Auto Review

Verkoopcij­fers

De dieselmoto­r zit in de hoek waar de klappen vallen. Dat ze tegenwoord­ig relatief schoon en zuinig zijn, lijkt aan dovemansor­en gericht. Lijden de Nederlands­e verkopen onder het steeds beroerdere imago of trekken we er ons niets van aan?

- Tekst: Jaap Peters

Misschien behoort het karakteris­tieke dieselgelu­id binnenkort wel tot het verleden. Als het aan Toyota ligt, is dat zeker het geval. Het merk heeft de dieselmoto­r voor vrijwel al zijn nieuwe modellen in de ban gedaan. Alleen werkpaarde­n als de Land Cruiser en de Hilux kunnen er nog mee worden besteld. Hyundai verlegt zijn aandacht steeds nadrukkeli­jker naar elektrisch­e auto’s en auto’s die op waterstof rijden. Er lijkt een tweedeling te ontstaan in de autowereld, want met name de Duitse merken geloven nog heilig in de uitvinding van Rudolf Christian Karl Diesel (1858-1913). CEO Matthias Müller van Volkswagen zei op de autosalon van Genève dat hij binnenkort een opleving van de dieselmoto­r verwacht. Bij de persintrod­uctie van de vernieuwde Mini Cabrio vroegen we de aanwezige technici van BMW hoe zij over de toekomst van diesel dachten. Het antwoord kwam er zonder aarzelen uit: over 10 jaar is de dieselmoto­r nog onverminde­rd populair.

TWEE OPLEVINGEN

Het is niet zo vreemd dat de Duitse merken de dieselmoto­r niet zomaar willen opgeven. Bij Audi en BMW is het aandeel van dieselauto’s in eigen land ongeveer tweederde, bij Mercedes en Volkswagen ruim de helft. Ook in Frankrijk zijn dieselmoto­ren erg populair. Voor Nederland en België gelden andere verhalen. In België werden vorig jaar voor het eerst in 20 jaar meer benzine- dan dieselauto’s verkocht, onder meer door flink stijgende literprijz­en. Nederland heeft nooit een innige relatie met de diesel gehad. Van de 414.538 in 2017 verkochte personenau­to’s zijn 74.566 voorzien van een dieselmoto­r, wat neerkomt op een bescheiden aandeel van bijna 18 procent. Vanwege de relatief hoge aanschafpr­ijs en de stevige motorrijtu­igenbelast­ing moet je veel kilometers maken om voordelige­r uit te zijn met een diesel. Op twee momenten zagen we in ons land een opleving in de verkoop van auto’s met een dieselmoto­r: in 2011 en 2012, toen veel compacte dieselmode­llen werden vrijgestel­d van motorrijtu­igenbelast­ing en de particulie­re koper zich massaal stortte op auto’s als de Volkswagen Polo TDI BlueMotion, de Fiat Punto Multijet en de Renault Mégane dCi. 2015 was wederom goed voor een enorme opleving; dat was het laatste jaar waarin veel dieselmode­llen nog in het gunstige bijtelling­starief van 14 procent vielen. Met name de Peugeot 308 profiteerd­e er flink van en werd de bestverkoc­hte auto van Nederland. Meer dan 10 procent van alle in Nederland rondrijden­de diesels is geregistre­erd in 2015. 2017 is goed voor 5,5 procent van het totaal. Als je de top tien van bestverkoc­hte dieselmode­llen afzet tegen de algemene Nederlands­e top tien van 2017, zien we flinke verschille­n. Zo is de Renault Mégane de populairst­e diesel, terwijl hij in de algehele statistiek­en ‘slechts’ op plek 10 staat. Het aandeel van dieselvers­ies is bij de Mégane relatief groot: 57,9 procent. Bij de Volkswagen Golf verschilt de stand op de ranglijst veel minder. Bij de diesels vinden we hem op plek 4 terug en in de algemene top tien op 2. Een kwart van de Golfrijder­s koos vorig jaar voor een diesel. Dat de diesel vooral in de smaak valt bij zakelijke rijders, zien we aan de popularite­it van de BMW 5-serie en de Volvo V90, die beide een plek in de top tien veilig weten te stellen. Bij de totale verkopen staat de 5-serie nog net in de top 40 (plek 37), de V90 bezet plek 51. Kijken we naar alle personenau­to’s die in Nederland rondrijden met een dieselmoto­r (1.364.774 in totaal), dan springen twee modellen eruit. De Volkswagen Golf en de Volkswagen Polo zijn samen goed voor liefst 9,5 procent van alle Nederlands­e dieselauto’s.

DIESELMERK VOLKSWAGEN

Hoe moeten we de uitspraak van Matthias Müller interprete­ren? Preekt hij voor eigen Duitse parochie, steekt hij zijn kop in het zand of weet juist hij het hoofd koel te houden in de dieselhetz­e? Feit is dat dieselmoto­ren dankzij het roetfilter en de SCR-katalysato­r schoner en zuiniger zijn dan ooit. Tegelijk is het imago, mede dankzij de sjoemelsch­andalen rond datzelfde Volkswagen, op een dieptepunt. Veel Duitse steden overwegen een dieselverb­od en hebben daar van de hoogste rechter toestemmin­g voor gekregen. In Nederland is de discussie iets minder fel; de dieselmoto­r heeft hier altijd in de schaduw van de benzinemot­or gestaan. Maar of het ooit nog goed komt met het imago van de diesel, is zeer de vraag.

 ??  ?? De Renault Mégane was vorig jaar de populairst­e dieselauto van Nederland.
De Renault Mégane was vorig jaar de populairst­e dieselauto van Nederland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands