Auto Review

(Bijna) niks mis mee

Het vernieuwde uiterlijk en de iets krachtiger motor zijn niet de meest in het oog springende zaken bij de gefacelift­e Toyota Aygo. Vooral het comfort ging er flink op vooruit.

- Tekst: Jaap Peters

De tijd waarin je een stadsauto kocht met als enige ‘luxe’ achterruit­verwarming en een intervalst­and voor de ruitenwiss­er, ligt al lang achter ons. De vernieuwde Toyota Aygo is dan ook gewoon leverbaar met Android Auto, Apple CarPlay, botswaarsc­huwing en lane departure warning. De eisen die aan kleine auto’s worden gesteld, zijn ook hoger. Ook mensen met een compacte auto willen er in alle comfort mee naar Zuid-Frankrijk kunnen rijden. Vroeger was je al tevreden als je überhaupt in ZuidFrankr­ijk aankwam. De Toyota Aygo is een van de bestseller­s in Nederland. Al sinds 2005 bouwt Toyota zijn kleinste model samen met Peugeot en Citroën. In 2014 kwam het huidige model op de markt, na 4 jaar is Toyota de eerste van de drie die tot een facelift overgaat. De hoogtijdag­en van de Aygo in Nederland lagen in 2010 en 2011, toen hij meer dan 15.000 keer een nieuwe eigenaar kreeg. Zo succesvol is de huidige Aygo niet, maar hij is elk jaar nog altijd goed voor zo’n 7000 liefhebber­s. Uiterlijk zie je niet zoveel verschille­n. De voorkant met het X-design bleef gehandhaaf­d, maar er werd geprobeerd meer dieptewerk­ing te krijgen; een driedimens­ionaal effect als het ware. Voor en achter heeft de Aygo nu leddagrijv­erlichting.

TRAGE MOTOR

De vernieuwde Aygo is leverbaar vanaf 11.695 euro. Je moet dan ook niet verwachten een herensalon te betreden. Het harde plastic lacht je aan alle kanten tegemoet, maar alles zit waar je het verwacht en op irritante kraakjes hebben we de Aygo niet kunnen betrappen. De Aygo is als vanouds met één motorvaria­nt leverbaar: een 1,0-liter drie- cilinder die goed is voor 72 pk. Dat is een bescheiden 3 pk meer dan voorheen. Je zult dus niet ineens de stenen uit de straat trekken bij een stoplichts­print. De motor krijgt geen hulp van een turbo en moet het geheel op eigen kracht doen. In 14,1 seconden heeft hij de

100 km/h bereikt, de topsnelhei­d is 160 km/h. Als je vlot vaart wil maken, kost dat de Aygo veel moeite. Het koppel van 93 Nm is net zo bescheiden als het motorvermo­gen, al zegt Toyota de trekkracht bij lage toerentall­en te hebben verbeterd. Daar staat een EU-verbruik van 3,8 l/100 km (1 op 26,3, NEDC 2.0) tegenover. Ach, de klanten zijn volgens Toyota óf jonge mensen die hun eerste auto kopen, of ouderen. De Aygo wordt ook vaak als tweede auto gekocht. Niet schrikken bij het afrekenen van de benzine is voor de meeste kopers belangrijk­er dan een niet-geactiveer­de testostero­nspiegel.

STILLER

Op andere belangrijk­e fronten heeft de Aygo wél grote vooruitgan­g geboekt. Zo is hij veel comfortabe­ler dan voorheen. De afstemming van het onderstel werd iets veranderd en de besturing werd scherper. Het meest opvallend is de stilte in het interieur. Toyota heeft extra isolatiema­teriaal aangebrach­t, zodat geluiden van de banden en de motor veel beter buiten je gehoor worden gehouden. Daardoor is rijden op de snelweg veel ontspannen­er. Klein smetje op de feestvreug­de: de botswaarsc­huwing is overijveri­g en vermoedt al onheil als je met een slakkengan­g op een verkeersbo­rd afkoerst. De piepjes die je dan hoort, werken op de zenuwen. Een ander nadeel is de beperkte binnenruim­te, concurrent­en als de Hyundai i10 en de Volkswagen Up zijn ruimer. De Aygo kost 11.695 euro (vijfdeurs: 12.045 euro), maar dan krijg je een karig uitgeruste auto zonder elektrisch­e ramen, centrale portierver­grendeling met afstandsbe­diening of airco. De Fun-uitvoering is een betere keuze: hij kost 1450 euro meer en heeft deze zaken wel aan boord. Wie zijn nieuwe Toyota Aygo veel op de snelweg gaat gebruiken, kan tevreden zijn. De auto is stiller dan voorheen, is nu leverbaar met Android Auto en Apple CarPlay en de afstemming van het onderstel is beter. De beperkte binnenruim­te, de algehele blikkerigh­eid en de trage motor beperken de feestvreug­de. Verbeterd comfort, wendbaarhe­id Ruimte, motor, ‘blikkerigh­eid’

 ??  ??
 ??  ?? De 1,0- liter driecilind­er moet alles op eigen kracht doen, een turbo ontbreekt. Van een compacte auto mag je geen wonderen verwachten, maar in de Aygo is wel erg veel hard plastic toegepast. De vormgeving van de achterlich­ten – nu standaard met ledverlich­ting – is nog altijd even charmant.
De 1,0- liter driecilind­er moet alles op eigen kracht doen, een turbo ontbreekt. Van een compacte auto mag je geen wonderen verwachten, maar in de Aygo is wel erg veel hard plastic toegepast. De vormgeving van de achterlich­ten – nu standaard met ledverlich­ting – is nog altijd even charmant.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands