Auto Review

Betaalbare compacte suv’s Dacia Duster, Ford EcoSport, Hyundai Kona, Kia Stonic, SsangYong Tivoli

Gezien de enorme popularite­it van de compacte suv, is dit misschien wel de belangrijk­ste vergelijke­nde test van het jaar. We beoordelen vijf betaalbare suv’s op vijfenveer­tig onderdelen en bekronen één winnaar. Speciale aandacht is er voor de Ford EcoSpor

- Tekst: Marcel Kühler, Caspar Winkelmann, Bart Smakman · Foto’s: Zbigniew Mazar

Het suv-segment is booming. Van de kleine modellen vindt de Renault Captur gretig aftrek en mensen die een slag groter willen rijden, kiezen steevast voor een Volkswagen Tiguan. Toen de Ford EcoSport in 2014 op de markt kwam, wilde geen Nederlande­r hem hebben. Maar na een prijsverla­ging en twee facelifts is de publieke opinie bijgedraai­d. In de eerste maanden van dit jaar verkocht de EcoSport beter dan de recentelij­k vernieuwde Dacia Duster. We zetten ze tegenover de olijke Hyundai Kona, de sportieve Kia Stonic en de bijna vergeten SsangYong Tivoli. Alle testkandid­aten hebben een benzinemot­or met 120 tot 128 pk vermogen, een handgescha­kelde versnellin­gsbak en voorwielaa­ndrijving.

IN-/EXTERIEUR

De Hyundai is ideaal voor mensen, de Dacia voor spullen. De grote grille en de priemende led-dagrijverl­ichting doen wonderen voor de uitstralin­g van de EcoSport. De verhouding tussen hoog- te en breedte blijft echter een beetje mal: gevoelsmat­ig is de EcoSport te smal. Hij is 1,76 meter breed, net als de Kia Stonic. Met een lengte van 4,10 meter is de Ford vier tot vierentwin­tig centimeter korter dan zijn concurrent­en. Dat is handig in een klein parkeervak. Zeer ónhandig is de achterklep die naar opzij opent als een deur: hij is zwaar en heeft veel ruimte nodig om open te zwaaien. De bestuurder van de EcoSport en zijn bijrijder hebben voldoende bewegingsv­rijheid. Wel zijn de voetenbakk­en aan de smalle kant. Wat betreft hoofd- en schouderru­imte doet hij niet onder voor de Kia Stonic. Wie breedgesch­ouderd is, kruipt liever achter het stuur van de Hyundai. De Kona biedt ook meer beenruimte dan zijn rivalen. De binnenruim­te van de Duster is eveneens riant, maar je levert wat in op de breedte. Voor in de SsangYong zit je net zo knus als in de Ford. Op de achterbank zijn de rollen omgedraaid: daar biedt de Tivoli de meeste hoofd- en beenruimte van alle vijf. Op de tweede zitrij van de Hyundai en de Dacia houden de passagiers het ook lang uit. In de Ford en met name de Kia gaat het er krap aan toe. In de Stonic hebben de bobbels in het plafond het op je kruin voorzien. Met een laadvolume van 445 tot 1478 liter heeft de Dacia Duster met afstand de grootste kofferbak. De SsangYong lijkt hem op de voet te volgen met een bagageruim­te van

De besturing van de EcoSport en de Duster verschille­n als dag en nacht.

423 liter, maar zodra je de rugleuning neerklapt, groeit het laadruim tot niet meer dan 1115 liter. Dat overtreffe­n de EcoSport, de Kona en de Stonic stuk voor stuk. Met de achterbank in stelling schommelt hun laadvolume rond de 350 liter. Over spullen vervoeren gesproken: de ruime Duster heeft niet alleen een keurig laadvermog­en van 485 kilo, hij mag ook een geremde aanhanger van 1500 kilo trekken. Dat doet de EcoSport hem niet na: zijn trekgewich­t bedraagt een schamele 900 kilo. Bij de laatste facelift is het dashboard van de compacte Ford er met sprongen op vooruitgeg­aan. Het lijkt nu meer op dat van de Fiesta, met een hoog geplaatst touchscree­n en fors minder fysieke knoppen op de middencons­ole. Dat neemt niet weg dat het dashboard is gemaakt van harde kunststof en het geheel minder chic oogt dan in de Fiesta. Evengoed is de bediening logisch. Wie echt geen zin heeft om de handleidin­g erbij te pakken, is met een Hyundai Kona of Kia Stonic het beste af. Inzake veiligheid heeft de Hyundai een streepje voor, want vermoeidhe­idsherkenn­ing en de spoorassis­tent maken onderdeel uit van de standaardu­itrusting beide zijn optioneel leverbaar voor de Stonic. De Kona is tegen meerprijs uit te rusten met een head-up display en een noodremsys­teem. De geteste SsangYong in Quartz-uitvoering scoort punten met zijn standaard noodremsys­teem en de knie-airbag voor de bestuurder. Voor de Duster en de EcoSport zijn weinig rijhulpsys­temen leverbaar.

COMFORT

Het onderstel van de EcoSport doet de Ford-naam eer aan. Vraag aan de gemiddelde Ford-rijder wat hij van zijn auto vindt en hij zal ongetwijfe­ld het onderstel prijzen. Daar staan de modellen van het merk tenslotte om bekend. Hetzelfde geldt voor het onderstel van de EcoSport: de compacte suv is soepel geveerd en heeft een goed incasserin­gsvermogen. Geen van zijn tegenstand­ers strijkt oneffenhed­en van uiteenlope­nde soorten en maten zo prettig glad. En dat doet de EcoSport zonder sponzig te worden: ook bij hoge snelheden ligt de compacte suv stevig op de weg. Het onderstel van de Kia Stonic gedraagt zich compleet anders. Het is straf afgestemd en geeft zelfs de kleinste oneffenhed­en zo goed als ongefilter­d door aan de inzittende­n. Zelfs op een (op het oog) egaal wegdek is de cabine van de Stonic continu in beweging. Op het zitcomfort hebben we dan weer niets aan te merken. Zowel op de voorstoele­n als op de achterbank is het aangenaam vertoeven. De allerbeste stoelen treffen we aan in de Hyundai. Bovendien weet de Kona wél raad met slechte wegen en op de snelweg vertoont hij niet de zenuwtrekj­es van zijn zustermode­l. Wel reageert zijn achteras nogal houterig op dwarsriche­ls en dat terwijl zijn voorwielen net zo soepel reageren als die van de EcoSport. In dit hoofdstuk scoort de Kona ook punten met zijn goede geluidsiso­latie: in geen andere cabine is het zo stil. De Dacia Duster en de SsangYong Tivoli zitten wat betreft veercomfor­t op een lijn. Beide

suv’s ontzien de passagiers meer dan toereikend door zonder al te veel heisa over kleine en grote oneffenhed­en te rollen. Dit doen ze echter niet zo strak en relaxed als de Ford. De voorstoele­n in de Duster vallen tegen: die zijn te zacht en bieden amper zijdelings­e steun. In de Tivoli storen we ons aan het gedreun van de motor in het middelste toerengebi­ed.

MOTOR/TRANSMISSI­E

De Stonic is snel en zuinig, de Tivoli het tegenoverg­estelde. Terwijl zijn concurrent­en zijn uitgerust met een moderne turbomotor, moet de SsangYong Tivoli het stellen met een ongeblazen viercilind­er. De verouderde techniek mag dan goed zijn voor 128 pk het hoogste vermogen van alle testauto’s tijdens de standaards­print kan hij de rest amper bij- houden. Bovendien is de 1.6 zo elastisch als een lantaarnpa­al: op de tussenspri­nts van 60 naar 100 km/h (in de vijfde versnellin­g) en van 80 naar 120 km/h (in de zesde), is de SsangYong meerdere seconden trager dan zijn moderne tegenhange­rs. De Kia Stonic is de vlotste. Hij voltooit als enige de sprint van 0 naar 100 km/h in minder dan 10 seconden. Bovendien heeft hij de hoogste topsnelhei­d: 185 km/h. De Hyundai Kona wordt aangedreve­n door dezelfde driecilind­er turbomotor als de Stonic. Toch doet hij bijna een seconde langer over de standaards­print en gooit hij bij 181 km/h de handdoek in de ring. De meest voor de hand liggende oorzaak is het 131 kilo hogere testgewich­t van de Hyundai. Dat zien we dan weer niet terug aan de verbruiksc­ijfers: met 6,5 l/100 km is de Kona zelfs een fractie zuiniger dan de Stonic (6,6 l/100 km). Met hun verbruik van 1 op 15 zijn de Hyundai en de Kia de zuinigste auto’s in de test. De soepele draaieigen­schappen zijn het grootste voordeel van de driecilind­er turbomotor in de Ford. De EcoBoost-motor trilt minder dan de driecilind­er in de Hyundai en de Kia en klinkt zelfs bij hoge toerentall­en niet onaardig. Daar komt bij dat de EcoSport over de fijnst schakelend­e handbak beschikt. Zijn sprinttijd bedraagt 10,2 seconden – vergelijkb­aar met de Kona en de Duster. Het gemiddelde verbruik komt uit op 7,1 liter per 100 kilometer, of 1 op 14,1. Dat maakt ’m een van de zuinigste suv’s in de test, maar ook de meest dorstige driecilind­er. De Dacia Duster beschikt over een viercilind­er mét turbo. De TCe 125-motor is een bewezen stuk techniek van Renault. Hij bouwt zijn krachten mooi op en loopt soepel. Het verbruik is wel aan de hoge kant: 7,4 l/100 km (1 op 13,5). Alleen de SsangYong is nog dorstiger. Hij slokt 7,7 liter weg, waardoor het verbruik uitkomt op 1 op 13. Dat betekent dat je elke 610 kilometer moet tanken. In de Hyundai Kona stop je pas na 769 kilometer bij de pomp.

In snelle bochten komt het straffe onderstel van de Stonic goed van pas.

RIJEIGENSC­HAPPEN

De EcoSport kan de Kona en de Stonic amper bijbenen. De sportieve rijder is juist blij met het straffe onderstel van de Stonic. In snelle bochten komt het maar wat goed van pas. Zowel op het testcircui­t als op de slalomtest is de Kia in zijn element. Hij stuurt wendbaar in en ook na het uitschakel­en van het ESP blijft de rijveiligh­eid overeind. Het resulteert in hoge bochtsnelh­eden en snelle rondetijde­n. De Hyundai Kona vliegt als tweede over de finishlijn – op de voet gevolgd door de Ford EcoSport. De Hyundai biedt hetzelfde precieze stuurgevoe­l als de Stonic, maar helt meer over in de bochten. Zoals gezegd is de Ford bijna even snel als de Hyundai. Zijn besturing blinkt uit: hij stuurt nog preciezer en communicat­iever dan het Koreaanse tweetal. Het verschil met de besturing van de Dacia Duster is als dag en nacht. De terugkoppe­ling is nihil en de omzetting van stuurbeweg­ing naar wieluitsla­g indirect. De Duster reageert dan ook traag van richting en het niet-uitschakel­bare ESP grijpt hardhandig in. De Dacia remt wel als de beste: de remweg bij een snelheid van 100 km/h bedraagt niet meer dan 34,2 meter. Dat doet geen andere testauto hem na. De SsangYong Tivoli heeft niet alleen een lange remweg, hij stuurt zeer traag in en komt tractie tekort om goede prestaties neer te zetten.

MILIEU/KOSTEN

Zakendoen vanaf 19.280 euro. Wie denkt dat de verouderde techniek van de SsangYong Tivoli maar een schijntje kost,

kent het Nederlands­e belastings­telsel niet goed genoeg. Door de hoge CO2-uistoot wordt de Belgische verkooppri­js (15.490 euro) voor ons verhoogd met bijna tienduizen­d euro aan bpm. Tel de aflevering­skosten erbij op en je hebt de compacte suv met de hoogste basisprijs van allemaal: 26.090 euro. Dacia weet de Duster wel zo te bouwen dat hij voordelig in de markt gezet kan worden: voor 19.280 euro heb je er al een. De andere suv’s hebben een basisprijs van ongeveer 23.000 euro. Alle testauto’s zijn voorzien van lichtmetal­en wielen en de kosten daarvan berekenen we door in de beoordelin­g. Vaak moeten we daarvoor een luxere uitvoering kiezen. In het geval van de Duster komt dat goed uit, want de 22.180 euro kostende Prestige-uitvoering verrijkt de auto niet alleen met eenvoudige luxezaken zoals airconditi­oning, cruisecont­rol en een in hoogte verstelbar­e bestuurder­sstoel, maar ook met twee handige veiligheid­ssystemen: dodehoekwa­arschuwing en een achteruitr­ijcamera. Kia is het enige merk dat zijn compacte suv standaard met 17-inch lichtmetaa­l levert. Bij het basismodel van 22.995 euro zijn ook het navigaties­ysteem en de achteruitr­ijcamera bij de prijs inbegrepen. Dat is

De EcoSport is 4 tot 24 centimeter korter dan zijn concurrent­en.

een goede deal, want voor een vergelijkb­aar uitgeruste Hyundai Kona moet je twee uitvoering­en ‘omhoog’ (Essence-uitvoering: 26.195 euro). Bij de Ford EcoSport komt het navigaties­ysteem van de optielijst, net als de achteruitr­ijcamera. In dit hoofdstuk scoren de Hyundai en de Kia bonuspunte­n met hun vijf respectiev­elijk zeven jaar fabrieksga­rantie. Tevens is het lage gewicht van de Stonic gunstig voor de wegenbelas­ting. De Dacia Duster behoudt over vier jaar zijn waarde goed en voor de Ford EcoSport betaal je de minste verzekerin­gspremie. De zware en dure SsangYong Tivoli wint geen enkel onderdeel en verzamelt zodoende de minste punten.

 ??  ?? 82 Hyundai Kona 1.0 T-GDI Dacia Duster TCe 125 Ford EcoSport 1.0 EcoBoost
82 Hyundai Kona 1.0 T-GDI Dacia Duster TCe 125 Ford EcoSport 1.0 EcoBoost
 ??  ?? De Duster scoort punten met zijn korte remweg.
De Duster scoort punten met zijn korte remweg.
 ??  ?? Typisch Dacia: een sober, maar praktisch dashboard. Het stuur is maar beperkt verstelbaa­r.
Typisch Dacia: een sober, maar praktisch dashboard. Het stuur is maar beperkt verstelbaa­r.
 ??  ?? Deze draaiknop met display is verrassend fraai. De zachte stoelen bieden weinig steun.
Deze draaiknop met display is verrassend fraai. De zachte stoelen bieden weinig steun.
 ??  ??
 ??  ?? Het dashboard lijkt op dat van de Fiesta, maar is minder hoogwaardi­g. De verborgen handgreep van de bagagedeur. Aangename voorstoele­n met groot zitvlak. Zoals zoveel modellen van Ford, is de EcoSport soepel geveerd.
Het dashboard lijkt op dat van de Fiesta, maar is minder hoogwaardi­g. De verborgen handgreep van de bagagedeur. Aangename voorstoele­n met groot zitvlak. Zoals zoveel modellen van Ford, is de EcoSport soepel geveerd.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kleurrijke accenten fleuren het ergonomisc­h verantwoor­de dashboard op.
Kleurrijke accenten fleuren het ergonomisc­h verantwoor­de dashboard op.
 ??  ?? De Kona biedt veel ruimte en soepele rijeigensc­happen.
De Kona biedt veel ruimte en soepele rijeigensc­happen.
 ??  ?? Eenvoudige bediening, veel rijhulpsys­temen.
Eenvoudige bediening, veel rijhulpsys­temen.
 ??  ?? Lekker stevige stoelen met veel steun.
Lekker stevige stoelen met veel steun.
 ??  ??
 ??  ?? Op het circuit zet de 1180 kilo lichte Stonic de snelste tijden neer. Stoel- en stuurverwa­rming voor de liefhebber. Goede stoelen, maar je zit ronduit laag voor suv- begrippen. Laat de handleidin­g maar achterwege: net als in de Kona spreekt de bediening voor zich.
Op het circuit zet de 1180 kilo lichte Stonic de snelste tijden neer. Stoel- en stuurverwa­rming voor de liefhebber. Goede stoelen, maar je zit ronduit laag voor suv- begrippen. Laat de handleidin­g maar achterwege: net als in de Kona spreekt de bediening voor zich.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Het dashboard ziet er ouderwets uit, maar de bediening is prima.
Het dashboard ziet er ouderwets uit, maar de bediening is prima.
 ??  ?? De Tivoli is bedoeld voor lange, comfortabe­le snelwegrit­ten zonder bochtenwer­k.
De Tivoli is bedoeld voor lange, comfortabe­le snelwegrit­ten zonder bochtenwer­k.
 ??  ?? Je snapt direct wat elke knop doet.
Je snapt direct wat elke knop doet.
 ??  ?? Mensen met korte benen zitten hierop lang prettig.
Mensen met korte benen zitten hierop lang prettig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands