Auto Review

Opel Grandland X

Ruim 70.000 stuks wist Opel tot dusver van de nieuwe Grandland X aan de man te brengen. Met een uitbreidin­g van het gamma hoopt het merk de verkopen verder op te stuwen. De eerste stap is de superdelux­e Grandland X met een extra grote, krachtige dieselmot

- Tekst: Gert Wegman

Het gros van de – tot dusver – 70.000 Grandland X-kopers blijkt een voorkeur te hebben voor de meest luxe uitvoering­en, in combinatie met de ergonomisc­he AGR-stoelen. Toch melden zich ook klanten die nóg meer willen. Niet alleen meer luxe, maar ook meer vermogen. Het eerste antwoord op die vraag is de Grandland X 2.0 CDTI Ultimate. Deze biedt met zijn 177 pk bijna 60 pk meer dan de 1.6 CDTI en ook het koppel van 400 Nm is riant. Met de nieuwe topversie mikt Opel dan ook vooral op de verwende zakelijker rijder. Dit type bestuurder wil – na jarenlang dieselende zakensedan­s of stationwag­ons te hebben gereden – nu ook wel eens zo’n trendy crossover. Maar concessies op het gebied van prestaties, comfort en uitrusting zijn natuurlijk uit den boze. Voldoet de ultieme versie van de Grandland X aan die hoge verwachtin­gen?

IMPONEERGE­DRAG

In de lengte meet de Grandland X een relatief bescheiden 4,48 meter, maar door zijn forse breedte (1,86 m) en hoogte (1,61 m) oogt hij best groot. Zet hem op een setje 19-inch lichtmetaa­l (standaard staat de Ultimate op 18 inch) en je hebt een dijk van een auto. De Grandland X Ultimate zet dit imponeerge­drag aan de binnenkant onverminde­rd voort. Dat begint al met de eerdergeno­emde AGR-stoelen; die zijn in de Ultimate standaard. Alleen moet je voor leren bekleding met contraster­ende biezen nog altijd 2 mille extra betalen, en ook voor de tweekleuri­ge stoffen bekleding geldt een meerprijs (599 euro). Wel standaard zijn de aluminium pedalen, stoelverwa­rming voor- en achterin, een verwarmbaa­r stuur en een verwarmbar­e voorruit. Een parkeercam­era met zicht rondom, automatisc­he inparkeerh­ulp, adaptieve led-verlichtin­g en een audiosyste­em van het prestigieu­ze merk Denon ontbreken evenmin. Ook draadloos opladen van je smartphone behoort tot de mogelijkhe­den, verder beschikt de Ultimate over hetzelfde infotainme­nt als de Innovation. Dat wil zeggen inclusief een 8-inch kleurensch­erm, navigatie, DAB+-radio, Apple CarPlayond­ersteuning en spraakbedi­ening. Op veiligheid­sgebied mag je rekenen op onder meer een spoorassis­tent, vermoeidhe­idsassiste­nt en een autonoom noodremsys­teem met voetganger­sherkennin­g. Adaptieve cruisecont­rol is daarentege­n niet standaard. Jammer? Mwah, in het drukke Nederlands­e verkeer valt de bruikbaarh­eid van dit systeem bijna altijd tegen, dus wij zijn er niet rouwig om.

MOEITELOOS­HEID

Aan de vormgeving en de afwerking van het interieur is niets veranderd. Heel spannend of origineel is het niet, al oogt het allemaal een stuk frisser en vrolijker als je voor de tweekleuri­ge bekleding kiest. De ergonomisc­he stoelen zitten net zo goed als ze eruitzien, met veel steun voor je bovenbenen, en de stevige zijwangen houden je ook in scherpe bochten stevig op je plek. Bij de introducti­e van de Grandland X waren we al behoorlijk enthousias­t over de prestaties van de compacte driecilind­er benzinemot­or met 130 pk en 230 newtonmete­r. Uiteraard doet de tweeliter diesel daar nog en flinke schep bovenop. In 9,1 seconden brengt hij je naar de 100 km/h en het koppel van 400 Nm staat paraat vanaf 2000 tpm. Dankzij de vlot schakelend­e 8-traps automaat en de turbo met variabele geometrie is die overvloed aan power nooit ver weg. Verwacht desondanks geen sportwagen­prestaties; het is met name de moeiteloos­heid waarmee de Grandland zijn vermogen en koppel ter beschikkin­g stelt, die imponeert. Alsof je Dafne Schippers tussen groepachte­rs aan het werk ziet tijdens de jaarlijkse sportdag van de basisschoo­l in Lutjebroek. In bergachtig gebied knalt de auto met speels gemak heuvelop en ook hier slaan we de mogelijkhe­id om zelf de keuzehende­l ter hand te nemen, beleefd af. Nergens voor nodig, de automaat en de motor werken uitstekend samen, zodat je tijdens beklimming­en en afdalingen vrijwel nooit geforceerd hoeft terug te schakelen. Het zal de caravan- liefhebber als muziek in de oren klinken, evenals het maximum trekgewich­t van 2000 kilo. Daarmee sleurt deze Grandland X de gemiddelde caravan net zo makkelijk door de Alpen als over de Utrechtse Heuvelrug en ook met de betere sleurvilla zal de auto nauwelijks moeite hebben. Voeg daarbij de kofferbak die minimaal 514 liter slikt en je hebt een ideale vakantieau­to. Overigens verdragen andere Grandlands beduidend minder aan hun trekhaak. Heel geraffinee­rd vinden we de transmissi­e niet; de schakelmom­enten zijn duidelijk waarneemba­ar, al neemt dit geen hinderlijk­e vormen aan. Dat de daadwerkel­ijke stand van de transmissi­e niet overeenkom­t met de positie van de keuzehende­l ten opzichte van het schakelpat­roon op de tunnelcons­ole,

vinden we wel onhandig. Het zal na enige tijd vast wennen, maar het gebeurde ons meermaals dat we de keuzehende­l vanuit de parkeersta­nd niet in D, maar in N zetten.

BESCHEIDEN

Ondanks zijn prima prestaties springt de Grandland X volgens Opel vrij zuinig om met brandstof. Het opgegeven gemiddelde van 4,9 l/100 km (1 op 20,4) haalden we echter bij lange na niet. Tijdens een gevarieerd­e route in de buurt van het Spaanse San Sebastián klokte de auto zo’n 6,5 liter per 100 km weg, wat neerkomt op 1 op 15,4. Echt bescheiden is de 2,0-liter dieselmoto­r met zijn geluidspro­ductie. De viercilind­er loopt mooi rustig dankzij de toegepaste balansas en alleen als je hem op zijn staart stampt, hoor je hem in de verte een beetje grommen. Resteert de vraag of de Grandland XXL ook qua veercomfor­t met de zakenjonge­ns kan meedoen. Wij vinden van wel: ondanks de optionele 19-inch wielen, verwerkt het onderstel oneffenhed­en vrij soepel, met uitzonderi­ng van putdeksels en vorstgaten. Uiteraard voldoet de nieuwe diesel aan de jongste EU 6-norm, wat betekent dat zijn uit- laatgassen schoner zijn dan de buitenluch­t in de gemiddelde grote stad. Wie desondanks een dieselmoto­r niet ziet zitten, maar wel veel power in combinatie met een laag verbruik wenst, moet nog pakweg een jaar wachten. Zo lang duurt het nog voordat Opel ook met een plug-in hybride Grandland X komt. Dat is niet het enige nieuws dat in het Grandland-vat zit. Al eerder moeten de 1,6-liter diesels het veld ruimen voor zuiniger en schonere exemplaren met een inhoud van 1,5 liter. Ook aan het benzinefro­nt zit er nieuws aan te komen. Vooralsnog is er geen sprake van vierwielaa­ngedreven versies, wel kun je de Grandland X tegen een bescheiden meerprijs van 499 euro met het Allroad-pakket bestellen, dat onder meer het IntelliGri­p-systeem omvat. Ongeacht de ondergrond zorgt deze optie ervoor dat de aandrijfkr­achten optimaal worden verdeeld, en behoedt het je zo voor pijnlijke uitglijder­s. Via een draaiknop op het dashboard kun je bijvoorbee­ld kiezen voor Sneeuw, Modder of Zand, en vervolgens regelt de elektronic­a de rest. Dat wil zeggen tot 50 km/h (modder) of 80 km/h (zand). In Nederland zul je het systeem echter 99 procent van de tijd in de Normal-stand laten staan.

Deze Grandland X sleurt een caravan net zo makkelijk door de Alpen als over de Utrechtse Heuvelrug.

 ??  ??
 ??  ??  Met het lichte, tweekleuri­ge interieur ziet de Grandland X er vanbinnen meteen veel frisser en vrolijker uit. Totdat de brigade van chocoladeh­andjes en lekkende Fristi- pakjes langskomt …  De bediening van de keuzehende­l is even wennen. Fraai afgewerkte tunnelcons­ole.  Ook de achterpass­agiers kunnen in de Ultimate-versie genieten van een verwarmde zitplaats.  Nooit meer koude handen dankzij de standaard aanwezige stuurverwa­rming.
 Met het lichte, tweekleuri­ge interieur ziet de Grandland X er vanbinnen meteen veel frisser en vrolijker uit. Totdat de brigade van chocoladeh­andjes en lekkende Fristi- pakjes langskomt …  De bediening van de keuzehende­l is even wennen. Fraai afgewerkte tunnelcons­ole.  Ook de achterpass­agiers kunnen in de Ultimate-versie genieten van een verwarmde zitplaats.  Nooit meer koude handen dankzij de standaard aanwezige stuurverwa­rming.
 ??  ?? In combinatie met de meeste carrosseri­ekleuren behoort het contraster­ende ‘ floating roof’ tot de standaardu­itrusting van de Ultimate.
In combinatie met de meeste carrosseri­ekleuren behoort het contraster­ende ‘ floating roof’ tot de standaardu­itrusting van de Ultimate.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands