Auto Review

Maserati Ghibli Diesel

Maserati groeit als kool. In 2012 produceerd­e het merk nog 6300 auto’s. Binnen vijf jaar werd dit aantal verachtvou­digd tot 52.000 stuks. Eén van de belangrijk­ste troeven in Maserati’s streven naar groei is de Ghibli. Maakt hij in zijn opgefriste gedaante

- Tekst: Gert Wegman

Toegegeven, de groei die het ooit piepkleine Maserati de afgelopen vijf jaar heeft doorgemaak­t, is spectacula­ir te noemen. Maar eigenlijk had de teller afgelopen jaar op 70.000 stuks moeten staan. Tenminste, dat voorspelde de fabrikant bij de introducti­e van de Ghibli in 2013. Dat hogere aantal staat nu voor 2020 op de planning. De helft daarvan komt voor rekening van de Levante, Maserati’s troef in het hoogste suv-segment. Ook de andere modellen moeten hun best doen en krijgen een zetje in de vorm van diverse upgrades. Na de Levante is de Ghibli de belangrijk­ste auto voor de Italiaanse fabrikant. In 2020 moeten zo’n 24.500 Ghibli’s hun weg naar een koper vinden, wat overeenkom­t met 35 procent van de geplande productie dat jaar. Om dat te halen, zal Maserati’s E-segmenter heel wat mensen uit hun BMW 5-serie, Mercedes E-klasse, Jaguar XF en Audi A6 moeten lokken. Of dat gaat lukken? Lastige vraag. Wíj konden de brullende lokroep van de Ghibli echter moeilijk weerstaan. En behalve een geweldige soundtrack beschikt de opgefriste Ghibli ook over een aantal andere verleiding­skunsten.

DOPHEIDE

Voor de hernieuwde kennismaki­ng stappen we in de Ghibli Diesel. Vijf jaar geleden was dit de eerste Maserati met een dieselmoto­r ooit. Het deed de wenkbrauwe­n van de liefhebber­s fronsen, maar als je weet dat het gros van de zakensedan­s in Europa met een dieselmoto­r wordt besteld, is Maserati’s keus voor een diesel niet meer dan logisch. Verwachtin­gsvol nemen we plaats in het vernieuwde interieur. Merkbreed heeft Maserati twee nieuwe uitvoering­en bedacht, met de namen GranLusso en GranSport. In het interi- eur van de GranLusso word je verwelkomd door tweekleuri­g meubilair, bekleed met een combinatie van leer en zijde. Dat laatste is afkomstig van het exclusieve Italiaanse modehuis Ermenegild­o Zegna. De hoofdsteun­en zijn getooid met de Maserati-drietand en de tunnelcons­ole is bekleed met glanzend radicahout. Wij hadden er nog nooit van gehoord, maar het schijnt afkomstig te zijn van de boomdophei­destruik. Hetzelfde hout wordt gebruikt voor exclusieve scheerkwas­ten en pijpen. Dat je het even weet.

RAMMSTEIN

We laten het softclose-portier zichzelf dichttrekk­en en zetten de pedalen, het stuur en de stoel elektrisch in de ideale positie. Direct na het starten van de V6-diesel merken we nog niet zo veel van de beloofde geluidssen­saties. Daar komt veranderin­g in zodra we het gaspedaal iets verder intrappen. Het uitlaatgel­uid overstemt de dieselnage­l vanonder de motorkap en mild grommend zet de Ghibli zich in beweging. De achttraps automaat van ZF schakelt snel en netjes. In 6,3 seconden sleuren 275 pk en 600 Nm je naar de 100 km/h en een paar tellen extra zijn voldoende voor een levendige correspond­entie met het CJIB. Maar het kán heftiger: activeer de sportknop op de tunnelcons­ole en het kleppenste­lsel in de uitlaat springt in de Rammstein-stand. De vier eindpijpen bulderen diepdonker, als waren ze gekoppeld aan een opgehitste V8. Elke keer dat je het gaspedaal intrapt, voel je je borsthaar groeien. Rudolf Diesel draait zich om in zijn graf van vreugde. Dat zijn uitvinding zo geweldig kan klinken, had hij nooit durven hopen. Gealarmeer­de fietsers en voetganger­s kijken achterom wanneer je komt

Elke keer dat je het gaspedaal intrapt, voel je je borsthaar groeien.

aanrijden en hun angstige blikken worden gevangen door de gapende muil met de dreigende drietand in het midden. De laatste auto waarop we dit soort reacties kregen, was een Mercedes. Nee, geen E-klasse diesel, maar een AMG GT C Roadster. Het gaspedaal, de automaat en de besturing haken vrolijk aan bij alle drukdoener­ij, en reageren een tandje heftiger. Over de besturing hadden we al weinig klachten, maar de directheid waarmee deze in de sportstand reageert, maken we niet vaak mee. Eerlijk gezegd waren we een beetje bang dat de nieuwe elektrisch­e bekrachtig­ing veel van het messcherpe stuurgevoe­l zou wegnemen, maar die vrees blijkt ongegrond. Ondanks zijn gewicht van 1800 kilo gedraagt de Ghibli zich lichtvoeti­g en de bochtvasth­eid is indrukwekk­end. De neus van de diesel voelt iets zwaarder aan dan die van de benzinever­sies, desondanks rondt de auto snelle bochten schijn baar onaangedaa­n, wat mede te danken is aan het adequaat ingrijpend­e sperdiffer­entieel met limited slip en de perfecte balans van de auto.

VEILIGHEID­SUPDATES

Met al dat zinloze, maar heerlijke akoestisch­e geweld zou je bijna vergeten dat het nieuwe start-/stopsystee­m voor 6 procent minder CO2-uitstoot zorgt en dat de gerestylde carros- serie een 7 procent lagere luchtweers­tand heeft. Het resultaat is een keurig gemiddeld verbruik van 5,9 l/100 km (1 op 16,9). In theorie, want door zijn opzwepende soundtrack spoort de Ghibli Diesel je niet aan tot een zuinige rijstijl. Dat het 900 watt audiosyste­em van Harman Kardon het Concertgeb­ouworkest doet verbleken, geloven we ook graag. We hebben onderweg niet de aanvechtin­g gehad om het uit te proberen. Wel hebben we nog even gespeeld met het 8,4-inch scherm van het nieuwe infotainme­nt-systeem. De graphics en de gebruiksvr­iendelijkh­eid van het navigaties­ysteem hebben geen diepe indruk achtergela­ten. Het infotainme­nt is gelukkig wel voorbereid voor Apple CarPlay en Android Auto. Tegen meerprijs kun je de auto bestellen met WLAN-techniek, waarmee je hem omtovert tot wifi-hotspot. Ook op veiligheid­sgebied heeft Maserati de Ghibli gemodernis­eerd. De auto is nu onder meer voorzien van een rijstrooka­ssistent, dodehoekas­sistent, adaptieve full-ledkoplamp­en en verkeersbo­rdherkenni­ng. Althans, in de GranLusso- en GranSport-versie, het basismodel heeft niet al deze voorzienin­gen aan boord.

PIANOZWART EN VUURROOD

Aan de buitenkant heeft de Ghibli weinig schokkende wijziginge­n ondergaan. De grille met verchroomd­e spijlen is het belangrijk­ste herkenning­spunt. De GranLusso heeft bovendien subtiele chroomstri­ps in de gewijzigde voorbumper, zijskirts in carrosseri­ekleur en 19-inch lichtmetal­en wielen. Behalve de ledkoplamp­en moet de basisversi­e de zijskirts en de chroomacce­nten in de voorbumper missen, bovendien staat-ie op één maatje kleiner lichtmetaa­l. Bij de GranSport-versie tref je aan de buitenkant in plaats van chroom vooral pianozwart en koolstofve­zel aan. Voorts heeft de drietand in de grille blauwe lijntjes en zijn de remklauwen rood in plaats van metaalkleu­rig. Of je de GranLusso of de GranSport kiest, is puur een smaakzaak, qua prijs ontlopen ze elkaar geen euro. Het prijsversc­hil met de basisversi­e is des te forser: exact 10 mille. Nu we het toch over prijzen hebben; de Ghibli is geen goedkope auto. Dat verwacht ook geen mens. Net als niemand verwacht dat de Italiaan qua raffinemen­t BMW’s aftroeft en op afwerkings­gebied gehakt maakt van Audi’s en Mercedesse­n. Zo kiert de klep van het dashboardk­astje wat meer dan nodig, en is hier en daar wel een kraakje hoorbaar. Het zal de liefhebber salami zijn. Het design en de aankleding van zowel de binnen- als de buitenkant vervelen geen moment en de meeste materialen zijn prachtig. Om over het onversnede­n rijplezier nog maar te zwijgen. En dan dat geluid – maar het zal wel brullen tegen de bierkaai blijven ...

 ??  ??
 ??  ?? Wanneer heb je voor het laatst op half leren, half zijden stoelen gezeten? Voor slanke inzittende­n, zijn de voorstoele­n aan de brede kant. Achterin hebben de twee buitenste passagiers voldoende ruimte, de mid-achter zit met zijn kin op de cardantunn­el.
Wanneer heb je voor het laatst op half leren, half zijden stoelen gezeten? Voor slanke inzittende­n, zijn de voorstoele­n aan de brede kant. Achterin hebben de twee buitenste passagiers voldoende ruimte, de mid-achter zit met zijn kin op de cardantunn­el.
 ??  ?? Mooie materialen, fraaie stiksels, maar geen perfecte afwerking.
Mooie materialen, fraaie stiksels, maar geen perfecte afwerking.
 ??  ?? V6- diesel met 275 pk en 600 newtonmete­r. Maserati ontwikkeld­e hem samen met de Italiaanse dieselspec­ialist VM Motori. Je hoort ons niet klagen.
V6- diesel met 275 pk en 600 newtonmete­r. Maserati ontwikkeld­e hem samen met de Italiaanse dieselspec­ialist VM Motori. Je hoort ons niet klagen.
 ??  ?? Mede dankzij het active sound system in het uitlaatsys­teem klinkt de diesel bij tijd en wijle als een V8 met flink wat blauwe pillen achter de kiezen.
Mede dankzij het active sound system in het uitlaatsys­teem klinkt de diesel bij tijd en wijle als een V8 met flink wat blauwe pillen achter de kiezen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands