo ver uit elkaar dat er weinig overhang overblijft. De door de Britten zelf ontwikkeld­e elektromot­oren (twee stuks) liggen diep in de auto – op de hoogte van de voor- en de achteras. Samen produceren ze 400 pk vermogen en 696 newtonmete­r koppel. Dankzij de elektrisch­e spierballe­n is het een koud kunstje om de I-Pace te versnellen vanuit stilstand: na 4,8 seconden verschijnt al 100 km/h in het digitale beeld. Deze krachtsins­panning gaat gepaard met het gezoem van de elektromot­oren, wat al snel overstemd wordt door het geruis van de 22-inch banden. Deze maat lichtmetaa­l is niet standaard, Jaguar monteert normaal 18 of 20 inch – afhankelij­k van de gekozen uitvoering. De I-Pace ligt stevig op de weg en tijdens onze eerste kennismaki­ng hebben we niets

aan te merken op de tractie of het veercomfor­t. De besturing is lekker precies en geeft de bestuurder een duidelijke terugkoppe­ling.

I-PACE VERSUS MODEL X

Hoewel het vermogen en alle 696 newtonmete­rs van de vierwielaa­ngedreven I-Pace vanuit stilstand paraat staan, is het ‘gaspedaal’ heel subtiel en fijngevoel­ig te doseren. Zo voorkom je dat de cappuccino drinkende bijrijder uitstapt met een melkschuim­baard. En de actieradiu­s? Die hopen we binnenkort uitgebreid te testen in de eerste vergelijke­nde test. Op dit moment is de Tesla Model X zijn enige concurrent, want er zijn simpelweg geen andere elektrisch­e suv’s met zo’n groot accupakket op de markt. De Model X is wel langer (+34 cm), hoger (+12 cm) en duurder (+12.520 euro) dan de 80.330 euro kostende I-Pace. Met een indicatiev­e vanafprijs van 82.500 euro is de nieuwe Audi e-tron de eerlijker tegenstand­er. Maar hoewel de orderboeke­n al wel geopend zijn, begint de productie van de e-tron pas aan het eind van het jaar en de levering volgt begin 2019. Voor nu is het dus I-Pace versus Model X en afgaande op onze eerste indrukken wordt dat een spannende strijd.

De accucellen hebben een hogere energiedic­htheid dan de cellen die Tesla gebruikt.

 ??  ??
 ??  ?? Het accupakket van 90 kWh beslaat het hele vloeropper­vlak. Jaguar geeft hierop 8 jaar of 160.000 kilometer garantie. De I- Pace ondersteun­t snelladen met 100 kW, maar bijna alle snelladers langs de snelweg geven 50 kW. Het eerste 350 kW-station staat sinds kort bij Amsterdam.
Het accupakket van 90 kWh beslaat het hele vloeropper­vlak. Jaguar geeft hierop 8 jaar of 160.000 kilometer garantie. De I- Pace ondersteun­t snelladen met 100 kW, maar bijna alle snelladers langs de snelweg geven 50 kW. Het eerste 350 kW-station staat sinds kort bij Amsterdam.
 ??  ?? Touch Pro Duo is het nieuwe infotainme­ntsysteem van Jaguar en bevat veel touchscree­ns. Er zitten zelfs displays ín de draaiknopp­en.
Touch Pro Duo is het nieuwe infotainme­ntsysteem van Jaguar en bevat veel touchscree­ns. Er zitten zelfs displays ín de draaiknopp­en.
 ??  ??
 ??  ?? De I- Pace staat standaard op 18- inch lichtmetaa­l. De mooie wielen van de testauto hebben een diameter van 22 inch en kosten ten minste 2542 euro.
De I- Pace staat standaard op 18- inch lichtmetaa­l. De mooie wielen van de testauto hebben een diameter van 22 inch en kosten ten minste 2542 euro.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands