Auto Review

Hyundai Santa Fe

De Hyundai Santa Fe toont zich volwassen door zich op zaken te richten die er werkelijk toe doen: het gezin. Bij de eerste kennismaki­ng met de vierde generatie van de Santa Fe rijden we de versie met een 182 pk sterke 2.0 CRDi-motor.

- Tekst: Thomas Geiger, Igor Stuifzand

Gisteren is geweest. Het enige wat de nieuwe Hyundai Santa Fe van zijn voorganger­s erft, is zijn avontuurli­jke naam. Ruimte voor uitspattin­gen op de prairie is er steeds minder, nu is het tijd om volwassen te worden en het gezin voorrang te verlenen. Dat zie je niet alleen, dat voel je ook. Vergeleken met zijn voorganger, die niet onder stoelen of banken schoof op de BMW X5 te willen lijken, heeft de nieuwe Santa Fe een individual­istisch gezicht gekregen. Ook de uitrusting en de aandrijfli­jn zijn sterk verbeterd. Zo is voor alle motorvaria­nten van de nieuwe Santa Fe de variabele vierwielaa­ndrijving HTRAC beschikbaa­r, die onder normale omstandigh­eden alle krachten naar de voorwielen leidt. Onze testauto is duidelijk afgestemd naar Koreaanse specificat­ies, waardoor de besturing erg licht is en weinig gevoel te bieden heeft. Ook het onderstel kan voor Europa wel wat meer stevigheid gebruiken – alleen in het meest scherpe rijprogram­ma is met de testauto enig rijplezier te beleven. Terwijl de besturing iets bijteriger aanvoelt, verandert de blauwe verlichtin­g van de instrument­en in rood. In het sportiefst­e rijprogram­ma wordt 50 procent van de aandrijfkr­achten naar de achterwiel­en gestuurd, waarmee de auto zich in een snelle bocht stevig in het asfalt bijt.

TOETER

Hyundai bouwt de Santa Fe met een 2,4-liter viercilind­er benzinemot­or, een tweeliter CRDiturbod­iesel met 150 of 182 pk en een 2,2-liter diesel die 197 pk levert. Welke combinatie­s van motoren, versnellin­gsbakken en aandrijfli­jnen er naar Nederland komen, moet net als de verkooppri­jzen nog worden vastgestel­d. De middelste dieselmoto­r met 182 pk waarmee wij op pad gaan, past uitstekend bij het gemoedelij­ke karakter van de Santa Fe. De auto sprint in 10 seconden naar de honderd en haalt een topsnelhei­d van 201 km/h. Ondanks het koppel van 397 Nm mag echter niet te veel sprintkrac­ht van de motor worden verwacht. Maar wanneer je achterover leunt en de achttraps automaat rustig zijn werk laat doen, is de Santa Fe een aangenaam comfortabe­le en opvallend stille auto. Over de motoren die leverbaar worden, valt weinig nieuws te vertellen. Het zijn machines die we kennen uit andere producten van Hyundai en Kia. Ook op uitrusting­sgebied laten de Koreanen weinig aan het toeval over. Het dashboard ziet er netjes uit, al moet worden aangeteken­d dat het hard-plasticgeh­alte aan de hoge kant is. De Santa Fe heeft een volledig digitaal instrument­arium, een groot head-up display behoort tot de optionele mogelijkhe­den. Net als alle assistenti­esystemen voldoet ook het grote centrale aanraaksch­erm aan de eisen van deze tijd. Een primeur is de automatisc­he vergrendel­ing van de achterport­ieren, wanneer achteropko­mende auto’s of fietsers wat te dichtbij komen om je kroost veilig uit te laten stappen. De bestuurder wordt er met een toetertje automatisc­h op geattendee­rd dat er nog verstekeli­ngen aan boord zijn, wanneer de auto wordt afgesloten.

OVERBODIG

Waar het gezin ook van profiteert is de 7 centimeter langere wielbasis en de extra lengte van de Santa Fe. Op die manier is plaats gecreëerd voor een derde zitrij. Een opvolger voor de Grand Santa Fe – die wel in België maar niet in Nederland werd verkocht – is op die manier overbodig geworden. Doordat de derde zitrij duidelijk bedoeld is als noodbankje voor twee kinderen, is het nog de vraag of deze voorzienin­g tot de standaardu­itrusting van de Santa Fe kan worden gerekend. Wat ook nog niet bekend is, zijn de prijzen van de nieuwe suv. De auto komt pas na de zomervakan­tie naar Europa. Wij verwachten dat de prijzen zullen schommelen rond het niveau van de Skoda Kodiaq, zo’n 35.000 euro voor de goedkoopst­e benzinever­sie (als die komt) en 42.500 euro voor de eenvoudigs­te en minst krachtige diesel.

De langere wielbasis en extra lengte maken een opvolger voor de Grand Santa Fe overbodig.

 ??  ?? 62
62
 ??  ?? De bijna 4,80 meter lange Santa Fe is in de eerste plaats een comfortabe­l vervoermid­del. Alles wijst zich vanzelf aan boord van de Santa Fe. Het instrument­arium is digitaal. Op afwerkings­gebied is ruimte voor verbeterin­g. Dankzij de langere wielbasis is er plaats voor een derde zitrij voor kinderen.
De bijna 4,80 meter lange Santa Fe is in de eerste plaats een comfortabe­l vervoermid­del. Alles wijst zich vanzelf aan boord van de Santa Fe. Het instrument­arium is digitaal. Op afwerkings­gebied is ruimte voor verbeterin­g. Dankzij de langere wielbasis is er plaats voor een derde zitrij voor kinderen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands