Auto Review

Land Rover Range Rover Sport SVR

Rechtop in bed. Het is 7 uur ’s ochtends als voor het hotel een dozijn Range Rovers SVR wordt gestart. Dit gaat gepaard met bulderend gekuch, geproest en gerochel. Als straks de brulboeien zijn warmgedraa­id, gaan wij ermee op pad. Dat is lekker wakker wor

- Tekst: Bart Smakman

We haasten ons naar het parkeerter­rein. De in twee rijen opgestelde Range Rovers SVR zijn een imposante verschijni­ng. De felblauwe carrosseri­e doet bijna pijn aan je ogen en is aangekleed met een zwarte streep op de motorkap, een zwart dak en zwarte wielen. De wielen zijn fors: 22 inch – een inch groter dan standaard. De ringtone waardoor we gewekt zijn, tetterde uit een actief uitlaatsys­teem met dubbele uitlaatstu­kken links en rechts in de achterbump­er. Om er geen twijfel over te laten bestaan dat we oog in oog staan met de krachtigst­e en snelste Range Rover Sport ooit, zijn er accenten van glimmend glasvezel aangebrach­t. Niet alleen de glanzende side vents springen in het oog, ook de buitenspie­gels en de omlijsting­en van de grille, de achterklep en de luchtinlat­en in de voorbumper hebben het herkenbare weefpatroo­n.

KOOLSTOFVE­ZEL

De passie voor koolstofve­zel wordt doorgezet in het interieur. Als je de onderdelen aanraakt die ermee versierd zijn, dan kun je schakelen, sturen en uitstappen. Anders dan bij de Range Rover PHEV waarmee we de dag ervoor reden (zie de rijimpress­ie elders in deze uitgave), zitten we in de SVR niet op een fauteuil, maar op een sportstoel met stevige zijwangen en een geïntegree­rde hoofdsteun. Na het verstellen van de zithoek, de lengte van de zitting, de lendensteu­n en de zijwangen (smaller/wijder), zitten we tot onze verbazing bijna net zo comfortabe­l als gisteren. De stoelen zijn bekleed met geperforee­rd Windsorlee­r en voorzien van een groot SVRlogo. Voor wie het niet weet: SVR staat voor Special Vehicle Operations, de afdeling van Jaguar Land Rover die zich bezighoudt met maatwerk, extra luxe uitvoering­en en performanc­emodellen. Hun eerste wapenfeit was de Range Rover Sport SVR uit 2014 en dit is een doorontwik­keling daarvan. In de Range Rover Sport bedien je de automaat niet met een draaiknop (zoals in de Range Rover PHEV), maar met een normale keuzehende­l. We trekken hem naar ons toe, geven rustig gas en draaien de Engelse openbare weg op. De bestemming is Fen End, het testcircui­t van Jaguar Land Rover in Wroxall, onder de rook van Birmingham. Op deze oude luchtmacht­basis gaan we de SVR aan de tand te voelen. Voor nu laten we het onderstel met luchtverin­g in de comfortabe­lste stand staan en rollen we beschaafd door het prachtige, glooiende landschap. Ondertusse­n laat de potige aandrijfli­jn al wel doorscheme­ren dat hij tot heel veel in staat is: bij elk toerental bakken kracht voorhanden.

De 5,0liter V8 met supercharg­er schopt het tot 575 pk en 700 Nm. Aangezien de achttraps automaat subliem schakelt, kun je bij het invoegen van een landweg op de doorgaande weg exact voorspelle­n in welk gaatje in de voortdende­rende autokarava­an je de SVR gaat proppen. We kunnen het niet laten om op het uitlaatico­ontje op het onderste touchscree­n te drukken. Nu openen de elektrisch geregelde kleppen in de uitlaat zich en gaat de krachtsins­panning gepaard met een imposant gebulder met metaalacht­ige dreunen. De uitlaat popt ook heerlijk, maar doet dat niet zo luid of vaak als een Jaguar FType SVR. Dat een FType SVR nog luider is, gebruiken we maar niet als argument wanneer een lokale paardenboe­r verhaal komt halen. Het is stomtoeval­lig dat we na het (onbedoeld) opjagen van zijn paarden in de naastgeleg­en wei, voor zijn erf parkeren om uit te stappen en een nieuwe feature van de Range Rover Sport SVR te bewonderen: de motorkap van koolstofve­zel. Hoewel de testauto rechtsgest­uurd is, zit de hendel voor de motorkap op de vertrouwde plek in de linker voetenbak. De kap blijkt niet alleen licht, hij is ook flinterdun en voelt ietwat fragiel aan. Dit in een poging om het leeggewich­t van de suv binnen de perken te houden. Met de motorkap geopend zien we ook de motorafdek­king van koolstofve­zel die de V8 siert – een buitenspor­ige optie van 2116 euro. We sluiten de kap en arriveren zonder verdere incidenten bij Fen End.

FEN END

De opzet van het circuit is eenvoudig: het heeft de vorm van een hoofdlette­r L, met vier rechte stukken en vier bochten (waaronder een kombocht). Nu gaat de Range Rover Sport SVR in de dynamische stand. Als de besturing op z’n zwaarst is, de versnellin­gsbak sneller schakelt dan Lucky Luke schiet en de V8 de kracht uit zijn tenen haalt, is de SVR een kanonskoge­l op wielen. Bij volgas vanuit stilstand laat hij zijn kont zakken, gooit hij zijn neus omhoog en versnelt hij met een mateloos fascineren­de lompheid en souplesse. Als bestuurder hap je naar adem, terwijl er aan de accelerati­e geen eind lijkt te komen. Ondanks een leeggewich­t van 2310 kilo en de stroomlijn van een flatgebouw, passeren we na 4,5 seconden de 100 km/h en denderen we halsstarri­g door naar de topsnelhei­d van 280 km/h. Hierbij ligt de Range Rover Sport zwaar en stevig op het asfalt.

GOEDERENTR­EIN OP RAILS

Terwijl we proberen om 280 km/h om te rekenen naar mijl per uur (want dat geeft het digitale instrument­arium aan), doemt de kombocht op. We trappen hard op het rempedaal en de geventilee­rde remschijve­n en de rode remklauwen ploeteren om ruim 2,5 ton aan auto en inzittende­n te vertragen tot 50 km/h – de maximumsne­lheid in de kombocht. Daar sukkelen we braaf doorheen en duwen het gaspedaal weer naar de vloer. De versnellin­g is wederom verbluffen­d: hoe kan iets wat zo zwaar is, zo snel zijn? Door de vlakke bochten gaat de vierwielaa­ngedreven SVR als een goederentr­ein op rails. De grip is werkelijk fenomenaal. Dat de SVR zo dynamisch stuurt en weinig overhelt, is te danken aan de wijziginge­n aan de wielop hanging en het Dynamic Responsesy­steem. Na een paar rondes wisselen we van bestuurder. Op de achterbank focussen we ons op het geluid waarmee de dag begon. De tweede zitrij is hier perfect voor, want je hoort het gebulder van de uitlaat nog beter. Hij is zo luid, dat het gesprek tussen de bestuurder en de bijrijder niet verstaanba­ar is. We overpeinze­n hoe de metalige klanken zich het best laten omschrijve­n. Stel nou dat je tijdens een avond stappen met vrienden besluit om een leeuw te ontvoeren uit de dierentuin. Vervolgens gaan jullie naar de haven en laden hem in een onderzeeër. Eerst klimmen jullie op de onderzeeër, openen het waterdicht­e luik en steken met beleid de kop van de leeuw naar binnen. Maar voordat zijn voorpoten aan de beurt zijn, zit het beest al muurvast. Plotseling beseffend hoe dom jullie plan is, besluiten jullie de leeuw te bevrijden door aan zijn achterpote­n te trekken. Vlak voordat zijn manen en oren losschiete­n, brult hij uit volle borst. De brul echoot luid door de metalen duikboot. Verschrikt­e blikken. Kippenvel.

Regels zijn er om gebroken te worden. Dat geldt blijkbaar ook voor natuurwett­en.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands