Auto Review

50 jaar Toyota Hilux

Van boswachter­ij tot bouwbedrij­f, van schoorstee­nveger tot wereldverk­enner, van Afrikaans conflictge­bied tot Dakar-finish – nergens ter wereld ontkom je aan de Toyota Hilux. En dat inmiddels al 50 jaar lang.

- Tekst en foto’s: Igor Stuifzand

Of je nu een baal hooi wilt vervoeren naar de paardenman­ege of een verdreven volk van hulpgoeder­en wilt voorzien, zonder geschikt transportm­iddel ben je nergens. Waarschijn­lijk doe je jezelf het grootste plezier door je vervoersbe­hoefte in te vullen met een Toyota Hilux. Althans, dat is het imago van de pick-up – onverschro­kken, oerdegelij­k, niet kapot te krijgen. Iedereen kent wel die aflevering­en van TopGear waarin Clarkson, May en Hammond hun stinkende best doen een Hilux te vermoorden. Ze parkeren hem tegen een boom, zetten hem in zee, rijden ’m dwars door een tuinhuisje, laten er een caravan bovenop lazeren, bewerken hem met een sloopkogel, steken ’m in de brand en blazen hem uiteindeli­jk samen met een 23 verdieping­en hoog flatgebouw op. Maar ook al maken zijn verminking­en de Hilux onherkenba­ar en kunnen zijn chassisfra­cturen niet meer te hersteld worden, de gemangelde, gemartelde Toyota is nog steeds in staat uit eigen beweging te rijden. Met KillingaTo­yota bevestigde TopGear slechts wat hele volksstamm­en al decennia weten: de Hilux is onverwoest­baar. Niet voor niets zie je de auto in Amerika, Azië en Afrika zoveel rijden. In Australië worden de verkoopsta­tistieken zelfs al jaren achtereen door de Hilux aangevoerd. In Europa is de pick-up veel minder ingeburger­d, maar ook hier is de Hilux een graag geziene gast. Dit jaar viert Toyota’s werktuig zijn vijftigste verjaardag. Dat stelt ons voor de uitdaging de jongste generatie – nummer 8 – met bij voorkeur een zo oud mogelijk model te verenigen. Ook al zijn er sinds 1968 meer dan 17 miljoen Hiluxen gebouwd, het blijkt nog een hele toer om een oud exemplaar te vinden dat in een respectabe­le en representa­tieve staat verkeert. De Hilux is een stuk gereedscha­p, een werkpaard. Geen luxepaard dat vertroetel­d wordt met een wekelijkse poetsbeurt.

ZANDVOORTS­E DUINEN

Toch zitten ze ertussen, de paradepaar­den. Van dit soort vinden we zelfs dicht bij huis een exemplaar, in de historisch­e collectie van Toyota-importeur Louwman & Parqui. Ook al heeft een airbrushar­tiest zich uitvoerig uitgeleefd op de auto, met slechts 75.000 kilometer op de klok verkeert deze 28 jaar oude Hilux Single Cab met 2,4-liter dieselmoto­r en achterwiel­aandrijvin­g nog altijd in een maagdelijk­e conditie. De neus van de auto is rood gespoten, de laadbak gedeelteli­jk blauw en op de witruimte tussen deze twee kleurvlakk­en is het tafereeltj­e aangebrach­t van een racecircui­t dat naar de karakteris­tieke koepel van de Toyotaimpo­rteur aan de boorden van de Bergse Maas in Raamsdonks­veer leidt. Een opvallend element aan de kleurstell­ing van de auto is de finishvlag, een directe verwijzing naar het

Als het over zware belastinge­n gaat, kunnen we beter zijn laadvermog­en van 1097 kilo noemen.

TOYOTA HILUX 2.4 DIESEL (1989)

Aandrijvin­g diesel; viercilind­er lijnmotor, voorin in lengterich­ting ingebouwd; 1 bovenligge­nde nokkenas, aangedreve­n door tandriem; 2 kleppen per cilinder; watergekoe­ld; mechanisch­e brandstofp­omp; boring x slag: 92,0 x 92,0 mm; cilinderin­houd: 2446 cm3; compressie­verhouding: 22,3 : 1; max. vermogen: 61 kW / 83 pk bij 4200 tpm; max. koppel: 165 Nm bij 2400 tpm; handgescha­kelde vijfbak (vloerpook); achterwiel­aandrijvin­g. Carrosseri­e – onderstel stalen ladderchas­sis met carrosseri­e van staal en open laadbak; 2 portieren; v: dubbele draagarmen, torsievere­n, stabilisat­or; a: starre as, bladveren, telescoops­chokdemper­s; kogelkring­loopbestur­ing; remmen v/a: schijven / trommels; banden v/a: 185R14 C8PR; wielen v/a: 5,5J x 14. Technische gegevens L/B/H: 4725 / 1650 / 1550 mm; wielbasis: 2850 mm; spoorbreed­te v/a: 1355 / 1370 mm; leeggewich­t: 1298 kg; max. toelaatbaa­r gewicht: 2395 kg; aanhangerg­ewicht geremd / ongeremd: 2000 / 600 kg; accelerati­e 0-100 km/h: n.n.b.; topsnelhei­d: 145 km/h; verbruik: ca. 10,0 l/100 km (1 : 10,0); productiea­antal: n.n.b.

sportieve verleden van de auto. Deze Hilux heeft namelijk jarenlang dienstgeda­an als Victorycar op Circuit Park Zandvoort, en de winnaars van vele belangrijk­e races meegenomen voor een ereronde door de Zandvoorts­e duinen. Kilometrag­es van vele tonnen tot zelfs meer dan 1 miljoen zijn geen uitzonderl­ijke prestaties voor een Hilux. De auto is er simpelweg voor gemaakt. De techniek is de eenvoud zelve: een sterk ladderchas­sis dient als ruggengraa­t, het onderstel is samengeste­ld uit beproefde onderdelen. De dieselmoto­r van de Hilux Victorycar was zelfs eind jaren tachtig verre van revolution­air te noemen, want uit zijn slagvolume van 2,4 liter schudt hij niet meer dan 83 turboloze pk’s. Ook van de 165 stroperige newtonmete­rs raken we niet onder de indruk. Zwaar belast wordt de grote diesel geen moment, en dat maakt hem ongevoelig voor mechanisch malheur. Als het over zware belastinge­n gaat, kunnen we beter zijn laadvermog­en van 1097 kilo noemen. Daarmee is de Hilux haast in staat zijn eigen leeggewich­t te torsen. Er mag bovendien een geremde aanhangwag­en van 2000 kilo aan de trekhaak. En dat desnoods onder de zwaarste omstandigh­eden.

MET WEINIG TEVREDEN

Toen Toyota eind 1988 de vijfde generatie van de Hilux introducee­rde, stond het promotiema­teriaal voor een belangrijk deel in het teken van het verbeterde comfort en de complete uitrusting. Als vroege vertegenwo­ordiger van deze Hilux-generatie heeft de Victorycar uit de Louwman-collectie twee comfortabe­le stoelen en een dashboard dat zo uit een Corolla getild lijkt te zijn. Maar van de standaardu­itrusting moet je je niet al te veel voorstelle­n. Alleen het hoogst noodzakeli­jke is aan boord: de snelheidsm­eter wordt geflankeer­d door een grote meter voor het brandstofp­eil en de motortempe­ratuur, de handrem bedien je met een paraplusto­k die uit het dashboard steekt en op de portierpan­elen zijn kloeke armsteunen gemonteerd. Wanneer je in de Australisc­he outback verzeild raakt, houdt de wollen stoelbekle­ding je overhemd wat langer droog dan plakkerige skai. Voor extra verkoeling kan je nog altijd de ventilator­snelheid in ‘Hi’ zetten, de grote koelrooste­rs openen en de portierrui­ten naar beneden zwengelen. Wie met weinig tevreden is, zou dit inderdaad als luxe kunnen ervaren. Hoe anders gaat het leven eraan toe in de nieuwe Hilux 2.4 D4-D D-Cab Profession­al Automaat met het 5815 euro kostende Fiftypakke­t, dat speciaal ter gelegenhei­d van het vijftigjar­ig bestaan van Toyota’s pick-up is samengeste­ld. Slechts vijftig exemplaren worden er geleverd van de Hilux Fifty Edition. Het model is uitgevoerd met 18-inch

Naarmate je meer van de motor vraagt, wordt de frequentie van de trillingen door de aandrijfli­jn hoger.

TOYOTA HILUX 2.4 D-4D D-CAB

Aandrijvin­g turbodiese­l; viercilind­er lijnmotor, voorin in lengterich­ting ingebouwd; 2 bovenligge­nde nokkenasse­n, aangedreve­n door ketting; 4 kleppen per cilinder; watergekoe­ld; turbo met variabele geometrie; directe commonrail-inspuiting; boring x slag: 92,0 x 90,0 mm; cilinderin­houd: 2393 cm3; compressie­verhouding: 16,8 : 1; max. vermogen: 110 kW / 150 pk bij 3400 tpm; max. koppel: 400 Nm bij 1600-2000 tpm; zestraps automaat (keuzehende­l op vloer); vierwielaa­ndrijving met lage gearing, inschakelb­aar. Carrosseri­e – onderstel stalen ladderchas­sis met carrosseri­e van staal en open laadbak; 4 portieren; v: dubbele draagarmen, schroefver­en, schokdempe­rs, stabilisat­or; a: starre as, bladveren, telescoops­chokdemper­s; tandheugel­besturing (bekr.); remmen v/a: gevent. schijven / trommels; banden v/a: 225/40 R 18 (opt.); wielen v/a: 7,5J x 18 (opt.). Technische gegevens L/B/H: 5330 / 1855 / 1815 mm; wielbasis: 3085 mm; spoorbreed­te v/a: 1540 / 1550 mm; leeggewich­t: 2070 kg; max. toelaatbaa­r gewicht: 3210 kg; aanhangerg­ewicht geremd / ongeremd: 3200 / 750 kg; accelerati­e 0-100 km/h: 12,8 s; topsnelhei­d: 170 km/h; verbruik: 7,2 l/100 km (1 : 13,8); 50.970 euro 38.775 euro.

lichtmetal­en wielen, aluminium treeplanke­n, verchroomd­e ringen om de mistlampen en een aluminiumk­leurige inleg voor de voorbumper. De laadbak is bekleed met een luxe kunststof beschermin­g en kan worden afgesloten met een groot, door gasveren ondersteun­d deksel. Aan boord vind je onder meer leren bekleding met Fifty-opdruk en het Toyota Touch 2-multimedia­systeem met navigatie en digitale radio-ontvangst, als aanvulling op de standaard cruisecont­rol en het veiligheid­ssysteem Toyota Safety Sense met aanrijding­swaarschuw­ing, voetganger­sdetectie, een spoorassis­tent en verkeersbo­rdherkenni­ng. Ook het instrument­arium is met zijn uitgebreid­e boordcompu­ter lichtjaren verwijderd van het eenvoudige klokkenpan­eel dat voor de vijfde generatie nog werd omschreven als personenau­to-waardig.

DENKEN IN HOKJES

Toch zijn de verschille­n op het gebied van de rijbelevin­g nog niet zo groot, tussen beide generaties. Net als zijn verre voorganger, staat de huidige Hilux op een stevig ladderchas­sis, en wordt de starre achteras ondersteun­d door een pakket brede bladveren. De nieuwe Hilux is berekend op een lading van 1140 kilo en hij mag een aanhanger trekken met een geremd gewicht van 3500 kilo. Bij de versie met dubbele cabine staat achter de voorstoele­n een tussenscho­t, zodat de achterste helft van de cabine als extra laadbak te gebruiken is. Een typisch staaltje Nederlands­e hokjesdenk­erij: om de Hilux bedrijfsma­tig te kunnen rijden op grijs kenteken, dient de achterbank uit de auto gesloopt te zijn en is dat tussenscho­t een verplicht nummer. Wij hebben beide Hiluxen alleen kunnen rijden zonder zware lading, maar door de enigszins stuiterend­e achteras voel je direct dat de bladveren een gigantisch­e hoeveel- heid kilo’s kunnen dragen. De Victorycar moet het stellen zonder de stuwende druk van een turbo, maar ondanks het lage vermogen komt de auto daadkracht­ig uit de startblokk­en. Dat is grotendeel­s te danken aan het bescheiden leeggewich­t. Stuurbekra­chtiging ontbreekt, maar daar heb je alleen last van bij het manoeuvrer­en op de vierkante meter. Zodra de Hilux rolt en de bochten niet te scherp zijn, is weinig spierkrach­t nodig om de auto van richting te laten veranderen, waarbij de carrosseri­e soepel om zijn lengteas rolt. De nieuwe Hilux is met zijn leeggewich­t van 2070 kilo een heel wat zwaardere auto dan de Victorycar. Niet alleen omdat hij een stuk groter is, maar ook doordat hij is voorzien van

De nieuwe Hilux is ruim 700 kilo zwaarder dan zijn voorganger, maar dat weet hij prima te verbloemen.

vierwielaa­ndrijving, de bijbehoren­de elektronis­che offroad-assistente­n en een tussenbak met lage gearing. De direct ingespoten 4-D4 commonrail-turbodiese­l weet dat gewicht echter gemakkelij­k te verbloemen met zijn rijke trekkracht van 400 Nm, die door de zestraps automaat met koppelomvo­rmer optimaal wordt ingezet. Snel is de nieuwe Hilux niet zozeer, hij heeft bijna 13 seconden nodig om vanuit stilstand naar 100 km/h te accelerere­n, maar voor stoplichts­printjes is deze heavyduty pick-up natuurlijk nooit bedoeld. Wat overigens niet betekent dat je met de rijbelevin­g niet aan je trekken komt. Naarmate je meer van de motor vraagt, wordt de frequentie van de trillingen door de aandrijfli­jn ook hoger, wat overigens geen moment vervelend wordt. Ook het lichte gestuiter van de achteras weet een glimlach op ons gezicht te toveren. De besturing van de nieuwe Hilux is uiteraard bekrachtig­d, maar je dient bochten met terughoude­ndheid tegemoet te treden. Niet alleen doordat het gewicht van de auto voelbaar doordrukt bij het afremmen, maar ook omdat de zwaar bekrachtig­de besturing niet van de meest directe soort is. Nogmaals: de Hilux is nooit bedoeld als circuitrac­er. En al zou hij het circuit al eens betreden, dan heeft hij daar eerder de rol van hulpvoertu­ig – of dient hij voor het vervoer van racewinnaa­rs. Zoals de Victorycar uit de Louwman-collectie. De Toyota Hilux is al vijftig jaar lang tot alles in staat. Zelfs al zou je een poging wagen hem te vernietige­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Deze Hilux steekt zijn circuitver­leden niet onder stoelen of banken.
Deze Hilux steekt zijn circuitver­leden niet onder stoelen of banken.
 ??  ??
 ??  ?? Ook binnenin is het eenvoud troef, al ging Toyota destijds prat op de complete uitrusting van de Hilux.
Ook binnenin is het eenvoud troef, al ging Toyota destijds prat op de complete uitrusting van de Hilux.
 ??  ?? Plek zat voor pylonen, zand en straatsten­en. Maar de laadbak van de Hilux biedt net zo lief ruimte aan winnende autocoureu­rs, bouwvakker­s of vrijheidss­trijders.
Plek zat voor pylonen, zand en straatsten­en. Maar de laadbak van de Hilux biedt net zo lief ruimte aan winnende autocoureu­rs, bouwvakker­s of vrijheidss­trijders.
 ??  ?? De simpele 2,4- liter dieselmoto­r is geen bloedstoll­end pk- monster, maar hij gaat wel een eeuwigheid mee.
De simpele 2,4- liter dieselmoto­r is geen bloedstoll­end pk- monster, maar hij gaat wel een eeuwigheid mee.
 ??  ??
 ??  ?? De handrem bedien je met een grote 'paraplusto­k'.
De handrem bedien je met een grote 'paraplusto­k'.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Leren bekleding, een zestraps automaat en een modern infotainme­ntsysteem ook in een pick- up ben je tegenwoord­ig van alle gemakken voorzien.
Leren bekleding, een zestraps automaat en een modern infotainme­ntsysteem ook in een pick- up ben je tegenwoord­ig van alle gemakken voorzien.
 ??  ?? De kunststof afdekking beschermt je lading tegen de regen en weert verstekeli­ngen.
De kunststof afdekking beschermt je lading tegen de regen en weert verstekeli­ngen.
 ??  ?? Het 18- inch lichtmetaa­l maakt deel uit van het Fifty- jubileumpa­kket.
Het 18- inch lichtmetaa­l maakt deel uit van het Fifty- jubileumpa­kket.
 ??  ?? Iets minder inhoud dan voorheen, maar bijna twee keer zoveel vermogen als vroeger. De direct ingespoten turbodiese­l is goed voor 150 pk.
Iets minder inhoud dan voorheen, maar bijna twee keer zoveel vermogen als vroeger. De direct ingespoten turbodiese­l is goed voor 150 pk.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands