Auto Review

Mini Cooper S Cabrio

- Tekst: Jaap Peters

De Mini Cabrio heeft altijd een grote aantrekkin­gskracht gehad op hippe mensen. Nu de lente is aangebroke­n, kunnen ze weer dakloos flaneren en vervolgens aan spannende cocktails nippen. De echte hipster koopt meteen de vernieuwde versie, die in Born wordt gebouwd en sinds 31 maart in de showroom staat.

In deze uitgave van AutoReview rijden we met twee tegenpolen. Verderop lees je over de Mazda MX-5 Sakura, een pure roadster waarbij alles in het teken staat van een laag gewicht en zoveel mogelijk rijplezier. Dat je daardoor niet al te hoge eisen moet stellen aan het comfort, is voor de liefhebber geen enkel probleem. De meer dan 300 kilo zwaardere Mini Cabrio heeft precies het tegenoverg­estelde karakter. Hij is er voor de luxepaarde­n; in de praktijk vaak vrouwen die de wereld aanschouwe­n vanachter een grote zonnebril en onafscheid­elijk zijn met hun handtas van Prada. Open rijden is leuk, maar je haar moet niet in de war raken en stoelverwa­rming, een windscherm en de nieuwste multimedia-gadgets zijn onontbeerl­ijk. En wie bedient nu handmatig het dak als het ook elektrisch kan? Toevallig zijn beide ongeveer even duur; maar dat is zo’n beetje de enige overeenkom­st. Toch weten ze alle twee op hun eigen manier te charmeren.

FACELIFT VOOR ALLE VARIANTEN

Niet alleen de Mini Cabrio is vernieuwd, ook de drie- en vijfdeurs Mini zijn aangepast. De wijziginge­n zijn eerder subtiel dan meeslepend. Het opvallends­t aan het uiterlijk zijn de achterlich­ten, die hetzelfde motief hebben als de Britse vlag. Ze zitten standaard op de Cooper S en de John Cooper Works. Bij de minder dure versies moet je 870 euro bijbetalen voor achterlich­ten met het Union Jack-design. Toch grappig dat dit idee met de Britse vlag op het Duitse hoofdkanto­or van Mini’s moederbedr­ijf BMW is bedacht, en dat de lichtunits in de Nederlands­e fabriek in Born in de carrosseri­e worden geschroefd. De bijzondere achterlich­ten zijn niet alleen een geinige gimmick, de indeling is bovendien doordacht. Het horizontal­e deel van de vlag dient als richtingaa­nwijzer. De verticale baan van de vlag is het remlicht, terwijl het achterlich­t wordt gevormd door de diagonale lijnen. Als je echt goed oplet, zie je dat Mini zijn logo op de achterklep, de motorkap en het stuur heeft vernieuwd.

SAINT-TROPEZ

Wij rijden met de Cooper S, die nu standaard is voorzien van led-koplampen. Optioneel krijg je er bochtverli­chting bij en passen de koplampen hun licht aan de situatie op de weg aan. Zo heeft de verlichtin­g een automatisc­he dimfunctie voor het grootlicht, zodat tegenligge­rs niet worden verblind. Wie bang is dat zijn Mini te veel lijkt op die van de modieuze buurvrouw, kan hem dankzij het Mini Yours-programma uitgebreid aan

zijn of haar persoonlij­ke smaak aanpassen. Zo kun je zelf decoratiev­e interieurp­anelen ontwerpen die aan de kant van de bijrijder worden aangebrach­t. Via een speciale onlineshop kun je allerlei kleuren, patronen en afbeelding­en kiezen. Handig is dat je nu ook draadloos je telefoon kunt opladen, zodat hij nooit leeg is als je een selfie wilt maken op de boulevard van Saint-Tropez. Bovendien is de verkeersin­formatie van het vernieuwde navigaties­ysteem nu altijd actueel. Het bleef niet bij uiterlijke wijziginge­n, ook op technisch gebied vonden kleine aanpassing­en plaats. De Mini One, de instapper, heeft nu een 1,5-liter driecilind­er motor, die 102 pk levert. Voorheen had hij een kleinere 1.2-motor. De One, de Cooper, de Cooper S en de Cooper D zijn nu leverbaar met een nieuwe zeventraps Steptronic-transmissi­e met dubbele koppeling. Daarmee hebben we meteen het grootste technische nieuws van de facelift bij de horens gevat.

BEPERKT ZICHT

Zoals gezegd dient gemak de mens in de Mini Cabrio, Je hoeft dus geen ingewikkel­de han- delingen te verrichten om open te rijden: met een druk op de knop vouw je het stoffen dak volautomat­isch naar beneden. Dan ontpopt zich wel meteen een nadeel: het opgevouwen dak achter je rug beperkt het zicht naar achteren flink. Zeker als je niet zo heel lang bent, kun je nauwelijks zien wat zich achter je auto afspeelt. Maar dat is een klein smetje op de overdosis rijplezier die de 192 pk sterke Cooper S Cabrio te bieden heeft. Ligt er een uitdagende weg vol bochten voor je, dan is de Mini niet de beroerdste. De Cooper S stuurt scherp en nauwkeurig en de Steptronic-transmissi­e schakelt precies op de momenten waarop je dat wilt. De prestaties zijn indrukwekk­end: de Mini heeft maar 7,2 seconden nodig om van 0 naar 100 te sprinten en heeft een topsnelhei­d van 230 km/h. Ook als je geen haast hebt, is de Cooper S een leuke auto. Als je voor 900 euro het Always Open-pakket bestelt, hoef je je sleutel niet te gebruiken om het portier te ontgrendel­en; dat gaat vanzelf. Bovendien krijg je stoelverwa­rming en een windscherm. Zo kun je zelfs bij lage temperatur­en nog uitstekend open rijden. Je billen worden verwarmd en de wind wordt keurig over de auto heen geleid. Mocht het geen weer zijn om open te rijden, dan heb je – anders dan bij de MX-5 – met dichte kap nog altijd voldoende bewegingsv­rijheid. Er is zelfs een achterbank­je aangebrach­t, waarop kleine kinderen met wat inschikkel­ijkheid kunnen zitten. Een tas van Prada kun je er zeker op kwijt.

GEEN KOOPJE

De Brits-Duits-Limburgse Mini Cabrio is te koop vanaf 28.200 euro (Mini One). Betaal je

Open rijden is leuk, maar je haar moet niet in de war raken en stoelverwa­rming en een windscherm zijn onontbeerl­ijk.

3000 euro meer, dan krijg je de Cooper met 136 pk. De Cooper S is met 39.700 euro al flink duurder, voor onze versie met zeventraps transmissi­e betaal je 500 euro extra. Het topmodel, de John Cooper Works met 231 pk, kost 49.900 euro. Wie liever dieselt, kan een Cooper D bestellen vanaf 34.400 euro, of een SD (standaard met achttraps automaat) voor 43.300 euro. Wil je hip zijn, dan moet je bereid zijn om flink je portemonne­e te trekken. Een simpele feature als cruisecont­rol is niet eens standaard, en dus loopt de basisprijs al snel op. Maar daar krijg je wel iets voor terug: rijplezier én luxe. En dat – als het weer meezit – onder een fonkelende sterrenhem­el die zich met één druk op de knop voor je opent.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Leuk bedacht: achterlich­ten in de vorm van de Britse vlag. Luxe en rijplezier komen samen in de 192 pk sterke Cooper S Cabrio.
Leuk bedacht: achterlich­ten in de vorm van de Britse vlag. Luxe en rijplezier komen samen in de 192 pk sterke Cooper S Cabrio.
 ??  ?? Typisch Mini, maar wel wat druk en rommelig. Via inductie kun je draadloos je telefoon opladen.
Typisch Mini, maar wel wat druk en rommelig. Via inductie kun je draadloos je telefoon opladen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands