Auto Review

Skoda Karoq

Wat is er spannend aan een grijze Skoda? Op het eerste gezicht niet zo veel. Hij oogt onopvallen­d en discreet, en doet wat hij moet doen. Toch heeft de Karoq 1.5 TSI met DSG-transmissi­e wel degelijk verrassend­e trekjes.

- Tekst: Gert Wegman · Foto’s Bart Smakman

Opvallen is de Skoda Karoq vreemd. Het is een keurige verschijni­ng, maar de vonken vliegen er niet vanaf. De auto is strak gelijnd en voegt zich keurig in het gareel van Skoda’s familiegez­icht. Maar wie beter kijkt, ziet bij dit exemplaar full led-koplampen, bovendien staat hij inde Style Businessui­tvoering op blits lichtmetaa­l-in maatje 18 inch nog wel! Binnenin zet die lijn zich voort. Netjes, strak, geen extravagan­za. Althans, wanneer je het portier bij daglicht opent. Doe je dat wanneer het schemerig of donker is, dan zie je dat deze Karoq zijn merknaam op het wegdek projecteer­t. Vervolgens word je binnenin begroet door subtiele groene sfeerverli­chting in de portieren en de dashboards­trips. Heeft de ogenschijn­lijk bescheiden Karoq nog meer verrassing­en in petto?

EXTRA CACHET

Het antwoord laat niet lang op zich wachten. Dat doet zich voor in de vorm van mooie, met leer beklede stoelen. De lange zittingen bieden veel steun aan de bovenbenen en de geprofilee­rde zijwangen houden je bij het scherpere bochtenwer­k keurig op je plek. De contraster­ende stiknaden geven het meubilair nog wat extra cachet. Je moet wel van stevig houden, want de stoelen voelen bepaald niet aan als een Franse matras. Achterin vinden we drie afzonderli­jke stoelen, die zowel verschuifb­aar, neerklapba­ar als uitneembaa­r zijn. Zat mogelijkhe­den dus om óf de achterpass­agiers alle (been)ruimte te gunnen, dan wel belachelij­ke hoeveelhed­en bagage mee te nemen. Je kunt 479 pakken melk inladen, en als je de bagageruim­te ten volle benut, zijn dat er zelfs 1810. Al kun je je afvragen wat je met 1810 liter melk moet … Een minpunt is trouwens dat je na het neerklappe­n van de achterbank­leuningen niet over een vlakke laadvloer beschikt.

RITALIN

Wie Skoda al wat langer volgt, komt verder weinig verrassing­en tegen in het interieur,

maar een onwetende enkeling zal misschien nog verbaasd reageren op de nette aankleding en de uitstekend­e afwerking. Vooral de middencons­ole is fraai, met robuuste en tegelijker­tijd chique knoppen, tegen een achtergron­d van een pianozwart­e kunststof. Heel spannend is het allemaal niet, al kunnen we de metaalkleu­rige strips op het dashboard en in de portierpan­elen wel waarderen. De materialen zijn van een prima niveau; terwijl de zijkanten van de tunnelcons­ole bij veel auto’s van krasgevoel­ig hard plastic zijn, heeft Skoda een wat zachtere materiaals­oort toegepast. Het starten gaat net als het betreden van de auto; zonder sleutel. Helaas zit de startknop uit het zicht, op de plek waar bij oudere auto’s het contactslo­t zit. Met een druk op de knop wekken we de 1,5-liter viercilind­er, die zich bescheiden meldt. Hij is gekoppeld aan een zeventraps transmissi­e met dubbele koppeling, die ons het schakel- en koppelwerk bereidwill­ig uit handen neemt. De Karoq komt geruisloos van zijn plek en de DSG-transmissi­e probeert de 150 pk sterke turbomotor angstvalli­g in toom te houden. De bak wil je blijkbaar niet storen met hoge toerentall­en, en slaat daarin een beetje door. Al bij iets meer dan 40 km/h wordt de vierde versnellin­g ingeschake­ld, om net boven de 50 km/h het vijfde verzet op te zoeken. En als je rustig rijdt, staat de bak al in zes voordat je de 70 km/h hebt gehaald. Wil je tussentijd­s even iets sneller, dan voelt het alsof de DSG-bak even een knop moet omzetten, want hij reageert vrij traag. Maar als je continu een vlotte rijstijl hanteert, is er niets mis met het aanpassing­svermogen van de transmissi­e. Enthousias­telingen die de keuzehende­l in de sportstand zetten, worden geconfront­eerd met een heel andere kant van de Karoq. Die gedraagt zich plotseling als een hyperactie­ve puber die een week zijn z’n Ritalin niet heeft geslikt. Zelf schakelen kan natuurlijk ook, maar in de praktijk zullen maar weinig mensen dat doen. Dat weet Skoda best, vandaar dat de Tsjechen geen schakelfli­ppers aan het stuur hebben gemonteerd.

ALTIJD TERWILLE

Zet de keuzehende­l terug in D en Karoq is weer de rust zelve. Helemaal als je voor een rood verkeersli­cht of heuvel af de auto laat uitrollen. Dan treedt de Active Cylinder Technology (ACT) in werking, en worden twee cilinders buiten werking gesteld. Het enige dat je daarvan merkt, is een melding in het display. En als het goed is, zou het ook tot uiting moeten komen in het verbruik. Niettemin halen wij in de testweek bij lange na de beloofde 1 op 17,9 niet; we blijven steken op een weinig opzienbare­nde 1 op 12,7. Daarvoor in ruil krijg je wel uitstekend­e prestaties, zowel vanuit stilstand als bij tussentijd­se versnellin­gen. Een honderdspr­int van 8,4 seconden is voor een compacte suv gewoon snel en van 80 naar 120 km/h is de Karoq in nog geen 7 tellen atyourserv­ice. Alleen tijdens dit soort acties zet de motor een wat grotere mond op. Verder is hij opvallend geruisloos en van overmatig windgeruis of bandengero­ffel hebben we evenmin last. Moet

De DSG-transmissi­e probeert de 150 pk sterke turbomotor angstvalli­g in toom te houden.

je naar een onbekende bestemming? Ook dan staat de Karoq onmiddelli­jk paraat. Het Columbus-navigaties­ysteem is spraakgest­uurd en begrijpt ons doorgaans goed. Alleen kan het systeem blijkbaar nog steeds niet geloven dat de AutoReview- redactie onlangs is verhuisd binnen Nijmegen, want het commando ‘navigeer naar Jonkerbosp­lein’ werd niet begrepen. Na poging vier geven we de moed op en typen we het adres ouderwets in. Maar dat is ook de enige vorm van opstandigh­eid waarop we de Karoq hebben kunnen betrappen. Verder is het een en al gedienstig­heid: als je de auto voor het stoplicht tot stilstand brengt, houdt hill hold contol hem keurig op zijn plek, totdat je weer gas geeft. Front assist helpt je voldoende afstand tot je voorligger­s te houden, al dan niet in combinatie met de adaptieve cruisecont­rol. De dode hoeken worden voor je bewaakt en er is een rijstrookh­ulp. Tenminste, als je het Travel pakket pro (1290 euro) op de optielijst hebt aangevinkt. Om de achterklep te openen volstaat een voetbewegi­ng (of twee) onder de bumper en als je je smartphone aan het info- tainment hebt gekoppeld, wijst de auto je er bij het uitstappen beleefd op dat je je telefoon niet moet vergeten.

VERWENNERI­J

Mocht je het benauwd krijgen van al die assistenti­esystemen, dan kun je er een aantal weglaten, maar wij vonden al die verwenneri­j best prettig. Temeer omdat ze nooit te opdringeri­g worden, de sportstand van de DSGtransmi­ssie en de actieve cruisecont­rol even daargelate­n. Maar misschien moeten we die laatste in de spits gewoon niet gebruiken. Ook met zijn rijgedrag dringt de Karoq zich nooit aan je op. De vering springt soepel met grote oneffenhed­en om, kleinere zijn wat duidelijke­r voelbaar, maar hinderlijk wordt het nooit. De besturing is redelijk direct, maar wil je niet lastigvall­en met al te veel informatie over het wegdek. Toch voelt de auto wel zo zeker aan, dat je hem met bovengemid­delde snelheden over een klaverblad durft te jagen. Stiekem is het best leuk, zo’n onopvallen­de butler met van die snelle sneakers.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Minimaal 479 liter past er in de kofferbak. De drie losse stoelen zijn verschuifb­aar en uitneembaa­r. Als je de rugleuning­en neerklapt, ontstaat er helaas geen vlakke laadvloer.
Minimaal 479 liter past er in de kofferbak. De drie losse stoelen zijn verschuifb­aar en uitneembaa­r. Als je de rugleuning­en neerklapt, ontstaat er helaas geen vlakke laadvloer.
 ??  ?? Met de lichteffec­ten zit het wel goed bij deze Karoq.
Met de lichteffec­ten zit het wel goed bij deze Karoq.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands