Auto Review

Cabrio’s voor 15 tot 20 mille

- Tekst: Gert Wegman

Eindelijk is het voorjaar op gang gekomen; de hoogste tijd om het cabrioseiz­oen te openen. Elders in deze uitgave van AutoReview doen we dat met een nieuwe Mazda MX-5 en Mini Cabrio. Typische beginnersc­abrio’s, dachten we. Totdat we de prijs zagen: zo’n 40.000 euro. Gelukkig is voor grofweg de helft van dat bedrag ook veel open rijplezier te koop.

Als je op Marktplaat­s.nl zonder verdere criteria op zoek gaat naar een tweedehand­s cabriolet, heb je keus uit 8200 exemplaren. Bepaal daarom van tevoren hoeveel je ongeveer wilt uitgeven, dat creëert alvast enig overzicht. Bedenk vervolgens wat je precies wilt met een cabrio. Ben je puur op zoek naar zomers rijplezier voor jezelf? Of wil je hem ook gebruiken voor weekendtri­ps met het hele gezin? En gaat het je uitsluiten­d om het rijden van een open auto, of zijn de looks ook belangrijk?

CRITERIA

Als het antwoord op die laatste vraag ‘ja’ is, kun je de meeste B-segmenters schrappen. Tenzij je de Klokkenlui­der van de NotreDame en bultruggen heel sexy vindt. Google maar even op Nissan Micra C+C of Mitsubishi Colt CZC. Eigenlijk zijn de Peugeot 206 CC, de uitvinder van dit niche-segment, en de Mini de enige gunstige uitzonderi­ngen. Hoe dan ook, als je graag een goede auto wilt en daar nog lang van wilt genieten, kom je een heel eind met een budget van 15 tot 20 mille. Binnen die prijsrange houden we 800 auto’s over. Als je een dergelijk bedrag neertelt, wil je niet te veel risico lopen. Spontaan scheurende cabriokapp­en of vastlopend­e klapmechan­ismen kun je missen als kiespijn. Maximaal 150.000 kilometer en minimaal zes maanden garantie zijn daarom wenselijk. Met dat laatste criterium verdwijnen particulie­re aanbieders en garagebedr­ijven met garantie tot de volgende regenbui uit de lijst. Dat reduceert de keus tot 551 auto’s. Bij een cabrio staat rijplezier voorop en dan is een béétje vermogen wel zo prettig. We besluiten dat we voor minder dan 100 pk onze dichte auto niet uitkomen. Tenslotte: als je tijdens een plotseling­e regenbui de kap niet tijdig sluit, moet je nadien bij een auto met stoffen meubilair de vochtkring­en uit de bekleding boenen. Kortom, we willen leren bekleding. En voilà: met 121 cabrio’s zien we plotseling door de bomen het bos weer.

OPLETTEN

Veel cabrio-eigenaren maken niet zo veel kilometers en beseffen niet dat de distributi­eriem desondanks na vijf tot tien jaar sowieso moet worden vernieuwd. Wees hier scherp op. Let vooral bij cabrio’s die veel buiten hebben stilgestaa­n, op de inwerking van weer, wind en vogelpoep op de (stoffen) cabriokap en de bijbehoren­de afdichting­en. Hoor je tijdens het rijden met dichte kap een orkaan aan windgeruis, of tocht het als de neten? Ga dan op zoek naar een andere auto, of laat de problemen vóór aankoop verhelpen. Wil je zeker weten of het dak lekdicht is? Vraag of je op de wasplaats van het garagebedr­ijf de waterslang op het dak en alle naden mag richten. Probeer ook het klapmechan­isme uit. Gaat het dak vlot en zonder haperen open en dicht? Zo niet, dan is er waarschijn­lijk iets mis met de hydrauliek of de elektrisch­e installati­e.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands