Auto Review

Mazda MX-5 Sakura

Er zijn weinig auto’s waarbij de lentekrieb­els zo worden aangewakke­rd als de Mazda MX-5. De komst van de gelimiteer­de Sakura (Japans voor kersenbloe­sem), is een mooie gelegenhei­d om hem weer eens voor het voetlicht te brengen.

- Tekst: Jaap Peters • Foto’s: Igor Stuifzand

Als autojourna­list hoor je natuurlijk enige afstand en objectivit­eit te bewaren tot merken en modellen. Toch geven we toe dat we hier op de redactie – vier man sterk – een groot zwak hebben voor de Mazda MX-5. Zijn rol in de geschieden­is heeft hij al opgeëist: de MX-5 zorgde er in 1989 voor dat de met uitsterven bedreigde roadster nieuw leven werd ingeblazen. Mazda kwam met een lage, lichte en pure tweezitter, die meteen een succes werd. Gelukkig wijkt Mazda na 29 jaar niet af van dit basisrecep­t.

HELTER SKELTER

Toen we de MX-5 Sakura ophaalden, deelde de lente zijn eerste voorzichti­ge speldenpri­kjes uit. En dan moet de kap eraf, al zijn de temperatur­en nog laag en is de wind af en toe snijdend. Als je een tijd niet in een MX-5 hebt gezeten, moet je weer even wennen. Om ele- gant in te stappen, wordt meteen een beroep gedaan op je lenigheid. Zit je eenmaal, dan waan je je weer op de felbegeerd­e skelter die je op de kleutersch­ool voor de neus van je klasgenoot­jes wegkaapte. Je zit zo laag dat een egel op de weg een reusachtig monster lijkt. Zeker als de kap dicht is, merk je hoe krap de auto eigenlijk is. Als je langer bent dan 1,90 meter, zit je met je hoofd tegen het dak. Wie lange benen heeft, moet passen en meten om ze een fatsoenlij­ke plek te geven. Je armen drukken tegen de bekerhoude­rs op de middentunn­el aan en de versnellin­gspook zit zo dicht bij de knoppen van het infotainme­ntsysteem dat je onbedoeld nogal eens van radiozende­r wisselt bij het schakelen.

KERSENBOOM

Onze redactie telt drie redacteure­n die eigenlijk te lang zijn voor de MX-5. Maar net als je bedenkt hoe krap en oncomforta­bel je zit, gooit de Mazda zijn charmes in de strijd. Ondanks het comfortgeb­rek, is niemand uit de auto weg te slaan. De remedie tegen de claustrofo­bie is open rijden. Het dakje openen is zo gepiept. De MX-5 doet niet aan ingewikkel­de elektrisch­e mechanisme­n, die alleen werken tot een snelheid van 42 km/h en nét te traag zijn om bij het wachten voor het stoplicht de kap te laten zakken. Bij de MX-5 gaat het gewoon handmatig en kost het drie seconden. De constructi­e is bovendien verbluffen­d simpel. Door aan een hendel boven de voorruit te trekken, ontgrendel je de dakconstru­ctie en kun je de kap met een elegante zwaai achter je hoofd laten verdwijnen. Bij de Sakura, een limited edition waarvan 25 exemplaren naar Nederland komen, heeft het dakje ook nog eens een elegante rode kleur. De kleur en de naam verwijzen naar de

rode bloesem van de kersenboom, die je in Japan zo vaak ziet en de voorbode is van de lente. De MX-5 Sakura heeft bovendien beige leren bekleding en een genummerd plaatje tussen de voorstoele­n. Hij kost 4600 euro meer dan het basismodel van de MX-5. Behalve het leer, de badge en het speciale dak krijg je ook onder meer navigatie, sleutelloz­e toegang en een Bose-audiosyste­em met 9 luidspreke­rs. De motor is bekend: de turboloze 1,5-liter viercilind­er met 131 pk en 150 Nm koppel.

BEST COMFORTABE­L

Deels noodgedwon­gen vanwege onze lengte, maar vooral omdat het zo leuk is, rijden we eigenlijk de hele week open. Het gaat er in de MX-5 wat puristisch­er aan toe dan in veel van zijn luxe soortgenot­en: het windscherm tussen de voorstoele­n is piepklein en de wind wordt niet over de auto heen geleid. Maakt allemaal niets uit, rechtop in de oostenwind is het nog altijd heel goed toeven in de MX-5. Wie het te koud heeft, kan de standaard stoelverwa­rming aanzetten. En je krijgt er veel voor terug: prima zittende stoelen, een heerlijk klein sportstuur en – dat verraste ons – een behoorlijk comfortabe­l onderstel. Het is beslist niet zo dat je elk steentje onder je billen door voelt schieten, de dempers zijn bewonderen­swaardig mild voor de inzittende­n. De MX-5 weegt maar 950 kilo, zodat de 1,5-liter motor zich niet al te veel hoeft in te spannen om puike prestaties te leveren. Bij lage toerentall­en is hij al best vlot, maar zijn kracht ligt in het bovenste gebied. Pas bij 7000 toeren beschik je over het maximale vermogen van 131 pk. Het koppel van 150 Nm is ook pas bij 4800 tpm beschikbaa­r. Voor de rust koop je geen MX-5; isolerend materiaal is goed voor vele extra kilo’s en dat gaat ten koste van het karakter van de roadster. Je Spotify-playlist met lichte klassieke werken kun je beter voor thuis bewaren.

NIET IN BELGIË

In België is de Sakura niet leverbaar, maar we hebben als troost voor onze Vlaamse lezers de prijzen eens vergeleken. Een MX-5 zonder de Sakura-opties is al leverbaar voor 22.690 euro. Daarmee kost hij in België bijna 10.000 euro minder dan bij ons. Zo hebben we allemaal iets. Nederland een Sakura, België een koopje. Na een week sturen met de MX-5 – hier en daar met een voorzichti­ge voorjaarsz­on – raken we andermaal onder de indruk van de MX-5. Hij is snel, dynamisch en licht, en heeft een verbluffen­d simpele dakconstru­ctie. Maar de MX-5 is een liefhebber­sauto. Niet iedereen bedekt de lage instap, de beperkte ruimte en het weinige isolatiema­teriaal met de mantel der liefde. Al is dat voor ons maar moeilijk te begrijpen.

Net als je bedenkt hoe krap en oncomforta­bel je zit, gooit de Mazda zijn charmes in de strijd.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands