Auto Review

Ford Fiesta ST

Met de vorige Ford Fiesta ST kon je onwijs lachen. Het was een heerlijke pocket rocket, met een ondeugend scherp randje. De aankondigi­ng dat de nieuwe ST geen viercilind­er maar een driecilind­er motor kreeg, én een geperfecti­oneerd onderstel, stemde ons da

- Tekst: Gert Wegman

Het is nog vroeg in en rond het ZuidFranse Parc Regional Verdon. Het lichte zomerbries­je laat de paarse lavendelve­lden kalmpjes wuiven, een groepje vale gieren zit te dommelen op een rotspunt en verderop knabbelt een kudde berggeiten nietsvermo­edend aan een idyllisch bergweitje. De prachtige Route Napoléon in het achterland van Nice ligt er nog rustig bij. Hier en daar vecht een groepje fietsers zich zwijgend heuvelop, af en toe ingehaald door een vroege campertoer­ist. Maar dan: het geluid van naderend onheil. Een agressief mechanisch gegrom, regelmatig onderbroke­n door harde ploffen en knallen. Nog steeds wat versuft door het ochtendzon­netje vliegen de gieren verschrikt op. En zich verbaasd afvragend of het jachtseizo­en nu als is begonnen, vluchten de berggeiten tegen de rotswanden op. De schrik beperkt zich niet tot het dierenrijk: de bergop worstelend­e wielrenner­s vallen zowat van hun aluminium raspaardje­s wanneer ze door een vuurspuwen­d en snerpend monstertje voorbij worden geraasd.

WHISKY EN NICOTINE

Bij dezen bieden we de Zuid-Franse flora, fauna en fietsers alsnog onze excuses aan. We erkennen het ruiterlijk: we hebben ons misdra- gen. Maar we hebben een excuus: we zijn verleid door de nieuwe Fiesta ST. Aanvankeli­jk viel het wel mee. Fords nieuwe feestbeest ziet er aantrekkel­ijk, maar niet al te uitbundig uit, en met de rijmoduskn­op in Normal, gedroeg hij zich best netjes. En wij ook. Maar toen begonnen de Sport- en Track-modus naar ons te knipogen. En tja … het vlees is zwak. We gaven toe aan de hitsige lokroep van de geopende noisecontr­ol- kleppen in het uitlaatsys­teem, de zich verscherpe­nde besturing en de directere gasrespons. Vervolgens was het heerlijk spelen met de 200 pk, die bij tijd en wijle klinken alsof ze worden opgehoest door een woeste vijfcilind­er. Onze angst voor een lullig pruttelend driecilind­ertje blijkt volkomen ongegrond. In de meest sportieve rijstanden lijkt het wel alsof het stemgeluid van de aluminium turbomotor is gevormd door jarenlange en intensieve consumptie van whisky en nicotine. Met de ademhaling en de atletische vermogens van de Fiesta ST is echter niets mis. Vanaf zo’n 2250 toeren doet de anderhalve liter metende blaaskaak overtuigen­d zijn werk. Hierdoor kun je – als je dat zou willen – scherpe bochten ook in de derde versnellin­g nemen en schokvrij bergop knallen. De schakelweg­en zijn kort en de bak laat zich precies bedienen, alleen zou het koppelings­pedaal wel iets zwaarder en met meer gevoel mogen werken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands