Auto Review

Toyota Land Cruiser

De Toyota Land Cruiser is er al sinds 1951 en is een van de weinige auto’s die offroad echt uit de voeten kan. Hij gaat ondanks zijn leeftijd nog lang niet met pensioen. Sterker nog, hij werd compleet vernieuwd. En heeft gewoon een dieselmoto­r.

- Tekst: Klaus Uckrow, Jaap Peters

Een Toyota met dieselmoto­r? Die zouden ze niet meer in nieuwe modellen gaan leveren, werd op de autosalon van Genève aangekondi­gd. Is Toyota nu al op zijn schreden teruggekee­rd? Dat niet, er zijn nu eenmaal uitzonderi­ngen. Toyota rekent de Land Cruiser dan ook niet tot de personenwa­gens, maar tot de terreinwag­ens. Voor die auto’s gaat de dieselban van het merk niet op. Als we het woord ‘terreinwag­en’ bij het gros van de suv-merken zouden horen, hadden we ze smakelijk uitgelache­n. De gemiddelde suv heeft al moeite met een onverharde oprijlaan. Maar voor de Toyota Land Cruiser gaat een ander verhaal op. We durven zelfs het woord ‘icoon’ te gebruiken; de auto bestaat al sinds 1951. Wat Jeep is voor Amerika en Land Rover voor Europa, is de Toyota Land Cruiser voor Japan. Ook de Toyota Hilux (zie verderop in dit blad) ontloopt de dieselban overigens. Natuurlijk kun je de huidige Land Cruiser moeilijk met zijn voorganger uit de jaren vijftig vergelijke­n, toch bleef de basis hetzelfde: de auto staat op een robuust ladderchas­sis, waarop vervolgens een carrosseri­e werd geschroefd. De Land Cruiser is er als driedeurs (4395 mm lang, vanaf 71.340 euro) en als vijfdeurs (vanaf 77.645 euro). De vijfdeurs versie is er ook met een extra achterbank, zodat er zeven personen meekunnen. Het uiterlijk bleef onverander­d, op het nieuwe ontwerp van de voorkant na. Toch bespeuren we een hypermoder­ne feature: koplampen met led-verlichtin­g. Zo kun je de beren op de weg nog eerder zien aankomen.

Wat Jeep is voor de Verenigde Staten, is deze Toyota voor Japan.

DRIE TON TREKGEWICH­T

De Land Cruiser is leverbaar met handgescha­kelde zesbak of met zestraps automaat. Met handbak bevalt hij niet al te best; die schakelt hakerig en de schakelweg­en zijn onnauwkeur­ig. De automaat vinden we een stuk prettiger. In Europa is de Land Cruiser leverbaar met een 2,8-liter viercilind­er turbodiese­l, die 177 pk levert. Dat is ruim voldoende om vlot met het verkeer mee te komen. Belangrijk­er bij terreinwag­ens is het koppel; met 450 newtonmete­r is de Toyota rijkelijk bedeeld. Het is bovendien al bij 1600 tpm beschikbaa­r. De motor doet zijn werk achter een dikke laag geluidsiso­lerend materiaal, zodat je hem nauwelijks hoort. Zowel voorin als achterin zit je uitstekend. Voor mensen met een grote caravan of een paardentra­iler is het goed te weten dat de Land Cruiser een aanhanger van 3 ton kan trekken. De terrein-Toyota gedraagt zich op de weg goedmoedig en veilig, en heeft zelfs verrassend sportieve rijeigensc­happen. Zou CEO Akido Toyoda, een fanatiek raceliefhe­bber die ervoor zorgde dat de Supra weer terugkeerd­e, ook hebben geëist dat de Land Cruiser zijn sportieve graantje meepikt? Wie zal het zeggen. Wie de capaciteit­en toch onderschat, kan optioneel beschikken over actieve stabilisat­oren en een torsendiff­erentieel voor de achteras. Een achteruitr­ijcamera is onderdeel van Toyota’s Touch & Go Plus-navigaties­ysteem. Airconditi­oning, cruisecont­rol, keyless entry en een alarmsyste­em zijn standaard op alle Land Cruisers.

NIET TE BETALEN

De Toyota Land Cruiser is met alle opties uit te rusten die je bij een chique suv verwacht. Leren bekleding, stoelventi­latie, een multimedia­systeem met DAB-tuner en 9 luidspreke­rs en een koelvak behoren allemaal tot de mogelijkhe­den. Een afknapper is de prijs, met dank aan het Nederlands­e strafbelei­d voor de CO2-uitstoot. In België kost de Land Cruiser niet veel meer dan 40.000 euro, bij ons ruim 77.000 euro. De overheid zal je dankbaar zijn als je er een koopt; de schatkist wordt rijkelijk gevuld.

 ??  ??
 ??  ?? De afwerking is prima, maar het harde plastic in aluminiuml­ook is niet zo fraai.
De afwerking is prima, maar het harde plastic in aluminiuml­ook is niet zo fraai.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands