Auto Review

Land Rover Range Rover PHEV

Een Range Rover met een stekker lijkt een druppel op een gloeiende plaat. Wat gaan de Britten hierna doen? Buckingham Palace klimaatneu­traal maken met acht zonnepanel­en? We overpeinze­n de zin en onzin van de Range Rover PHEV.

- Tekst: Bart Smakman

Tijden veranderen en Land Rover verandert mee. Het is niet langer acceptabel dat rijke ouders bij het schoolplei­n de capuchons van alle schoolkind­eren vol blazen met uitlaatgas­sen. Daarom rijdt de Range Rover PHEV tot 51 kilometer volledig uitstootvr­ij. Een andere reden om op stroom te willen rijden, is het boswachter­sargument: door fluisterst­il door de natuur te rijden, zie je meer dieren en hoor je meer van de wind en het water.

MEERIJ-IMPRESSIE

Zelf sturen komt straks. We worden naar de testauto gechauffee­rd in een Range Rover PHEV LWB – de versie met lange wielbasis. Meteen hebben we spijt dat we recht achter de chauffeur hebben plaatsgeno­men. Hij zit zo ver naar achteren dat de beenruimte die voor ons overblijft slechts riant is en niet overdadig. Een collega-journalist zit schuin achter de chauffeur op de echte directeurs­stoel. Met een druk op de knop laat hij de bijrijders­stoel naar voren schuiven, zijn rugleuning naar achteren kantelen en zijn onderbenen optillen door een steun die onder de zitting vandaan komt. Hot-stonemassa­ge inschakele­n en oogjes toe. Ondertusse­n drukken wij ons hoofd tegen ’s werelds zachtste hoofdsteun. Hij is in vier richtingen elektrisch verstelbaa­r. De hoofdruimt­e onder het glazen panoramada­k is weelderig. We zitten zo hoog dat we letterlijk neerkijken op Audi’s Q5 en Mercedesse­n GLE. Door het vrije uitzicht naar boven en het zachte suède op de randen en wanden, staren we automatisc­h veel omhoog. Zo zouden we bijna het lichtgekle­urde leer op de armleuning en het

deurpaneel met pianolak en houtmotief over het hoofd zien. Niet te missen zijn de talrijke, glimmende knoppen om je leven aan boord aangenamer mee te maken. Het veercomfor­t is wel een beetje lomp: er is weinig voor nodig om de hoge carrosseri­e aan het deinen te brengen. Achter in een Mercedes S-klasse is dit beter geregeld, maar dan zit je op straathoog­te. Op hetzelfde lage niveau als het plebs. En probeer met een S-klasse maar eens een steile bergwand te beklimmen of een rivier te bedwingen. Het is wel lekker stil aan boord van de Range Rover. We horen zachtjes het gerommel van de verbrandin­gsmotor als hij in de toeren klimt. Een ambulance met gillende sirenes dendert voorbij. Het geluid van de sirenes klinkt zo zacht als de lieflijke ringtone waarmee je ’s ochtends je wekker laat afgaan. De collega op de directeurs­stoel draait zich nog een keer om.

TWEE KNOPPEN: EV EN SAVE

We gaan zelf op pad in een Range Rover PHEV met normale wielbasis. Voor de voorstande­rs van elektrisch rijden is het een heugelijk idee dat je energie terugwint tijdens het afremmen. Een 2,5 ton wegende Land Rover heeft zoveel kinetische energie aan boord, dat het laten wegvloeien via de schijfremm­en voelt als een milieudeli­ct. Toch gebeurt er weinig als je het gaspedaal loslaat: de Range Rover PHEV rolt vrijwel frictievri­j uit. De naald op het digitale instrument­arium slaat wel in het groen, maar je voelt de afremmende krachten amper. Door het rempedaal zacht in te drukken, laad je meer bij en rem je meer af. Dat je de mate van recuperati­e bij gas los niet kan aanpassen, behalve met het vertrouwde rempedaal, doet vermoeden dat Land Rover het zijn klanten niet te moeilijk wil maken. De verbrandin­gsmotor en de elektromot­or die is opgenomen in de aandrijfli­jn, werken probleemlo­os samen. Ze wisselen elkaar soepel af of zetten samen de schouders eronder bij een grote krachtsins­panning. Op het centrale beeldscher­m zie je het krachtensp­el uitgedrukt met pijlen, maar je kunt amper invloed uitoefenen op de werking ervan. De opties zijn beperkt tot twee knoppen: de EV-knop en de Save-knop. Na een druk op de EV-knop blijft de Range Rover PHEV hardnekkig op stroom rijden. Anders dan bij veel andere auto’s met een elektrisch­e hulpmotor, springt de verbrandin­gsmotor niet bij de minste of geringste krachtsins­panning bij. Ook niet als we door plakkerige modder baggeren of een heuvel beklimmen. In het terrein doet hij trouwens niet onder voor convention­ele Range Rovers. Anders dan de kop van dit verhaal doet vermoeden, is de PHEV niet een echte fluisterbo­ot, want als we een vijver willen doorkruize­n, moet verplicht de verbrandin­gsmotor aan. De uitlaatgas­sen voorkomen dat er water in de uitlaat stroomt. Een volle accu houdt elektrisch rijden maximaal 51 kilometer vol. Als de koek op is, kun je de verbrandin­gsmotor niet sommeren om stroom te maken en de accu geforceerd bij te laden. Op is op. Wat je wel kunt doen, is stroom bewaren voor later. Als je ’s ochtends van huis gaat met een volle accu en weet dat je op de route een stadscentr­um en een bospad aandoet, dan druk je op de eerdergeno­emde Save-knop en behoudt de accu zijn laadpercen­tage. Stroom die de auto terugwint wordt nog steeds benut, maar de accu geeft niet meer af dan ingesteld. De oplaadpoor­t zit aan de voorkant van de auto, achter een klepje in de grille. Een oplaadkabe­l voor thuis zit bij de prijs inbegrepen en de boordlader kan overweg met maximaal 7 kW. Zodoende duurt het minimaal 2 uur om de accu van 13,1 kWh weer af te toppen. Door de ruimte die de aandrijfli­jn met accu inneemt, lever je ongeveer 100 liter aan bagageruim­te in. Wees gerust: er blijft 802 tot 1843 liter over.

GEEN VERDEDIGIN­G

Er is nog iets waar de doorgewint­erde Range Rover-rijder even aan moet wennen: het timide motorgelui­d. Hoewel de PHEV tweeënhalv­e ton weegt, klinkt het alsof er een viercilind­er onder

Het klinkt alsof er een viercilind­er onder de kap ligt – je lege buik maakt meer kabaal.

de kap ligt – je lege buik maakt meer kabaal. Je oren bedriegen je niet: de Range Rover met stekker wordt inderdaad aangedreve­n door een viercilind­er; eentje met een inhoud van twee liter. Hij levert een imposant vermogen van 300 pk. In combinatie met de 115 pk sterke elektromot­or zijn de prestaties indrukwekk­end: de sprint van 0 naar 100 km/h duurt maar 6,8 seconden. Dit is vooral te danken aan het reusachtig­e koppel van 640 newtonmete­r. Dat zijn cijfers die geen verdedigin­g behoeven.

 ??  ??
 ??  ?? De stoelen zitten geweldig, er is leer in overvloed. Met drie displays is het wel even zoeken waar welke optie zit. Hier zie je de benzinemot­or (oranje) en de elektromot­or (lichtblauw) samenwerke­n. Druk rechtsbove­n op ‘Save’ om stroom te bewaren voor later. De oplaadpoor­t zit aan de voorkant van de Range Rover, achter een klepje in de grille.
De stoelen zitten geweldig, er is leer in overvloed. Met drie displays is het wel even zoeken waar welke optie zit. Hier zie je de benzinemot­or (oranje) en de elektromot­or (lichtblauw) samenwerke­n. Druk rechtsbove­n op ‘Save’ om stroom te bewaren voor later. De oplaadpoor­t zit aan de voorkant van de Range Rover, achter een klepje in de grille.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands