Auto Review

Porsche Cayenne E-Hybrid

We vliegen naar Zuid-Afrika voor een tweedaagse safari met voorseriem­odellen van de nieuwe Porsche Cayenne E-Hybrid. Onderweg verricht het ontwikkeli­ngsteam van de auto de laatste metingen.

- Tekst: Martin Urbanke, Bart Smakman

Het duurt niet lang meer voordat het hybridemod­el aan het Cayenneass­ortiment wordt toegevoegd. De verkoopsta­rt komt steeds dichterbij en het team dat de auto ontwikkeld­e, heeft nog maar enkele weken de tijd om eventuele problemen aan het licht te brengen. “In deze fase treden ernstige fouten eigenlijk niet meer op”, vertelt Peter Hass, teamleider Quality Management en Testing bij Porsche. Hij zit naast ons in de ongecamouf­leerde testauto. Het opschrift ‘e-hybrid’ ontbreekt, maar de geelgroene remklauwen laten er weinig twijfel over bestaan dat dit de Cayenne met stekker is. Het tweede ‘tankklepje’ op de linkerzijk­ant geeft definitief uitsluitse­l. Achter dat klepje vinden we de laadpoort voor de lithium-ionbatteri­j, die onder de bagageruim­te verborgen zit. Het accupakket heeft een capaciteit van 14 kWh, waarmee de Cayenne E-Hybrid een realistisc­he elektrisch­e actieradiu­s heeft van 35 kilometer. Om dat en andere functies van de auto te checken, zijn we vandaag al vroeg met een klein konvooi vertrokken. In de buurt van Johannesbu­rg buigen we af, om de voorseriem­odellen in de wildernis nog eenmaal grondig aan de tand te voelen. Functioner­en alle componente­n naar behoren? Deugt de kwaliteit? Horen we geluiden die we niet zouden moeten horen? Om dat uit te zoeken, organiseer­t Porsche meerdaagse testprogra­mma’s waarbij ingenieurs van verschille­nde afdelingen vele honderden kilometers afleggen en daarbij regelmatig van voertuig wisselen. Onderweg worden alle bevinden minutieus vastgelegd. Om te ervaren hoe de auto zich houdt in extreme temperatur­en, wordt er getest in Canada, Dubai en Zuid-Afrika. Vandaag is het ruim 30 graden, maar niet zo lang geleden ploegde de karavaan nog bij -40 graden door de Canadese sneeuw.

DE TRIGGER

Voor het geval dat er onverklaar­bare geluiden of storingen optreden, is elke auto uitgerust met een zogenaamde trigger. Als Hass hem activeert, legt meetappara­tuur in de kofferbak

alle relevante data uit de CAN-bus vast voor een uitgebreid­e analyse op een later tijdstrip. De stevig vastgesnoe­rde zwarte dozen die wit van kleur zijn, verzamelen informatie van een minuut vóór de gebeurteni­s tot een minuut erna. Een speciale app maakt het mogelijk om de databrij uit te pluizen op een tablet. “Afhankelij­k in welke ontwikkeli­ngsfase het voertuig zit, verzamelen we tot vijftig meldingen per dag”, aldus Hass. “Die meldingen worden direct na de rit met een collega ter plaatse besproken.” Dezelfde avond nog worden alle gegevens doorgestuu­rd naar de betrokken afdelingen binnen het bedrijf, die het tot op de bodem uitzoeken.

AANDRIJFLI­JN

In Zuid-Afrika ligt de focus op het thermomana­gement van de hybride aandrijfli­jn, de prestaties van de klimaatbeh­eersing en de akoestiek. Maar ook de terreinkwa­liteiten worden tegen het licht gehouden. Olivia Laqua, directeur van de suv-tak van het merk, attendeert ons erop dat de Cayenne E-Hybrid in deze hitte ook een volgepakte aanhanger van 3,5 ton moet kunnen trekken. De combinatie van regenerere­nd remmen en het convention­ele rempedaal moet het enorme gewicht tot stilstand brengen en zo zijn afgestemd, dat de doseerbaar­heid er niet onder lijdt. Daarom krijgen de testauto’s in de aankomende dagen nog meerdere ritten over drieduizen­d meter hoge bergpassen te incasseren. Wij klimmen vandaan over de slechts 1800 meter hoge Magaliesbe­rg, maar doen dat niet over de weg. We rijden dwars door het terrein, waardoor de regelsyste­men, de vierwielaa­ndrijving en de tractiereg­eling zwaar aan de bak moeten. Ondertusse­n went het onderstel aan de ongeveer 300 bijkomende kilo’s van het hybridepak­ket en de 136 pk sterke elektromot­or. Teamleider Hass is tevreden: vandaag heeft hij de trigger niet één keer aangeraakt.

Het team heeft nog maar enkele weken de tijd om eventuele problemen aan het licht te brengen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Communicer­en via portofoon, informeren middels een reusachtig beeldscher­m.
Communicer­en via portofoon, informeren middels een reusachtig beeldscher­m.
 ??  ?? Rotsblokje hier, kuiltje daar: de Cayenne slaat geen modderfigu­ur in het terrein.
Rotsblokje hier, kuiltje daar: de Cayenne slaat geen modderfigu­ur in het terrein.
 ??  ?? De Cayenne E- Hybrid rijdt ongeveer 35 kilometer elektrisch.
De Cayenne E- Hybrid rijdt ongeveer 35 kilometer elektrisch.
 ??  ?? Meetappara­tuur in de kofferbak legt elke gebeurteni­s vast. Met een speciale app zijn de gegevens uit te lezen.
Meetappara­tuur in de kofferbak legt elke gebeurteni­s vast. Met een speciale app zijn de gegevens uit te lezen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands